2014/05/09

EGÉSZSÉGPÉNTEK: E-RENGETEG 3.rész


TARTÓSÍTÓSZEREK

Nagy mennyiségben mérgező, maró, irritáló, allergiát okozó, túlérzékenységet kiváltó anyagok, ezért alkalmazásukat szigorúan szabályozzák – olyannyira, hogy a kisgyermekeknek készített és az alapvető élelmiszerek többségében (például tej, hús) nem használhatók. Ha előírásszerűen alkalmazzák őket - egészséges emberekre nem jelentenek veszélyt. Többségük szintetikus úton előállított. Feladatuk az, hogy megvédjék az élelmiszereket a romlástól, a mikroorganizmusok elszaporodásától. Nem tekintik tartósítószernek az élelmiszerek természetes összetevőit, amelyek önmagukban is tartósító hatással bírnak. Ilyenek: a cukor, az alkohol, a konyhasó, az ecetsav, a tejsav és az élelmiszerek füstölésekor keletkező különböző anyagok.

Miben van tartósítószer?

Sajnos nagyon széles a paletta: a haltermékekben, a gyümölcslevekben, az üdítőitalokban, lekvárokban, kenyerekben, pékárukban, salátákban, margarinokban, sajtokban, joghurtokban, salátaszószokban, majonézben, a szárított gyümölcsökben és a zöldségekben. De van a fehérborokban, pezsgőkben, páclevekben, kolbász- és szalámifélékben is.

Legismertebb tartósítószerek:

E 200-203 szorbinsav, és szorbát vegyületek (Sajt, borok, aszalt gyümölcsök, gyümölcsszószok, díszítőanyagok)

E 210-213 Benzoésav és benzoátok (Ecetes/savanyított zöldségek, alacsony cukortartalmú dzsemek és zselék, kandírozott gyümölcsök, féltartós halkészítmények, szószok)

E220-228 Kéndioxid és szulfitvegyületek (Aszalt gyümölcsök, gyümölcsbefőttek, burgonyakészítmények, bor)


E249-252 Nitrit és nitrát vegyületek (Kolbászfélék, szalonna, sonka, libamáj, sajt, savanyított hering)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése