2013/09/20

HETI ÍZPRÓBA: SZILVA

Bezzeg az én időmben! Az ősz nem csak az iskolakezdésről szólt, hanem a közeli gazdaságokban elvégzendő – iskola által szervezett- őszi munkákról is. Emlékszem mennyire szerettük azt az egy hetet, amikor „közösséget” építettünk – összekovácsolódtunk a paprika-szedés, hagymaásás, vagy a szilvaszedés derékfájdító apropójából. A szilva a rózsafélék családjához tartozó csonthéjas gyümölcs, amelynek majdnem kétezer fajtája ismert. Színét tekintve lehet sárga (Mirabella), zöld (Zöld ringló), piros (Vörös szilva), bordó, kék (Besztercei, Stanley) vagy lila (Ageni, Althann), formáját tekintve pedig hosszúkás, tojás alakúak vagy kerek. Őshazája: Szíria, Irán, Örmény-Török- és Görögország területére tehető – ugyanis itt termelték előszór e gyümölcsöt. A világ második legnagyobb mennyiségben termesztett gyümölcse. Kedvező élettani hatásait magas rost-, ásványi anyag (kálium, kalcium, vas, magnézium), és vitamintartalma (A-, B2-, C-vitamin) adja:
·        erősíti szervezetünk védekező rendszerét,
·        elősegíti a vas felszívódását,
·        megelőzi az ízületi gyulladásokat
·        antioxidáns fenoljai (klorogénsavak) semlegesítik a szabadgyököket, védik a sejtfalat.
·        gyorsítja az anyagcserét, fokozza a zsírsejtek lebontását
·        biztosítja a sav-bázis egyensúlyt,
·        szabályozza a keringési rendszert.
·        serkenti az emésztést és ez által segíti a szervezet méregtelenítését.
·        csökkenti egyes szív- és rákbetegségek kockázatát,
·        tisztítja a vért,
·        antocián színanyagokat és flavonoidokat; rutint és quercetint tartalmaz jelentősebb mennyiségben – ami jelentős szerepet kap a szív és keringési rendszer megbetegedéseinek a megelőzésében
·        éhgyomorra fogyasztva megszünteti a székrekedést
·        koleszterinszint- és vérnyomáscsökkentő
·        magas káliumtartalmának köszönhetően alacsonyan tartja a vérnyomást – ki hinné, de már két szem szilva fedezi a napi káliumszükséglet 10%-át.


Felhasználása sokrétű: kitűnő lekvár, szörp, készülhet belőle a téli hónapokra, de alkalmas, befőzésre és aszalvány készítésére is. Igazi csemege a dióval vagy mandulával töltött, aszalt szilva is, de alapja lehet gyümölcssalátáknak, gyümölcsleveseknek, na és az elmaradhatatlan szilvás gombócnak. Készíthetünk belőle süteményeket, muffint, gyümölcskenyeret, de pürésítve is finom – főként ha a megfelelő fűszerezéssel készítjük el.  Illik hozzá a fahéj, a szerecsendió, és a szegfűszeg.
RECEPTEK
SZILVALEVES
Hozzávalók:1 kg szilva, 1cs.vaníliás pudingpor, 3 dl tejföl, fahéj, szegfűszeg,
csipet só, citromhéj
A megmosott szilvákat kimagozzuk, majd egy lábosba téve felengedjük vízzel. Megszórjuk ízlés szerint cukorral/ vagy édesítőszerrel, egy csipet sóval és a fűszerekkel, beletesszük a citromhéjdarabot is. Kb. 15 percig forraljuk. Közben a tejfölt elkavarjuk a pudingporral, és a tűzről lehúzott levest behabarjuk vele.
SZILVÁS RIZSPUDING
Hozzávalók: 30 dkg rizs, só, 1 liter tej, 1 liter víz, 3 evőkanál étkezési keményítő, vaníliarúd kikapart belseje, 6 evőkanál méz, 4 tojássárgája, 50 dkg szilva és 50 dkg körte feldarabolva
A rizst sós vízben félpuhára főzzük, lecsepegtetjük. 8 evőkanál tejben elkeverjük a keményítőt. A többi tejet felforraljuk a vaníliával. Keményítővel és mézzel elkavart tojássárgájával sűrítjük. Már nem főzzük. Keverjük bele a rizst és a gyümölcsöket.
SZILVA MÁRTÁS SÜLTEK MELLÉ MIKROHULLÁMU SÜTŐBEN
Hozzávalók: 1 kg szilva kimagozva, 3 evőkanál cukor, 5 gerezd fokhagyma, fahéj
A szilvát egy porcelán mikrozható tálba tesszük, a cukorral/ vagy édesítőszerrel megszórjuk. 800 watton 15 percig mikrózzuk. Majd beletesszük a feldarabolt fokhagymát, és a fahéjat – és újabb 15 percig mikrózzuk. Akkor jó, ha a szilva héja összegöndörödik. Minden sós sült mellé kiváló.
Mindenkinek jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése