2012/05/14

HETI ÍZPRÓBA : A karalábé

Régebben nem tartoztam a karalábé-rajongók népes táborához, de mára már megszerettem ezt a sokféleképpen elkészíthető jellegzetes ízű zöldségfélét. A káposztafélék családjába tartozó fehér vagy lila karalábé ugyan egész évben beszerezhető, de az első tavaszi gumókkal semmi sem veheti fel a versenyt. A kicsi, még zsenge karalábék a legfinomabbak, állaguk tömör, héjuk sérüléstől mentes, levelük élénkzöld. Meglepően gazdag vitaminokban ( C-vitamin: 100 grammonként 63 mg, A-, B1-, B2-, B6-vitamin tartalma jelentős), és ásványi anyagokban: magas káliumtartalma miatt vértisztító hatású, magnézium-tartalma segíti az idegrendszer és az izmok működését, jódot, szelént, ként, kalciumot,foszfort,és vasat is említésre méltó mértékben  találhatunk benne. Tartalmaz egy speciális vegyületet (szulforafán-t), ami kimutathatóan daganatellenes hatással bír, külsőleg és belsőleg egyidejűleg alkalmazva pedig nehezen gyógyuló sebeket is gyógyít antibakteriális hatóanyagai miatt. Magas rosttartalma segíti az emésztést, vízhajtó hatású, ezért elősegíti az ödémák kiürülését, cukorbetegek korlátlanul fogyaszthatják (magas rosttartalma miatt lassan szívódik fel, és alacsony a szénhidráttartalma). Fogyókúrázók is bátran készíthetnek belőle (zsír és szénhidrátszegény hozzávalókat alkalmazva) könnyű, és laktató ételeket. (Energiatartalma 25 kcal/ 100 gramm). Fogyasztható nyersen, főzeléknek, levesnek, töltve, rántva, salátának, turmixok összetevőjeként. Érdemes minél többféle formában elkészíteni, ebben segítenek a következő receptek:

KARALÁBÉLEVES ( rendhagyó módon)
Hozzávalók: 3 közepes nagyságú, zsenge karalábé, 4 dl tejföl, 4 evőkanál liszt, 2 tyúkhúsleves-kocka, 3 tojás, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 teáskanál cukor, ízlés szerint só.
A meghámozott karalábét lereszeljük. A tojást habosra verjük egy deci vízzel, hozzáadjuk a reszelt karalábét és annyi lisztet, hogy galuskamassza legyen belőle. Sóval és apróra vágott petrezselyemzölddel ízesítjük. Vizet forralunk, beletesszük a húsleveskockát és a megmaradt petrezselyemzöldet, majd a galuskamasszát a forrásban lévő levesbe szaggatjuk. Ha a galuska megfőtt, a levest megkóstoljuk, s ha szükséges, sóval és cukorral utána ízesítjük. Ezután a levesből egy decinyit simára keverünk a tejföllel, és behabarjuk vele a forrásban lévő többi levest.

KARALÁBÉSALÁTA
Hozzávalók: 2 csomó zsenge sárgarépa, 2 nagy fej karalábé, 3 dl tejföl, salátalevelek, 2 teáskanál citromlé, só, fehér bors, a díszítéshez citromszeletek, reszelt citromhéj és petrezselyemzöld
A karalábét és a sárgarépát vékony csíkokra vágjuk.. A tejfölt kikeverjük a citromlével, majd sózzuk. borsozzuk. A zöldségeket összekeverjük, majd leöntjük a tejföllel. A salátalevelet megmossuk, és nagyobb darabokra tépjük. Kibélelünk vele négy kistányért, és középre halmozzuk a vitaminsalátát. Citromkarikával, reszelt citromhéjjal és petrezselyemzölddel díszítve tálaljuk.

KARALÁBÉFŐZELÉK EGYSZERŰEN
Hozzávalók: 8 db zsenge karalábé, 15 dkg zsír, ízlés szerint cukor, 1 csomó petrezselyemzöld, 2 evőkanál liszt, só, 3 dl tejföl
A gyenge karalábét megtisztítjuk, apró kockákra felvágjuk, forró zsírban kis cukorral, kevés finomra vágott petrezselyemmel feltesszük párolni, s ha már puha, meghintjük liszttel, amellyel tovább pirítjuk. Feleresztjük vízzel, kis sót teszünk hozzá, és hagyjuk jól felforrni.

GOMBÁS-HÚSOS KARALÁBÉ
Hozzávalók: 8 kisebb fej zsenge karalábé, 50 dkg újkrumpli, 50 dkg csiperkegomba,  3 gerezd fokhagyma, 2 nagy fej hagyma, 25 dkg darált sertéshús, 1 csokor petrezselyemzöld, 10 dkg vaj, só, őrölt bors, pirospaprika,2 liter húslé
A karalábé leveleit megmossuk, lecsurgatjuk, és vékonyra felvágjuk, A karalábét meghámozzuk, széles csíkokra vágjuk, A hagymát vajban üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a vékony szeletekre vágott gombát, s addig pároljuk, míg a levét elfőtte. A darált húst ízlés szerint sóval, borssal, pirospaprikával és egy gerezd szétnyomott fokhagymával fűszerezve jól összekeverjük, és kicsi golyókat formálunk belőle. Az újkrumplit vékonyan lekaparjuk, ha kicsik, egészben hagyjuk, ha nagyobbak, hosszú hasábokra vágjuk, A karalábét és a krumplit hozzáadjuk a hagymás gombához, belekeverjük a felaprított leveleket, meghintjük sóval, borssal, felöntjük a húslével, és fedő alatt húsz perc alatt megfőzzük úgy, hogy amikor az egész rotyogni kezd, azonnal beletesszük az apró húsgombócokat is. A finomra vágott petrezselymet tálaláskor hintjük az ételre.

KARALÁBÉFASIRT
Hozzávalók: 4 nagyobb karalábé, 2 tojás , 4  evőkanál liszt, só, őrölt bors, 3 evőkanál olivaolaj
A megtisztított karalábét finomra reszeljük. Tálba tesszük, ráütjük a tojást, és annyi liszttel keverjük össze, hogy galuskasűrűségű tésztát kapjunk. Sóval és borssal erősen megfűszerezzük. Serpenyőben evőkanállal adagolva elsimítjuk, és a lepénykék mindkét oldalát ropogósra sütjük.
Fokhagymás-petrezselymes tejföllel vagy tartármártással tálaljuk.

MINDENKINEK JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNOK !

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése