2018. december 1., szombat

FLAVONOIDOKKAL AZ EGÉSZSÉGÉRT



Mindenki szeretne egészséges lenni. Sokakban ez a vágy már csak akkor tudatosul, amikor kénytelenek szembesülni saját- vagy közeli hozzátartozója sérülékenységével: azzal, hogy a betegségek kéretlenül is megnehezíthetik a mindennapjaikat. Már egy banális nátha is okozhat kellemetlenségeket, a komolyabb – akut ellátást igénylő, vagy a krónikussá váló nyűgökről nem is beszélve.

A megelőzés fontossága

Egy betegség kialakulását megelőzni még mindig kényelmesebb feladat, mint a kialakult betegséget kezelni (gondoljunk csak a kínzó tünetekre, a fájó beavatkozásokra, a beszedett gyógyszerek mellékhatásainak elviselésére). Ezért aztán korántsem mindegy mi mindent teszünk meg egészségünk megőrzéséért.

Tudatos táplálkozás – fél siker

Minden, amit táplálkozás címén magunkhoz veszünk - hatással van ránk. A túlságosan zsíros, sós, cukros, ipari méretekben előállított nitritekkel-, adalékanyagokkal, színező-, állományjavító-. tartósítószerekkel feljavított élelmiszerek idővel megbosszulják önmagukat. Könnyelműségünk számos betegséghez vezethet: magas vérnyomás, szív-,és érrendszeri problémák,cukorbetegség, emésztőrendszeri problémák alakulhatnak ki.


Flavonoidok: elérhető fegyver a megelőzéshez

Növények által termelt anyagok, amelyeket elsősorban saját maguk védelmére alakítottak ki – védi sejtjeiket a káros UV sugárzás, és egyéb növényi korokozókkal szemben. Mintegy 4000 különböző szerkezetű flavonoid vegyület létezik. Dr. Szent-Györgyi Albert a C-vitamin feltalálója, Nobel-díjas tudós bebizonyította, hogy a flavonoidok növelik a C-vitamin felvételt a májban, a vesében és a mellékvesében. Ha felborul az egyensúly és szabadgyökök halmozódnak fel a sejtekben, oxidatív stressz éri a szervezetet. Ez rákhoz,  korai öregedéshez,  gyulladásokhoz és a neurodegeneratív rendellenességekhez (Parkinson- és Alzheimer kór) vetethet.
Számos kedvező hatással rendelkeznek az emberi szervezet számára is.
  • védik a szervezetet a káros hatásokkal szemben
  • helyreállítják a keringési zavarokat
  • javítják a sejtek oxigén-ellátását
  • megelőzik a szív-, és érrendszeri betegségeket
  • gátolják egyes enzimek működését, melyek a daganatkeltő kémiai anyagokat átalakítják olyan formává, amely képes a szervezet károsítani,
  • elősegítik a daganatkeltő anyagok gyors kiürülését a szervezetből, mielőtt még azok kifejtenék káros hatásukat
  • erős antioxidánsok – lekötik a szervezetben keletkező káros szabadgyököket
  • erősítik az immunrendszert
  • csökkentik a gyulladásokat
  • vírus-és baktériumellenes
  • fokozzák az E-, és C-vitamin hatását
  •  asztma és allergia ellenes hatású
  • gátolják a vérlemezkék összetapadását, kicsapódását, csökkentik a vérrög képződést.
  • májvédő és fényvédő hatással is rendelkeznek.
  • gátolják a genetikai mutációk kialakulását
  • javítják a hajszálerek állapotát
  • a sejtfalakban gátolják a zsírsavak oxidációját, csökkentik a triglicerid, valamint az LDL szintjét és egyúttal emelik a HDL koncentrációját. Ezzel csökkenthető az érelmeszesedés (arterioszklerózis) kialakulásának veszélye


Flavonoidok az élelmiszerekben

A flavonoidok szerencsére számos zöldségben-gyümölcsben megtalálhatóak. Lényegében vízben oldódó növényi festékanyagok. Forrásai:
  • bogyós gyümölcsök, eper, málna, feketeszeder, áfonya
  •  leveles zöldségek
  •  spenót, zeller, fehérrépa
  • hagymafélék
  • citrusfélék,
  • szója termékek,
  • bor
  • kék áfonya,
  • alma
  • tea
  • dió

FLAVONOIDOKBAN GAZDAG ÉTELEK RECEPTJEI


EGYSZERŰ ZELLER SALÁTA
Hozzávalók: 70 dkg zeller, 3 db savanykás alma, 1 citrom leve, 5 dl joghurt, só, bors,
A megtisztított zellert és az almát lereszeljük, kevés citromlével meglocsoljuk. A joghurtot összekeverjük a maradék citromlével, sózzuk, borsozzuk, s a salátára öntjük. Hűtőben összeérleljük.

ALMÁS-SÜTŐTÖKÖS ITAL
Hozzávalók: 2 kg szeletelt Nagydobosi sütőtök, 2 kg Idared alma, 2 citrom leve
A meghámozott, felkockázott sütőtököt annyi vízzel tesszük fel főni, amennyi ellepi. Amikor félig megpuhult hozzátesszük a meghámozott, cikkekre vágott almát – és együtt puhára főzzük. Ha megpuhult leturmixszoljuk – ha kell, édesítjük, végül ízlés szerint citromlével elkeverjük.

MÁLNÁS TÚRÓKRÉM
Hozzávalók: 50 dkg málna,30 dkg túró,4 evőkanál méz, 1 tojás
A málnát megtisztítjuk, szitán áttörjük. A tojássárgáját, mézet és a málnavelőt összekeverjük, hozzáadjuk az apróra morzsolt túrót, majd a masszát habosra vert tojásfehérjével lazítjuk.

ÍNYENC NARANCSMÁRTÁS
Hozzávalók: 5 savanyú alma, 1 dl frissen kipréselt narancslé, 3 evőkanál ecetes torma, csipetnyi só és cukor/ vagy édesítőszer, 2 teáskanál reszelt narancshéj, 1 mokkáskanál őrölt fehér bors
Az almát megtisztítjuk, lereszeljük. Saját levében, addig pároljuk, amíg megpuhul, majd ráöntjük a narancslevet, hozzáadjuk a reszelt narancshéjat és az őrölt fehér borsot. Kevés sóval és csipetnyi cukorral ízesítjük, felforraljuk. Ezután belekeverjük az ecetes tormát. Sültek mellé kínáljuk.

SPENÓTKOSARAK
Hozzávalók: 50 dkg friss spenót, 3 egész tojás, 2 pohár natúr joghurt, 1 csokor petrezselyemzöld, 15 dkg feta sajt, 5 dkg reszelt parmezán, 1 csomag leveles tészta, 4 gerezd fokhagyma, őrölt rozmaring, bors, szerecsendió, só
A leveles tésztát felengedjük, ez alatt elkészítjük a tölteléket. A megtisztított spenótot megtisztítjuk, leforrázzuk, a petrezselymet felaprítjuk majd a zúzott fokhagymával, a tojással, a sajttal, és a fűszerekkel botmixerrel összedolgozzuk. A leveles tésztát 2-3 mm vékonyságúra kinyújtjuk, kis tortaformákkal kiszúrunk belőle akkora körlapokat, hogy kibélelhessünk vele kis kosárformákat. Ezekbe a tésztakosárkákban arányosan elosztjuk a tölteléket, majd előmelegített sütőben készre sütjük.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...