2012/08/29

LÉLEKÁPOLÓ GONDOLATOK: PAZARLÁS

A napokban került napvilágra egy felmérés eredménye, miszerint a fejlett iparosodott országokban az élelmiszerek mintegy 50 %-a végzi a kukában – azaz kidobásra kerül, miközben nagyon sokan éheznek, mert képtelenek előteremteni az élelmiszerek megvásárlására az anyagiakat. Nagyban megy a pazarlás hazánkban is: sokszor dobunk ki még fogyasztásra alkalmas élelmeket csak azért, mert ráuntunk, közeledik a szavatossági határidő lejárta, elfeledkeztünk róla, nem ízlik, stb. Évente több tízezer forintot megspórolhatnánk tudatos vásárlással, és/vagy a már megvásárolt dolgok ésszerű felhasználásával. Hogy ez miért fontos? Gondoljunk bele: minden kidobott kenyérhez, kiflihez – és itt órákig sorolhatnánk a kukában landoló élelmiszereket – emberi verejték tapad: egészen a termőföldtől kezdve – az asztalunkig. Többek között a mi verejtékünk is, hiszen nekünk is meg kellett dolgoznunk azért a pénzért, amin megvásároltuk azt. Ezért mindig törekedjünk arra, hogy felhasználjunk mindent – jó tanácsokkal szolgálhatnak erre nagyszüleink, idősebb ismerőseink, akik kénytelenek voltak az ínségesebb időkben minden praktikát bevetni a túlélés érdekében. Ne pazaroljunk – becsüljünk meg mindent, amíg csak lehet…Mert:

„Késő a takarékosság, amikor már fogytán a vagyon.” (Lucius Annaeus Seneca)
„Ha az éves bevételed 20 font, és az éves kiadásod 19 font, az eredmény: boldogság.”(Charles Dickens)
„Minden megtakarított penny egy másikat fial.”(Benjamin Franklin)
„A legelégedettebb ember az, aki egyszerre tud költekezni és takarékoskodni, hiszen így kettős az öröme.”(Samuel Johnson)
„A pazarlás! Oh, a régi francia félelem! Mit takarékoskodik? Hát még nem tapasztalta, hogy nem segít az emberen?”(Erich Maria Remarque)
„Először tegyél félre, és csak azután költs!”(Andrew Matthews)
 „A hiány makacs jelenség, mindig hiány marad. Mert a mozaikkép hiányzó darabkáját csak azzal az eggyel lehet pótolni, ami pontosan odaillik. Felesleges időtöltés és energiapazarlás minden más próbálkozás. És soha nem jutsz a végére. Csak ha egyszer szembenézel magaddal, ha elismered, hogy más megoldás nincs, mint a hiányzó darabot a helyére tenni. Csak egy elhatározás, csak egy mozdulat. És akkor kezdődik az életed.”(Csitári-Hock Tamás)
„Mikor nincs pénze az embernek, mindig azt képzeli, minden megváltozik, ha egyszer hozzájut.”(John Fowles)
„A világot a pénz mozgatja. Hiába az értékek, az erények, az erkölcsök, hiába az emberi kapcsolatok, a bizalom és a szeretet, hiába fontos ez mind: a pénz fontosabb. Csordogál, mint az értékes ivóvíz, valakik nagyokat kortyolnak belőle, mások szomjazzák.”(Andy Mulligan)
„A pénz minden? Legfeljebb azt lehet megvenni rajta, ami drága, de nem azt, ami értékes.”(Gabriel Chevallier)
„A drognál is rosszabb magától a pénztől való függés. A pénz ugyanis a legaljasabb kábítószer. Kegyetlen, pusztító örvény, egyre mélyebbre taszít. Olyan mélyre, ahonnan nincs visszaút vagy megváltás. Csak pokol.”(Szalai Vivien)
„Amit megtakarítunk, olyan, mintha megkerestük volna.”(John Steinbeck)

 Lájkold az oldalt,hogy mindig frissen értesülhess az új bejegyzésekről:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése