2012/08/17

EGÉSZSÉGPÉNTEK: ENERGIAITALOK-STOP!!

Kora reggel van, a kisbolt zsúfolásig tömve: munkába igyekvő felnőttek szeretnék megvásárolni a tízóraira, ebédre valót, a strandbüfé áraitól megrémülők a napi rágcsát, és tizenévesek a kontrollátlanság szabadságát élvezve költik a heti zsebpénzt. Nem is akármire: nem csokit, vagy süteményt pakolnak a kosarukba, nem is tömény cukorral feljavított üdítőket- nem. Ők bizony energiaitalokat vesznek. Igen – többet is… Többfélét – legalább ötöt. Elképzelem: milyen nehéz is lehet a sorsuk, hogy már gyermekként is plusz energiára van szükségük a nap elkezdéséhez, hogy a nyári szünetben oly nehéz ébredést, a reggeli kómát is csak ezzel a löttyel képesek túlélni? Persze itt is jól működött a nagyok marketingje: fogd és idd – hiszen javul a koncentrálóképességed, feltölt kirobbanó energiával, szárnyalsz egész nap, olyan lesz a kedved, hogy ihaj-csuhaj – és a reklám eljutott a mindenre kíváncsi gyermeki fülekhez is. Ami nem is lenne baj, ha a szülő tudná ellenőrizni utódja koffeinfogyasztási szokásait – aki persze mélyen hallgat erről, vagy titokban él vele. Egy átlagos felnőtt napi koffeinbevitele sem lehetne több 400 mg-nál, ez az a szint, ami még viszonylag biztonságos az egészség szempontjából.(Bár egyéni érzékenységtől függően már 200 mg-nyi koffein elfogyasztása is okozhat kellemetlen tüneteket). A gyerekek sajnos gyakran nem tudják, hogy mennyi az elég- fel sem mérik a veszélyét annak, hogy egy doboz energiaital – fajtájától függően- akár 80-300 mg/ 250 ml-nyi koffeint is tartalmazhat. 2-3 doboz ilyen ital elfogyasztása bizony a számukra nagyon veszélyes lehet, és a kezdeti pozitív hatások után kellemetlen mellékhatások jelentkezhetnek. Ilyenek:

·         hasmenés,

·         szívdobogás,

·         fejfájás

·         remegés

·         epilepsziás rohamok

·         hiperaktivitás

·         izgatottság,

·         agresszivitás

·         kiszáradást okozhatnak

·         hozzászokás

·         a szervezet teljes kimerülés

Felmerül hát a jogos kérdés: érdemes e a szülőknek oly engedékenynek lenni – ennyi veszély láttán? A legjobb az lenne – mert a kategorikus tiltás ugye ellenállást szül – ha meg tudnánk értetni a gyerekekkel (és az energiaital-függő felnőttekkel is), hogy a jó közérzethez nem kell segédanyagokhoz nyúlni: hiszen egészséges életmóddal, mozgással, a munka és a pihenés megfelelő egyensúlyával, a baráti kapcsolatok ápolásával kialakítható egy olyan életforma, ami biztosítja a kellő vitalitást, és jókedvet.

Végül a kisbolti tizenévesek aznap megúszták a „pörgést”. A bolt tulajdonosa nem volt hajlandó „eladni” a gyerekeknek. De vajon máshol is így tesznek a felnőttek??? Gyanítom nem…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése