2015. március 20., péntek

EGÉSZSÉGPÉNTEK: VITAMINKALAUZ

VITAMIN - KOSÁR


Vitaminok. Olyan kis molekulasúlyú szerves vegyületek, amelyekre az emberi szervezetnek feltétlenül szüksége van ahhoz, hogy zavartalanul működhessen. Mivel képtelenek vagyunk őket előállítani, kénytelenek vagyunk kívülről bevinni a szervezetbe a kívánt mennyiséget.

A vitaminok élettani jelentőségét a múlt század elején ismerték fel, amikor a vitaminhiányos táplálkozás miatt egyes vidékeken betegségek és tömeges halálozások fordultak elő. Ilyen betegség volt a skorbut volt, amely a tartós tengeri úton részt vevőket tizedelte, a másik pedig a beriberi, amely Ázsiában a hántolt rizs fogyasztására való áttérés miatt alakult ki, ugyanis a maghéjban lévő vitaminok kimaradtak az étrendből.

A vitaminok élettani hatása:
  • katalitikus vagy szabályozó tényezőként bekapcsolódnak az életfolyamatokba.
  • egy részük a szervezetben fehérjékhez kapcsolódik és enzimként vesz részt a biokémiai folyamatokban.

Napi vitaminszükséglet függ:
  •  az életkortól
  • az egészségi állapottól
  • a végzett munka jellegétőL


A vitaminokat oldhatóságuk alapján két nagy csoportra oszthatjuk:

1.     Zsírban oldódó vitaminok (lipovitaminok), a fölösleg nem ürül ki a szervezetből - túladagolva felhalmozódhatnak, és betegséget okozhatnak
2.     Vízben oldódó vitaminok: a fölösleg kiürül a szervezetből



VITAMINTÁBLÁZAT

VITAMIN NEVE
HIÁNYA
NAPI SZÜKSÉGLET
MIBEN VAN
A
(retinol)
a szem, bőr nyálkahártya kiszáradásához vezet, látásromlást eredményez, farkasvakság
800-1000 mg
máj, tengeri hal, tej, tejtermékek, vaj, tojássárgája, petrezselyem, paraj, sárgarépa, barack
Túladagolva: hajhullás, bőrgyulladás; fáradtság:
D
(kalciferol)
gyermekkorban zavart okozhat a csontok fejlődési menetében (angolkór), felnőttkorban csontlágyulást idézhet elő, izomgörcsök, csontritkulás
10 mg, ha alig éri napfény a szervezetet
hal, halmáj olajok, tojás, fontos a napfény hatása is a bőrre
Túladagolva: mészlerakódás az erekben és a vesékben; általános mérgezési tünetek
E
(tokoferol)
izomsorvadás,kóros zsíremésztés, idegi károsodások, nemi aktivitás esetleges csökkenése, a vörösvértestek károsodása.

12 mg
gabona magvak, növényi olajok, margarin, gabonacsíra; hús, tojássárgája
Túladagolva: : izomgyengeség; véralvadás zavara.
K (fillokinon)
vérzékenység
véralvadási zavarok, zsírfelszívódási- és/vagy májfunkciós zavarok

70-80 mg
brokkoli, káposzta, paraj, fejes saláta, máj, tejtermékek
Túladagolva:
vérképzési zavarok.
C
(aszkorbinsav)
fáratság érzés, skorbut fertőzésre való hajlam; lassú sebgyógyulás; fogínyvérzés immunrendszer gyengülése, a fertőzésekre való fogékonyság nő.
60-65 mg
csipkebogyó, cirtusfélék, zöldpaprika, savanyúkáposzta
Túladagolva: vesekő; gyomorfekély; hasmenés

B1
(tiamin)
étvágytalanság, szívgyengeség izombénulás; depresszió, károsodik a szénhidrát-anyagcsere rendellenes idegi-agyi működések

1,0-1,1 mg
rizs, búza, földimogyoró, élesztő, hüvelyesek, hús, bab, dió, korpás liszt, rozs, gabonafélék héja, a teljes kiőrlésű gabonafélék és a belőlük készült péksütemények
Túladagolva: viszketés, izzadás
B2
(riboflavin)
bőrgyulladás, gyomor és bélrendszeri tünetek, bőrgyulladás; hasmenés; szellemi károsodás

1,5-1,8 mg
tej, máj, tojás, olajos magvak,hús
Túladagolva: allergia

B3
(nikotinamid)
pellagra, nyelv és bőrgyulladás, hasmenés
15-19 mg
szárnyasok, máj, vese, barna kenyér

B5
(pantoténsav)
őszülés

4-7 mg
aszalt és keményhéjú gyümölcsök, hüvelyesek, máj

B6
(piridoxin)
álmatlanság, idegrendszeri zavarok; bőrbetegségek bőr- és nyálkahártyatünetek, vérszegénység, ideggyulladás, bőrtünetek, és általános tünetek: gyengeség, levertség, fáradtság
2 mg
máj, hús , tejtermékek, élesztő
Túladagolva:bőrérzéketlenség; bénulás, tartósan nagy mennyiségű (50 mg/testtömeg-kilogramm feletti) bevitele toxikus lehet

B9
 (folsav)
a fehér vérsejtek száma csökkenhet; segíti a vas és a B12 vitamin felszívódását
200 µg
leveles zöldségek, gyümölcs, élesztő

B12
 (cianokobalamin)
nagyfokú vérszegénység,  gyengeség, ingerültség, "feszült idegállapot", vészes vérszegénység lép fel (a vörösvértestek képzése szinte teljesen leáll), gyomor-bélrendszeri és idegrendszeri panaszok és tünetek jelentkeznek

2 µg
zöldségekben nem, csak állati eredetű táplálékban

Biotin,
H-vitamin
hajhullás, bőrbetegségek fokozott faggyútermelődés; a növekedés megáll

10-200 µg
máj, vese, tojássárgája



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...