2014/05/03

HETI HÍRMORZSÁK: 18.hét

HETI HÍRMORZSÁK 18.hét

HÉTFŐTŐL ÉRETTSÉGI

Összesen 118 ezren tesznek idén érettségi vizsgát. A mostani végzősökön kívül olyanok is, akik például egy korábbi vizsgát ismételnek meg. Az írásbeli vizsgák május 26-ig tartanak, az emelt szintű szóbelik június elején, a középszintű szóbelik pedig június második felében lesznek. Az Oktatási Hivatal elnöke elmondta: egyik tantárgyból sem érdemes a várható témákat évfordulók alapján találgatni, hiszen sorsolás alapján dől el, hogy pontosan milyen tételekből kell vizsgázni. Az írásbeli érettségik a magyar nyelv- és irodalommal hétfőn reggel nyolc órakor kezdődnek.


MÉRGEZŐ ÉTELEK
Ártalmatlannak tűnnek, mégis érdemes vigyázni velük. Nem is gondolnánk mi minden szerepel azon ételek listáján, amelyekkel ajánlatos óvatosnak lenni. Íme:
  • cseresznyemag – mert hidrogén-cianidot tartalmaz
  • rebarbara-levél - oxálsav-tartalma mérgező
  • zöld burgonya- szolanin tartalma mérgező, agyödémát, kómát, görcsöket okoz
  • brazil dió – a világ legsugárzóbb termése (rádiumot tartalmaz)
  •  vörös vesebab – nyersen hányást okoz
  • szerecsendió – két evőkanálnyi mennyiségben hallucinációt, ettől nagyobb adagban halált okoz
  • penészes rozskenyér- az LSD-hez hasonló vegyületeket tartalmaz

ELÁRVEREZTÉK A VILÁG LEGNAGYOBB GYÖNGYÉT

A világ egyik legnagyobb természetes sósvízi gyöngyét árverezték el a dél-angliai Salisburyben 680 ezer fontért (254 millió forint). Az üveggolyó nagyságú gyöngyöt a londoni ékszerész, David Morris vásárolta meg. A gyöngy a maga 16,5-17,4 milliméteres átmérőjével a világ egyik legnagyobb gömb alakú természetes gyöngye, amelyet valaha eladásra kínáltak. Súlya körülbelül 8,6 gramm.

KÖZÉTKEZTETÉS – TOLTÓLISTÁN AZ EGÉSZSÉGTELEN ÉTELEK

Megjelent a szeptember elsejétől hatályos közétkeztetésről szóló rendelet, amely részletesen szabályozza az iskolai menzákon, kórházakban adandó ételek elkészítését és tápanyagtartalmát. Ennek értelmében tilos lesz a szénsavas, vagy cukrozott üdítő, a magas zsírtartalmú húskészítmény, illetve nem tehetnek az asztalra só- és cukortartót, és fokozatosan csökkenteni kell a napi bevitt só mennyiségét. Egész napos étkeztetés esetén egy embernek biztosítani kell legalább fél liter tej vagy ennek megfelelő mennyiségű kalciumtartalmú tejterméket, négy adag zöldséget - ide nem értve a burgonyát - vagy gyümölcsöt, ezekből legalább egy adagot nyers formában, három adag gabona alapú élelmiszert, melyből legalább egy adagnak teljes kiőrlésűnek kell lennie. És ami újdonság- a rendelet szerint a közétkeztetésben nem lehet felhasználni: sótartalmú ételport, só-tartalmú leveskockát, só-tartalmú ételízesítő krémeket, pasztákat "állományjavításon vagy ételízesítésen kívüli célra". A közétkeztetőnek az étlapon fel kell tüntetnie minden étkezés energia-, zsír-, telített zsírsav-, fehérje-, szénhidrát-, cukor-, illetve sótartalmát, valamint az élelmiszerek jelöléséről szóló miniszteri rendeletben meghatározott allergén összetevőket.

HULLADÉKOK FOGSÁGÁBAN

Aggodalomra okot adó mennyiségű szilárdhulladékot találtak kutatók a Földközi-tengernek és az Atlanti-óceán Európát övező részének a fenekén.  A kutatók mintegy 32 helyen vizsgálódtak és kivétel nélkül minden helyen találtak felhalmozódott hulladékot a tengerben. A legnagyobb szemétsűrűséget a tengerárkokban találták, így például a portugál partok közelében húzódó Lisszaboni-kanyonban. A talált hulladék legnagyobb része, műanyag tárgy - palackok és zacskók - halászati hulladékok - hálók, zsinegek, de találtak üveg-, fém-, fa- és papírhulladékot, sőt kerámiatárgyakat és azonosíthatatlan objektumokat is.

SZUPERBAKTÉRIUMOK FENYEGETIK A VILÁGOT

A WHO 114 ország adatait elemezte az antibiotikum-rezisztenciáról, és a szakemberek arra a következtetésre jutottak, hogy a legerősebb antibiotikumoknak - az úgynevezett carbapenemek - ellenálló szuperbaktériumok már a világ minden régiójában megtalálhatók. "Az antibiotikumok utáni kor felé tart a világ. A közönséges fertőzések és kisebb sérülések évtizedeken át gyógyíthatók voltak, most pedig újra gyilkolhatnak" - jelentette ki Fukuda Keidzsi, a WHO egészségbiztonsági vezetőjének helyettese. A gyógyszer-rezisztenciát az antibiotikumok helytelen és túlzott használata okozza, mely arra ösztönzi a kórokozókat, hogy új utakat keresve legyőzzék őket. Becslések szerint az egyik legismertebb szuperbaktérium, az MRSA számlájára írható évente mintegy 19 ezer amerikai és körülbelül ugyanennyi európai beteg halála - vagyis több mint ahányan a HIV/AIDS következtében életüket vesztik.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése