2013/06/23

HETI ÍZPRÓBA : EGYRE - MEGGY


Fogyasszunk minél többet:)

Régebben cseresznye-párti voltam: azaz a cseresznyét szerettem a meggy savanykás ízétől pedig libabőrös lettem. Mára már ez alaposan megváltozott: mindent szeretek, ami meggyel készül, de önmagában is szívesen szemezgetek ebből a mély bordó ízletes gyümölcsből. A napokban szedtük le az idei termést: körülbelül 15 kilónyit, amit gyorsan el is csomagoltunk a zord téli napokra. Mi – mivel a tartósítószerekkel hadilábon állunk (allergia) – a mélyfagyasztásos módszert választottuk. Most ott „csücsül” a sok kis meggycsomag – s őrzi a nyár minden ízét. A csonthéjasok közé tartozó meggy Kis- Ázsiából és a Balkánról származik. A gyümölcs időjárástól függően május végétől csaknem július végéig érik. Sok fajtája ismert: Meteor, Debreceni bőtermő, Újfehértói fürtös, Csengődi csokros, Favorit, Korai pipacsmeggy, Érdi bőtermő, és a klasszikus Pándy meggy, valamint a Kántorjánosi. Gazdag vitaminokban: A-, B1-, B2- illetve C-vitamin és ásványi anyagokban: kalcium, kálium, foszfor, magnézium, vas, cink. Kimagasló mennyiségben tartalmaz flavonoidokat, melyek antioxidáns hatásúak ezek képesek megkötni a szervezetet károsító szabad gyököket.
Szervezetünkre gyakorolt kedvező hatásai:
·        segít megőrizni a vénák falának rugalmasságát
·        enyhíti az ízületi megbetegedés okozta fájdalmakat,
·        vértisztító, méregtelenítő,
·        erősíti a szívizmot, szabályozza a szívfrekvenciát,
·        serkenti a máj- és vese működését,
·        segíti az emésztést, gyorsítja a belek perisztaltikáját,
·        kedvezően befolyásolja az idegek működését,
·        kiváló gyógyír meghűléses megbetegedések esetén,
·        megszünteti a székrekedést,
·        tisztítja a beleket.
·        vízhajtó,
·        normalizálja a vérnyomást
·        védelmet nyújt a daganatos betegségek, az érfalt károsító folyamatok, valamint az öregedéssel együtt járó degeneratív kórképek ellen.
A meggy szerencsére sokféleképpen tartósítható, friss fogyasztásra, befőzésre, mélyhűtésre, lé és bor, szörp, zselé, dzsem készítésére egyaránt alkalmas. Leszedve 3-6 napig tárolható hűtőszekrényben 0 °C körüli hőmérsékleten. Miután értékes színes hatóanyagai főzve, sütve is érvényesülnek, fogyasszunk belőle minél többet minél több formában: levesként, süteményekben, kompótként, gyümölcslének, joghurtban.
RECEPTEK
VANÍLIÁS MEGGYLEVES
Hozzávalók: l kg magozott meggy, 20 dkg cukor/ vagy ennek megfelelő mennyiségű édesítőszer,1 rúd vanília, csipet só, fahéj, néhány szem szegfűszeg, l citromkarika, 2 dl tej, l csomag vaníliás pudingpor, tejszínhab, mentalevél
A meggyből 2 l vízzel és az ízesítőkkel levest főzünk. A vaníliás pudingot a zacskóján lévő utasítás szerint kikeverjük, és a forró levest besűrítjük vele. Ha kihűlt, tejszínhabbal és mentalevéllel díszítve tálaljuk.
MEGGYES-SAJTOS CSIRKEMELL RÁNTVA
Hozzávalók:12 szelet csirkemell-filé, 20 dkg reszelt sajt, 20 dkg magozott meggy, só, bors, liszt, tojás, zsemlemorzsa, olaj a sütéshez
A csirkemelleket vékonyra szeletelve kissé kiverjük, sóval, borssal fűszerezzük. A szeleteket beszórjuk lereszelt sajttal és kimagozott meggyel. Szorosan feltekerjük, és hústűvel vagy fogpiszkálóval a széleket lezárjuk. Panírozzuk és olajban kisütjük.

MEGGYES PALACSINTA
Hozzávalók: 20 darab palacsinta,30 dkg túró, 2 dl tejföl, 3 tojás, 9 dkg cukor, 10 dkg mazsola, 10 dkg búzadara, 25 dkg vaj, 1 db citrom reszelt héja, 60 dkg magozott meggy, 30 dkg dióbél, fahéj
 A szokásos módon palacsintákat sütünk, majd a többi hozzávalóból elkészített töltelékkel megtöltve, feltekerve tálaljuk.
MEGGY-TURMIX
Hozzávalók: 20 dkg meggyízű fagylalt, 20 dkg magozott meggy, 6 dl tej, 1 citrom leve, méz, 8 dkg cukor/ vagy édesítőszer, rumaroma.
A fagylaltot a meggyel együtt turmixgépben folyékonnyá keverjük. Hozzáadjuk a tejet, a citromlét, a cukrot, majd habosra keverjük. Előhűtött poharakba osztjuk ,1-2 csepp rumaromával ízesítjük.

További recepteket találhattok a tavalyi
című cikknél. Látogassatok el oda is:)
MINDENKINENK JÓ ÉTVÁGYAT!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése