2012/09/03

HETI ÍZPRÓBA : ŐSZIBARACK

 

A nyár, és az ősz egyik legkedveltebb gyümölcse – lédús, ízletes, pótolhatatlan. Számos étel alapanyaga: levesek, kompótok, saláták, turmixok, ivólevek, lekvárok, dzsemek, sütemények hada készíthető belőle. Már az ókori Kínában is termesztették – a császárok kedvelt gyümölcse volt. Európában majd csak a XVII században válik ismertté, a szőrös barack mellett a „kopasz” változata is, azaz a nektarin.

Élettani hatásai:

·         rendszeres fogyasztása elősegíti az A-vitamin képződését a szervezetben, fokozza a szervezetben, az A-vitamin elő anyagának, a karotinnak a vérszintjét.
·         erős antioxidáns- hatására javul a sejtek szabad gyökökkel szembeni védelme, azaz rákmegelőző
·         szabályozza a vércukor-szintet - az őszibarackban található rostanyagok finoman szabályozzák a glükóz felszívódását,
·         szépíti a bőrt,
·         segíti a sebgyógyulást
·         hörghurut és megfázást kísérő légzési panaszok esetén is hatásos
·         szabályozza az emésztést
·         magas víz és ásványi anyag tartalma révén vizelethajtó hatású. Üdítő, szomjoltó -hozzájárul folyadékháztartásunk egyensúlyban tartásához.
·         energiatartalma kicsi: 41 kcal/100 g. Az energiaforrás túlnyomó része gyorsan felszívódó szénhidráttartalmának - 9 g/100 g (36,9 kcal) - köszönhető, amely szőlő (glükóz), illetve gyümölcs (fruktóz) cukorból áll
·         allergiára hajlamos személyeknél óvatosan kell fogyasztani, mert kialakulhat keresztallergia
·         nyers leve arcápolásra igen jó, magolaja pedig kozmetikai alapanyag.
·         gazdag szelénben, így hormonkiegyenlítőként is alkalmazható, főleg a változó korban
·         magas niacin, szelén, magnézium és cink tartalma javítja a közérzetet, segít leküzdeni az idegességet.
·         csökkenti a vérnyomást, jó hatással van a szívre és az érrendszerre.
Júniustól szeptemberig folyamatosan jelennek meg a különböző barackfajták - világszerte mintegy 500 őszibarack, és 300 nektarinfajtát termesztenek. Legismertebbek: Ford, Champion, Magyar arany duránci, Elberta, Nektarin. Gyümölcshúsa fehéres-sárgás vagy vöröses színű. Két változata van: a duránci, és a magvaváló. Vásárláskor válasszunk mindig foltoktól, és nyomódásoktól mentes, illatozó barackokat. Ha félérett állapotban van –papírzacskóba téve egy-két alma társaságában (gyorsítja az érési folyamatokat) érett lesz.
RECEPTEK
TEJSZINES ŐSZIBARACKLEVES SZILVÁVAL
Hozzávalók: 1 kg érett őszibarack, fahéj, 5-6 szemszegfűszeg, 1 db vaníliarúd, 1 csipetnyi só, fél citrom leve, 4dl tejszín, 5-6 evőkanál cukor, 10 szem szilva feldarabolva
 A meghámozott barackokat apró kockákra vágjuk, fazékba tesszük, és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Hozzáadjuk a fahéjat, szegfűszeget, vaniliát, sóval, cukorral/édesítőszerrel, citromlével ízesítjük – és körülbelül 20 percig főzzük. Ha megfőtt eltávolítjuk belőle a szegfűszeget, és a vanília rudat – felöntjük a tejszínnel – és újraforraljuk. Végül turmixgépbe öntve pürésítjük, és a szilvadarabkákkal díszítve tálaljuk.
ŐSZIBARACKOS MASCARPONE
Hozzávalók: 3 dl erős feketekávé,1 rumaroma,2 dl tej, 5 tojás, 4 evőkanál cukor/ vagy ennek megfelelő édesítőszer,1 vaníliás cukor/vagy vanília aroma,10 dkg olvasztott vaj, 40 dkg mascarpone sajt (vagy tejszínes krémsajt), 30 dkg babapiskóta,6 nagy őszibarack, 3 dl tejszín.
A hideg kávét a rumaromával és a tejjel összekeverjük. A tojások sárgáját a cukorral/édesítőszerrel, a vaníliás cukorral meg a vajjal simára keverjük, majd hozzáadjuk a sajtot, és a tojások habbá vert fehérjét. A piskótákat a rumos tejben könnyedén megmártjuk, a felét egy tálba fektetjük. A krém felét rákanalazzuk, és a felszeletelt őszibarack felét rárakjuk. Erre kerül a piskóta másik fele, és a maradék krémmel bevonjuk. A barack maradékával szépen kidíszítjük. Tálalás előtt a habbá vert tejszínnel díszítjük.
ŐSZIBARACKOS KRÉMTÚRÓ
Hozzávalók:4 nagyobb őszibarack, 25 dkg sovány túró, cukor vagy édesítőszer ízlés szerint
Az alaposan kikevert túrót elkeverjük az előzőleg meghámozott és turmixgépben pürésített őszibarackkal és a cukorral/édesítőszerrel. Jól lehűtve kelyhekben tálaljuk.
ŐSZIBARACKOS CSIRKECOMBOK
Hozzávalók: 8 db csirkecomb,  8 db szegfűszeg,  5  dl rostos narancslé,  fél citrom, 30 ml konyak,2 dl napraforgó olaj, 1 kg őszibarack hámozva ,só.

A csirkecombokat sózzuk, és mindegyik combba beleszúrunk 1 db szegfűszeget. A húsdarabokat az olajon pirosra sütjük, majd felöntjük annyi narancslével, hogy a húst épp ellepje, hozzáadjuk a citrom és lefedve pároljuk. Mikor már majdnem puha, hozzáadjuk a meghámozott, negyedekbe vágott őszibarackot és a konyakot. Erős tűzön még pár percig forraljuk, hogy az alkohol elpárologhasson és a leve mártás sűrűségűre legyen. Kukoricás párolt rizzsel tálaljuk.
RAKOTT ŐSZIBARACKOS TÉSZTA
Hozzávalók:6 nagy, kemény őszibarack, 50 dkg spagetti, 2 evőkanál olaj, 4 tojás,4 dl tejföl, 10 dkg vaj, ízlés szerint 2-3 evőkanál porcukor (vagy édesítőszer), 1 zacskó vaníliás cukor, 1 kiskanál reszelt citromhéj, kevés só, a tepsihez 1 dkg vaj, 1 evőkanál zsemlemorzsa.
A tésztát a szokásos módon kifőzzük. Közben egy tepsit kikenünk vajjal, és zsemlemorzsával behintjük. Félretesszük. A kimagozott, meghámozott őszibarackokat kockára szeljük és elkeverjük tésztával. A tojás sárgákat fehéredésig keverjük a porcukorral (vagy az édesítőszerrel) és a vaníliás cukorral, valamint csipetnyi sóval, reszelt citromhéjjal. Ezután apránként hozzáadjuk a tejfölt, meg az olvasztott, de már teljesen kihűlt maradék vajat. Végül beleforgatjuk a tojásfehérjékből vert kemény habot is. A barackos tésztát összekeverjük a tojásos-tejfölös masszával, és belesimítjuk az előkészített tepsibe. Tetejére alufóliát borítunk, hogy ne száradhasson ki. Forró sütőbe toljuk, és 30 percig sütjük. Kockára vágva tálaljuk.
FŰSZERES ŐSZIBARACK-MÁRTÁS
Hozzávalók: vaj,5 gerezd fokhagyma,2 nagyobb vöröshagyma,2 hegyes erős paprika,1 kg őszibarack,20 dkg cukor/vagy ennek megfelelő édesítőszer, ½ dl brandy,1 dl almaecet, só, borsikafű
A meghámozott őszibarackot kockázzuk fel.  Olvasszuk fel a vajat, és 1-2 percig pirítsuk az apróra vágott zöldségeket benne. Adjuk hozzá a barackot. 2-3 percig kevergessük. Édesítsük, ízesítsük. Kis lángon a barack megpuhulásáig főzzük. Végül bot mixerrel pépesítsük. Nagyon finom mindenféle sült húshoz.

Mindenkinek jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, lájkoljon:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése