2012/08/15

LÉLEKÁPOLÓ GONDOLATOK: NEVETÉS

Jókedv, hahota, kacaj, vidámság, röhej… Nevetni jó, s nevetni kell. Kisgyermekként naponta több száz alkalommal is elnevettük magunkat – szívből kacagtunk akkor is ha látszólag nem volt semmi okunk rá: már azon is jót mulattunk, ha felfedeztünk egy újabb kavicsot a homokozóban, vagy  a játék önfeledt mámora magával ragadott. Aztán teltek az évek, és csak ritkán- megfigyelések szerint maximum naponta csak 20 alkalommal húzódik nevetésre a szánk, - s minél borúlátóbb és szorongóbb valaki annál kevésbé képes e felszabadult érzelemkitörésre. Pedig nevetni egészséges, mert oldja a feszültséget, szabályozza az anyagcserét (csökkenti a vércukorszintet), erősíti az immunrendszert, csökkenti a gyulladásokat, és a fájdalmat, megmozgatja az izmokat, enyhíti az álmatlanságot, csökkenti a stressz -hormon szintet- nyugtat, csökkenti a koleszterin-szintet. Javítja a keringést és a belső szervek oxigén-ellátását, megszépíti a bőrt. Nevetni jó, és nevetni kötelező –a vidámság és a derűlátás szebbé teszi az életünketJJJJJ

„Naponta legalább egyszer nevessünk. Van a nevetésben valami, ami könnyebbé teszi az életet.”(Gary Chapman”
„Soha nem szabad megfosztani magunkat a legbecsesebb képességünktől, a nevetéstől. Még ha halálos betegségben szenvedünk is, bőven jut rá alkalom, hogy nevessünk, és őszintén mondom, egyet se szalasszunk el.”(David Servan-Schreiber)
„Amikor röhögtetünk másokat, megmelegszik a szívünk tája, aztán már olyan, mint a drog: minél nagyobb a röhögés, annál jobban hajtod.”(Anna Gavalda)
„A tréfa egy pillanat, de egész órára hangulatot ad.”(Makszim Gorkij)
„Aki komolyan veszi saját búját, baját, leleddzen bármiben is, az abba bele fog nyomorodni, bele fog pusztulni. Súlytalanná kell tenni a keservet, és azzal máris kihúztuk a balsors méregfogát. A spontán humorral reagáló, önmagával ironikus ember lelke felszabadul. Azt a továbbiakban már senki és semmi nem vetheti rabigába.”(Reményik László)
„Jóízű, derűs kacagással csakis a mélységesen jó lélek tud nevetni.”(Gogol)
„A nevetés sokkal jelentősebb és mélyebb, mint gondolják. Nem az, amelyet ideig-óráig tartó ingerültség, vagy a betegesen epés hajlam, jellem szül; nem is az a könnyű nevetés, amely az emberek üres szórakoztatására, mulattatására szolgál - hanem az a nevetés, amely az ember derűs természetéből fakad.”(Gogol)
„Semmihez sem kell nagyobb bátorság, mint hogy nevetés mögé rejtsük szomorúságunkat.”(Naruto c. film)
„Akkor nevetünk, amikor valami a legjobban fáj. Nevetünk, amikor mást nem tudunk tenni. A nevetés az egyetlen stratégia, ha kezd széthullani körülöttem a világ... Csak az olcsó pillanatok provokálnak könnyeket.”(Pat Conroy)
 „Az életben a nevetés az egyik legkomolyabb dolog, éspedig azért, mert a legfontosabbak közül való.”(Vavyan Fable)
„A nevetés sokkal jobban oldja a feszültséget, mint a sírás.”(Laurell Kaye Hamilton)
„A nevetés és a mosoly kapuk és ajtók, melyeken át sok jó dolog be tud lopakodni egy emberbe.”(Christian Morgenstern)
„Ne várjunk a nevetéssel, amíg boldogok leszünk, mert különben félő, hogy meghalunk, anélkül, hogy nevettünk volna.”(Jean, de La Bruyére)
„Nevess magadon, és nevess az életen. Ne gúnykacaj vagy önsajnálattól tocsogó nevetés legyen ez, hanem gyógyír, csodaszer, amely enyhíti a fájdalmat, kigyógyít a depresszióból, és segít megfelelő távolságból kezelni az adott pillanatban szörnyűnek látszó kudarcokat.”(Og Mandino)
„A nevetés a legrövidebb távolság két ember között.”(Victor Borge)
„A nevetés a lélek ragyogó fényének kivillanása.”(Dante Alighieri)
„A nevetés olyan seprű, amivel lesöpörjük a szív pókhálóit.”(Mort Walker)
„A nevetés az élet sója. Nevessetek a tévedéseiteken, de okuljatok belőlük, űzzetek tréfát a megpróbáltatásaitokból, de merítsetek erőt belőlük, a nehézségeket tekintsétek vidám játéknak, de küzdjétek le őket!”(Lucy Maud Montgomery)
„A nevetés a dzsem az élet pirítósán. Ízt ad neki, megőrzi a kiszáradástól, és megkönnyíti a lenyelését.”(Diane Johnson)
„Az élet: hasra esés...! És fenékre huppanás...! Bizony, gyerekek...! Bohócok vagyunk, mind...! Mert először van a félelem, a fájdalom, a jaj, istenem!... és aztán a felszabadulás, a derű, a nevetés.”(Müller Péter)
„Fájdalmas helyzeteket is megoldhatunk nevetéssel. Ha képes vagy mindenben megtalálni a humort, akár a hatalomban is, akkor bármit túlélhetsz.”(Bill Cosby)
„Végül is mindnyájan azért vagyunk a földön, hogy nevessünk. Amelyik napon nem nevetünk, az elveszett nap. Aztán meg az az egyetlen nyugtató, amelynek nincs mellékhatása. A nevetés nem öl: hiszen mind élünk. Ahogy a kínaiak mondják: legyél szegény vagy gazdag, elégedj meg a sorsoddal, mert bolond az, aki nem neveti ki a körülményeket.”(Temesi Ferenc)
„Istennek van humorérzéke. És mivel egy ilyen csodálatos világot teremtett nekünk, joggal várja el tőlünk, hogy még a legborongósabb napokon is találjunk okot a nevetésre.”(Dean Ray Koontz)
„Két hatalmas ellensége van mindenféle bacilusnak. Az egyik a napfény, a másik a jóízű nevetés.”(Eötvös Károly)
„Hol van a mosoly? Hol a megértés? Mind otthon a ládafiában elzárva kuksol a sötétben. Várakozik. Pedig csak egy icike-picike mélyedés a szájszegletben, és kész a mosoly, mely életet ad, vidámságot sugall, és fényeket gyújt. Nevetés, kacaj, felhőtlen hahotázások. Hol halottam, vagy láttam utoljára? Már az emléke is megfakult.”(T. Fiser Ildikó
A nevetés is, az érintés is olyan fajtája az emberi közléseknek, amely beszédesebb a szavaknál.”(Stephanie Dowrick)
„Az ember akkor a legboldogabb, amikor szükségletei és javai egyensúlyban vannak egymással. (...) A bölcs ember úgy valósítja meg ezt az egyensúlyt, hogy az igényeit csökkenti le a javai szintjére. A leghathatósabb módszer erre az, ha megtanuljuk megbecsülni az élet ingyen ajándékait: a hegyeket, a nevetést, a költészetet, a baráti borozásokat.”(Trevanian)
„Az a nevetés, amelyik az ablakon kocogván kér bebocsátást, nem az igazi. Hanem amelyik az ajtót kivágja és leteper mindeneket, az maga a Kacajkirály!”(Abraham Bram Stoker)
„Arról se feledkezz meg, hogy minden szenvedésed és szívfájdalmad közepette is szépség vesz körül: a teremtett világ, a művészet, a zenétek és kultúrátok minden csodája, a nevetés és a szeretet, az elsuttogott remények és a hangos ünnepek, az új élet és az újjászületés, a megbékélés és a megbocsátás hangjai.”(William Paul Young)
„Mi a nevetés? A léleknek dalra kerekedése, ropogós ugrándozása, vidám kurjongatása. Egészséges lélek fenn nem állhat nevetés nélkül. E nélkül nincs is élete. A csecsemőben akkor támad a lélek, mikor nevetni kezd, s az öregben és nyavalyásban akkor múlik el a lélek, amikor már nem tud többé nevetni.”(Eötvös Károly)

JJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése