2013/09/10

HETI ÍZPRÓBA: MÁLNÁZZUNK


Valahogy úgy vagyok a málnával, mint az eperrel: egyszerűen képtelen vagyok megunni. Szeretem minden formában: nyers valójában ugyanúgy, mint a belőle készült szörp, turmix, lekvár formájában egyaránt. Gondolom más is így van ezzel: és nem is jár rosszul egyikőnk sem, ha gyakran fogyaszt belőle, hiszen már az ókorban is gyógynövényként tartották számon sokféle kedvező élettani hatása miatt. A málna a Rubus nemzetségbe, a rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozó, gyümölcstermő félcserje. Magas biológiai értékét egyrészt alacsony kalóriatartalma-(34 kcal, 143 kJ/100 gramm), másrészt ideális összetétele adja: ugyanis tartalmazza azokat a szénhidrátokat, szerves savakat, különféle vitaminokat és ásványi anyagokat, melyek együttesen fejtik ki pozitív élettani hatásukat az emberi szervezetre. Jelentős mennyiségben tartalmaz C-vitamint (20-30 mg/100 g), továbbá cukor- (5-10%),  szervessav-tartalma (1,2-1,5 %, főleg citromsav), valamint A-, B1-, B2-, B9-, E-, K-, P- vitamin tartalma is számottevő. Ásványi anyag-tartalma is jelentős: átlagosan 160-200 mg kálium, 30-50 mg magnézium, 20-50 mg foszfor és 40-60 mg kalcium található 100 g gyümölcsben. Kitűnő antioxidáns: a C-vitamin és különböző polifenolos anyagok, a flavonoidok, antocianidinek, és fenolsavak az emberi szervezetben a káros szabadgyökök megkötik, és ez által bizonyos betegségek (májbetegségek, gyulladásos-, neurodegeneratív betegségek) kockázata csökken. A málna termése és a leveléből készült tea a következő bajok esetén segíthet:
·        megelőzi a hólyaggyulladást és a veseköveket,
·        előnyösen befolyásolja a petefészek és a belső elválasztású mirigyek működését
·        kiváló vérszegénység ellen
·        savlekötő
·        magas rosttartalma elősegíti az emésztést
·        segít lábadozás, szívbetegségek, kimerültség, depresszió esetén
·        gyógyítja a gyulladt fogínyt
·        szabályozza a bélműködést, megelőzheti a vastagbélrák kialakulását
·        segít a vércukorszint szabályozásában
·        csillapítja az ízületi panaszokat
·        izzasztó hatása is van,
·        meghűléses betegségeket is gyógyít
·        tisztítja a vért, csökkenti a magas vérnyomást
·        enyhe hasmenés esetén kiváló has megfogó
Készíthető belőle: befőtt, íz, dzsem, szörp, lé, hűsítő ital, bor, likőr, fagylalt, sűrítmény.
RECEPTEK

MÁLNAKRÉM-LEVES
Hozzávalók: 50 dkg málna, 3 dl málnaszörp, 4 dl víz, 3 dl tejszín, 1 dl vörösbor, 2 dl tejföl, 4 dl rostos narancslé, 2 evőkanál méz, késhegynyi őrölt szegfűszeg és fahéj, fél narancs reszelt héja, tálaláshoz tejszínhab.
A málna egyharmad részét félretesszük. A többit turmixgépben összezúzzuk és átszűrjük. A mag nélküli málnavelőt visszaöntjük a turmixgépbe. Az összes többi hozzávalóval habosra turmixszoljuk. Tálaláskor a félretett málnát hozzáadjuk és tejszínhabban díszítjük.

MÁLNADZSEM
Hozzávalók: 2,5 kg érett málna, 1 kg kristálycukor – ezt esetleg helyettesíthetjük édesítőszerrel is –, kevés tartósítószer
A megmosott málnát tegyük üvegtálba, majd adjuk hozzá az édesítőszert. Alaposan keverjük össze, ezt követően hagyjuk állni úgy 2-5 órán át. Ez idő alatt a málna levet ereszt. Tegyük fel főni – és addig főzzük gyakori kevergetés mellett, amíg besűrűsödik.  Ezt követően töltsük üvegekbe. A már üvegben lévő szörp tetejére késhegynyi tartósítószert tegyünk, és légmentesen zárjuk le!
MÁLNÁS TÚRÓKRÉM
Hozzávalók: 50 dkg málna,30 dkg túró,4 evőkanál méz, 1 tojás
A málnát megtisztítjuk, szitán áttörjük. A tojássárgáját, mézet és a málnavelőt összekeverjük, hozzáadjuk az apróra morzsolt túrót, majd a masszát habosra vert tojásfehérjével lazítjuk.
MÁLNA TURMIX
Hozzávalók: 2 érett banán, 8 evőkanál málna, 3 dl tej, 2 dl joghurt, édesítőszer

Az összes hozzávalót tumixgépbe tesszük és alaposan összekeverjük.
Hidegen kínáljuk.
MÁLNÁS MUFFIN
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 1sütőpor, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 2 tojás, 20 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 dl olaj,4 deci kefir, 10 dkg keserű csoki 30 dkg málna
A lisztben keverjük el a sütőport és a szódabikarbónát. A tojást verjük fel a cukrokkal, az olajjal és a kefirrel, keverjük hozzá a lisztet és az apróra tört csokoládét. A sütőformát vajazzuk ki, osszuk, szét benne a massza egyik felét mindegyikbe tegyünk málnát, és végül a maradék masszát tegyük rá. Előmelegített sütőben süssük meg, fahéjjal, tejszínhabbal díszítve tálaljuk.
MINDENKINEK JÓ ÉTVÁGYATJ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése