2012/09/23

HETI ÍZPRÓBA : CUKKÍNI

Nagyon sokáig még a létezéséről sem tudtam. Majd, amikor kiderült, hogy saját érdekemben illene kicsit megfontoltabban étkeznem – rákényszerültem, hogy olyan alapanyagot keressek, amelynek alacsony a kalóriatartalma, és a szénhidrát-tartalma is. Ekkor figyeltem fel – több más zöldségféle mellett – a cukkínire – amely a fentebb említett két előnnyel is rendelkezik.A tökfélék családjába tartozó zöldség őshazája a mai Guatemala és Mexikó területe. A zsenge, hosszúkás, zöld, sárga, csíkos vagy foltos cukkini - szerencsére kalóriaszegény (100 gramm/15 kcal) és sokféle könnyen emészthető étel készíthető, ezért kiváló alapja lehet kisgyermekek és diétázók étrendjének. Magas –mintegy 95 %-os víztartalma miatt kiváló folyadékpótló, sokféle ásványi anyagot, (mangán, kalcium, magnézium, kálium, réz, foszfor, cink), és vitamint (A, B1, B2, B6, B 9, C-), folsavat és élelmi rostot tartalmaz, amelyek nélkülözhetetlenek a szervezet egészséges működéséhez. 100 gramm cukkíniben átlagosan 30 kalória, 1,1-1, 5 g fehérje, kevés zsír és 5-6,5 gramm szénhidrát van. Hatása a szervezetre:
·         enyhe hashajtó,
·         gyulladás-gátló,
·          vértisztító,
·         kiváló ízületi gyulladásra,
·         jelentős C-vitamin, és karotin-tartalma miatt fontos antioxidáns-forrás
·         érfalvédő-hatással bír
·         csökkenti az asztma kockázatát
·         segít a prosztata-problémák kezelésében
·         hashajtó
·         vízhajtó
·         magas rosttartalma segíti az emésztést
Fogyasztható nyersen reszelve - belekeverhető salátába, feltétként szendvicsre. Darabolva fűszeres mártásokba mártogathatjuk. Felkarikázva, fokhagymás-fűszeres olajjal megkenve grillezhetjük.         Használjuk sajtos, fűszeres salátákba. Paprikacsíkokkal, pirított olajos magvakkal töltsünk vele sült burgonyát. Reszeljük főtt tésztához, paradicsomos rizshez.
RECEPTEK
CUKKINI-KRÉMLEVES GALUSKÁVAL
Hozzávalók: 2 nagy cukkini, 3  sárgarépa ,1 karalábé, 2 fehérrépa, kapor, só, bors,

A  felkockázott cukkinit, a sárgarépát , fehérrépát és a felkockázott karalábét feltesszük  főni kb. 4 liter , sózzuk,borsozzuk, és addig főzzük,amíg a zöldségfélék megpuhulnak. Bot mixerrel pépesítjük, tejfölös habarással behabarjuk, végül a szokásos módon galuskát szaggatunk bele. ( Fogyókúra, vagy cukorbetegség esetén a habarás, és a galuska kihagyható)
MEDITERRÁN CUKKINI SALÁTA
Hozzávalók: 50 dkg rizs, 1 kg cukkini,  0,5 l víz, 2 evőkanál ecet,1/2 citrom leve, 4 evőkanál olívaolaj, 4 gerezd fokhagyma, 2 nagy fej vöröshagyma, 4 nagyobb paradicsom, 20 dkg  olívabogyó, 20 dkg Feta, só, bors
A felkockázott cukkinit a liternyi forrásban lévő vízbe tesszük – 10 percig főzzük. Leszűrjük, majd meglocsoljuk az ecettel, citromlével, olivaolajjal. A rizst feltesszük főni a felszelt fokhagymával, és vöröshagymával együtt – ha megfőtt leszűrjük, kicsit hűlni hagyjuk, majd elkeverjük a cukkínivel, a felkockázott paradicsommal, feldarabolt Feta sajttal, és a felaprózott Oliva bogyókkal. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Köretnek,de önmagában is ízletes.
GYORS CUKKÍNI FASÍRT
Hozzávalók: 2 nagyobb cukkíni reszelve, 2 nagyobb sárgarépa reszelve, 3 db szikkadt zsemle, 3 tojás, 2 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, zsemlemorzsa, só, bors
A megmosott cukkíniket, megtisztított sárgarépákat lereszeljük, és a beáztatott majd kinyomkodott zsemlével, a tojásokkal, a reszelt vöröshagymával, és a zúzott fokhagymával, sóval, és borssal felaprózott petrezselyemzölddel alaposan összegyúrjuk – ha kell, még zsemlemorzsát is teszünk hozzá, hogy formázható legyen. Fasírtokat formázunk belőle, és bő olajban kisütjük.
RAKOTT CUKKINI
Hozzávalók: 3 kisebb cukkini, 3 vöröshagyma, 50 dkg darált sertéshús, 3 gerezd fokhagyma, 2-2 paprika és paradicsom, 3 tojás, 5 dl tejföl, liszt, olaj, só, bors.
A meghámozott cukkinit félujjnyi vastag szeletekre vágjuk, besózzuk, lisztbe mártjuk, és olajban hirtelen kisütjük. A vöröshagymát megpirítjuk az olajon, hozzáadjuk a darált húst és együtt tovább pirítjuk. Fűszerezzük a fokhagymával, sóval, borssal és kevés vizet aláöntve pároljuk, amíg megpuhul. Tűzálló tálban felváltva rétegezzük a cukkinit és a húst, közé néhány vékony paradicsom- és paprikaszeletet teszünk. A legtetejére cukkini kerüljön. Leöntjük a tejföl és a tojások sárgájának a keverékével, majd sütőben pirosra sütjük

JÓ ÉTVÁGYAT !

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése