2012/08/10

EGÉSZSÉGPÉNTEK: NYÁRI VESZÉLYEK

Tombol a hőség… De így van ez jól-erre vártunk az esős hideg  napokon. Lehet napozni, strandolni, kirándulni, pihenni – és ha nem vigyázunk, kellőképpen lehet orvosi rendelők folyosóin – rosszabb esetben kórházak fertőtlenítőszagú kórtermeiben betegen szenvedni. A nyár – számtalan veszélyt tartogat azok részére, akik óvatlanok. A napégés, a hőguta, a napszúrás, a rosszullétek, a strand-balesetek – a kiszáradás, gyomorrontás, hasmenés, fertőzések sok kellemetlen órát tartogatnak az érintettek részére. Kellő odafigyeléssel elkerülhető a baj, de ha mégis sikerül áldozatul esni, gondoskodni kell a probléma minél korábbi orvoslásáról.

 

NAPSZÚRÁS
Oka: hosszabb időn át tartó erős napsugárzás hatására agyhártya-izgalom lép fel, ami jellegzetes tüneteket okoz.: fejfájás, hányinger, , szédülés, hőemelkedés, ájulás, láz, kábultság, fénykerülés. Ilyenkor legjobb, ha az érintettet hűtött szobába fektetjük le, a homlokára vizes borogatást teszünk, fejfájását, lázát gyógyszerrel enyhítjük. Ha nem múlnak a tünetek, - mindenképpen hívjunk orvost. Persze a legjobb megelőzni a bajt:a nagy melegben hűtsük magunkat és megfelelően pótoljuk az izzadással elveszített folyadékot és sót. Kirándulásra, utazásra mindig vigyünk magunkkal folyadékot! Nagyon vigyázzanak egészségükre kánikula idején az idősek, szív-, vese-, máj- és cukorbetegségben szenvedők. Ügyeljünk a gyermekekre,, idősekre - ők fokozottan érzékenyek a meleg és a napsugárzás hatására. A nagy melegben korlátozzuk a fizikai aktivitást, 11 és 15 óra között lehetőleg tartózkodjunk árnyékban, hűvös helyen. A napon hagyott autók igen gyorsan felmelegedhetnek, ezért ajánlott utazás előtt alaposan átszellőztetni az utasteret. A meleg gépjárműben való utazás rosszulléthez, akár ájuláshoz is vezethet, így fokozott a balesetveszély.
ÁJULÁS (hőkollapszus)
Oka a magas hőmérséklet miatti vérkeringési átrendeződés, az erek kitágulása,a hő leadás elősegítése érdekében. Mindez az agyi keringésre is hatással van, annak átmeneti zavaraként jelentkezik az eszméletvesztés. Soha nem tart tovább 15 percnél, a tudat magától visszatér, a légzés és keringés mindvégig normális. A beteget fektessük le, szellős, árnyékos, hűvös helyen. Lábait kissé emeljük meg, polcoljuk alá. Ruházatát lazítsuk meg. Amíg nem tér magához, ellenőrizzük a légzését és keringését  Amennyiben az eszméletvesztés negyed órán túl is fennáll, vagy görcsrohamok jelentkeznek  a beteg vizeletét vagy székletét maga alá ereszti, a tudat visszatérését követően zavartság, dezorientáltság, beszédzavar vagy bármely más kóros állapot jelentkezik - minél hamarabb lássa orvos a beteget, mert megvan az esélye, hogy komolyabb kiváltó baj van a háttérben.
HŐGUTA
Oka: a párás, fülledt melegben a verejték nehezebben párolog, nincs kellő hűtése a szervezetnek A hőgutának három jellegzetes tünete van: a verejtékezés hiánya, a test maghőmérsékletének gyors és jelentős emelkedése (39 fok fölé, de elérheti a 41 fokot is), eszméletvesztés. Kezdetben a koncentrálóképesség zavara, enyhe bódulat jelentkezik, majd kifejezett kábultság alakul ki. A beteg feje fájhat, szédülhet, hányinger és hányás jelentkezhet. szapora szívműködés, nehézlégzés, forró, száraz bőr, bőrpír jellemzi. A valódi hőgutakezelés nélkül halálos kimenetelű is lehet – a keringési rendszer felborulása miatt.. Teendő: hűvös, sötét helyen fektetni, fejét felemelve, hideg folyadékot itatni, testét hűteni borogatással, és az állapot súlyossága miatt mielőbb mentőt kell hívni.

ROVARCSÍPÉS
Szúnyog, bögöly, méh, darázs, kullancs – csípése normál esetben csak tüneti kezelést igénylő helyi reakciót vált ki – azaz a fájdalom, és a viszketés, és a duzzanat, bőrpír csökkentésére van szükség. Sajnos azonban egyre több estben fordulnak elő a csípések hatására allergiás reakciók, amelyek az egész szervezetre kiterjedő súlyos-életveszélyes állapotot idézhetnek elő, ami általános bőrkiütéssel, sípoló légzéssel, nehézlégzéssel, nyelv-, ajak-és légúti duzzanattal, eszméletvesztéssel, gégeödémával, szapora légzéssel, a vérnyomás leesésével, légzésleállással járhat. Csípés után fontos a fullánk eltávolítása, a helyi reakciók csökkentése (hideg borogatás, antihisztaminos kenőcs. Az egész szervezetre kiterjedő súlyos reakció esetén pedig azonnal forduljunk orvoshoz, aki gondoskodik a megfelelő ellátásról. Aki pedig tisztában van azzal, hogy allergiás a csípésekre soha ne felejtse otthon az életmentő gyógyszereit. Persze mi is sokat tehetünk annak érdekében, hogy csökkentsük a rovarcsípések kockázatát: kerüljük a rovarok fészkét, ne csapkodjunk és hessegessünk, mert ezzel csak ingereljük, ne használjunk édeskés illatú kozmetikumokat, ne étkezzünk a szabadban, és ne öltözzünk élénk színű ruhákba.
GYOMORRONTÁS
A kiváltó okok többfélék lehetnek: vírusok, baktériumok ( a rettegett szalmonella) - amelyek a nagy melegben vidáman szaporodnak ( főként, ha az előírt higiénés követelményeket félvállról veszik), vagy romlott ételek, fertőzések. A gyomorrontás tünetei már néhány órával a fertőzött étel elfogyasztása után jelentkezhetnek: gyengeség, rossz közérzet, levertség, hasmenés, hányinger, hányás, puffadás, hasi fájdalom. Ha mindezekhez még láz is társul tanácsos orvoshoz fordulni. A hasmenés és hányás nagy folyadékveszteséggel jár, ami az egyébként egészséges szervezetet is megterhelheti. Ezért a kezelést időbeli elkezdése különösen nagy figyelmet igényel kisgyermekek és krónikus betegségben szenvedő idős emberek esetén – a kiszáradás elkerülése érdekében.  Tünetei: alacsony vérnyomás, szapora pulzus, száraz nyelv, gyengeség, aluszékonyság, ájulási hajlam. Akut hasmenések általában egy hét alatt lezajlanak, és tüneti kezelést igényelnek (folyadékpótlás, fájdalomcsillapítás). Óvatosan kell bánni a recept nélkül beszerezhető hasmenés- gátló gyógyszerekkel – mert a fertőzéses eredetű hasmenéses állapotokban kifejezetten káros az alkalmazásuk, mert a bélműködés lelassításával gátolják a korokozók és azok toxinjainak a kiürülését. Antibiotikumokra pedig csak elhúzódó, vagy súlyosabb tünetek esetén van szükség – az adott kórokozóra célzottan. A panaszok fennállása idején diétázni kell: száraz keksz, pirítós, kétszersült, híg, cukormentes tea, gyógyteák képezzék az alapját. Kerülni kell a lédús gyümölcsöket (a gyümölcscukor- és magas rosttartalom erjedéshez vezet), zöldségeket (rosttartalom miatt), továbbá a tejtermékeket. Persze a legjobb az ha sikerül elkerülni a fertőzéseket. A megelőzés egy kis odafigyeléssel megoldható, csak néhány alapelvet kell betartani:
·         mindig megbízható helyről szerezzük be a friss és jó minőségű alapanyagokat
·         legyünk körültekintőek a húsok kiolvasztásakor, pácolásakor,
·         soha ne szakadjon meg a „hűtési lánc”, azaz a gyorsan romló élelmiszereket mindig legutoljára vásároljuk meg, és tegyük hűtőtáskába, hűtőszatyorba
·         alaposan süssük át a húsokat, fasírtokat – nyáron minden olyan ételt hanyagoljunk,ami nyers húst vagy tojást tartalmaz
·         elengedhetetlen az alapanyagok körültekintő tisztítása
·         étkezések vagy ételkészítés előtt (és közben) mindig mossunk kezet
·         ha idegen helyen étkezünk mindig figyeljünk a higiénés körülményekre, a tisztaságra, a személyzetre
·         a készételeket kezeljük külön a nyersételektől
·         a tojás héja ne érjen hozzá máshoz
·         a tojásos ételeket igyekezzünk gyorsan lehűteni
·         a húst és a zöldségeket külön deszkán szeleteljük
·         a fagyasztott árut a hűtőben engedjük fel
·         figyeljünk a lejárati időre
·         ha külföldön nyaralunk kizárólag palackozott vizet fogyasszunk,és még csak a fogmosáshoz se használjunk helyi vezetékes vizet
·         betegen soha ne menjünk nagyobb közösségbe: egyrészt felülfertőződhetünk, másrészt megfertőzhetünk másokat is

VIGYÁZZANAK MAGUKRA ÉS EGYMÁSRA :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése