2015/03/14

HETI HÍRMORZSÁK 11.hét



OGY - Módosul az élelmiszertörvény
Budapest, 2015. március 9., hétfő (MTI) - Elkészült az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló törvény módosítási javaslata, e szerint egyebek között fellebbezni lehet majd a bio-élelmiszerek kifogásolt minősítése ellen, az élelmiszerlánc felügyeleti szerv az üzemi konyhákat is vizsgálja, és a fellebbezésre tekintet nélkül végrehajthatók az emberi egészség veszélyeztetésének megszüntetése miatt hozott hatósági intézkedések.
A törvényjavaslatot a földművelésügyi miniszter hétfőn nyújtotta be a parlamentnek, a szöveg az Országgyűlés honlapján jelent meg. Új elemként kerül be a törvénybe az az előírás, hogy akinek jogát vagy jogos érdekét a mezőgazdasági termékek és élelmiszerek ökológiai gazdálkodási követelmények szerinti tanúsítását végző szervezet döntése sérti, az kifogást emelhet ellene. A döntéssel szemben - a döntésről való tudomásszerzést követő 15 napon belül, de legkésőbb az intézkedéstől számított három hónapon belül - az élelmiszerlánc-felügyeleti szervhez kell a kifogást előterjeszteni. A kifogást az élelmiszerlánc-felügyeleti szerv 15 napon belül bírálja el, de a kifogásról hozott döntésével szemben jogorvoslatnak van helye, vagyis bírósághoz lehet fordulni. Szintén új szabály a javaslatban az, hogy az élelmiszerlánc-felügyeleti szerv - általános szervezési, irányítási, felügyeleti feladatkörében - központi kockázatkezelési rendszert működtet. Teszi ezt a járványos állatbetegségek, zárlati károsítók, illetve élelmiszerlánc-események megelőzése, felszámolása, utókezelése, valamint a hatósági intézkedések koordinációja érdekében.  Új jogosítványokat kapott a hatóság a vendéglátás területén. Így  az élelmiszerlánc-felügyeleti szerv a vendéglátó-ipari létesítményeket  vizsgálja és értékeli a higiéniai, élelmiszer-biztonsági és élelmiszer-minőségi szempontok szerint. A vendéglátó létesítmények körébe sorolja a javaslat a közétkeztetést végző létesítményeket is. A vizsgálatról a hatóság bizonyítványt ad ki a vendéglátó-ipari létesítményeknek. Szintén új előírás, hogy az emberi egészséget veszélyeztető élelmiszerlánc esemény elhárítása érdekében hozott intézkedés - a fellebbezésre való tekintet nélkül - végrehajtható.

Aggasztóan sok cukorbeteg fiatal mutatja hosszú távú betegségek korai jeleit


    London, 2015. március 9., hétfő (MTI) - "Aggasztóan magas számú" 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő fiatalnál tapasztalták hosszú távú egészségi komplikációk, egyebek közt szem-, szív- és vesebetegség korai jeleit a brit szakemberek, akik szerint ugyanakkor jó hír, hogy a korosztály körében egyre inkább ellenőrzés alatt tartják a vércukorszintet.

    A brit Királyi Gyermekgyógyászati és Gyermekegészségügyi Kollégium (RCPCH) Angliára és Walesre kiterjedően elemezte a cukorbetegséggel élő 25 éven aluli fiatalok adatait 2013-ra és 2014-re vonatkozóan.Az eredmények szerint a 2012/2013-ban regisztrált 25 221-ről 2014-re 26 867-re nőtt a diabéteszes gyermekek és fiatalok száma. (Ez jóval több mint ezer új esetet jelent.)Az érintetteknek azonban mindössze 16 százaléka esett át a vércukorszint ellenőrzését és az esetleges egészségi komplikációk megállapítását szolgáló évi hét szűrésen. Az állandóan magas vércukorszint komoly problémákhoz, egyebek közt szívbetegséghez és veseelégtelenséghez vezethet.A szakemberek vizsgálata azt mutatta, hogy a fiatalok több mint 27 százalékának volt magas a vérnyomása, ami a szívbetegség szempontjából jelenthet kockázatot. A kutatók az alanyok mintegy hét százalékánál tapasztalták jövőbeli vesebetegség, és több mint 14 százalékuknál - idővel akár vakságot is eredményezhető - szembetegség korai jeleit. Ezen kívül a fiatalok több mint 25 százaléka bizonyult elhízottnak.
Az RCPCH illetékese, Justin Warner szerint ez volt az első alkalom, hogy sikerült adatokat gyűjteniük, és elemezniük a cukorbeteg fiataloknál jelentkező korai figyelmeztető jeleket, és az eredmények a vártnál magasabb számokat mutattak. "Vannak azonban jó hírek is: a vizsgálatból látszik, hogy a vércukorszintkontroll egyre javul Angliában és Walesben" - idézte a szakembert a BBC News.Az 1-es típusú diabétesz gyakran gyermekkorban jelentkezik. A betegséget az okozza, hogy az immunrendszer a vércukorszintet szabályozó bétasejtek ellen fordul, elpusztítja őket. A diabétesz ezen típusa különbözik a jóval gyakoribb 2-es típusú cukorbetegségtől, amely jelentős részben az egészségtelen életmód következménye.A tanulmány szerint a diabéteszes gyerekek és fiatalok 5 százalékának van 2-es típusú cukorbetegsége. E fiatalok közül sokan Anglia és Wales elmaradott területein élnek.
http://www.bbc.com/news/health-31766645

Díjazták a kisgyermekes nőket visszafogadó munkahelyeket

    Budapest, 2015. március 9., hétfő (MTI) - Átadták a visszafogadó munkahely díjakat hétfőn Budapesten, a kisgyermekes nők munkahelyi esélyegyenlőségét támogató munkáltatók elismerését a K&H Bank, és a debreceni NI Hungary Kft. kapta.

A Jól-Lét Alapítvány civil szervezetekkel együtt 2014 végén hirdette meg a munkám visszavár pályázatot, amelyre gyermekgondozási szabadságuk után korábbi munkahelyükre sikeresen visszatért szülők nevezhették munkaadójukat. A díjra tavaly 35 vállalatot jelöltek.     Tove Skarstein, Norvégia magyarországi nagykövete a konferencián rámutatott: nem az olaj- és gázipar járul hozzá a GDP-hez a legnagyobb mértékben a világon, hanem a nők munkaerőpiaci szerepvállalása.     Hozzátette, a norvég nők 78 százaléka dolgozik, miközben a magyar nőknek csak 54 százaléka. Szerinte ez azt bizonyítja, hogy a magyar nőknek sok nehézséggel kell szembesülniük, ha családot és munkát is szeretnének. A kormánynak kell tennie valamit annak érdekében, hogy a nőknek ne kelljen választaniuk a munka vagy a család között. A nemek közti egyenlőség a gazdaságilag leghatékonyabb modell, a legnagyobb gazdasági növekedést mutató országokban a nők a legjobban integráltak a munkaerőpiacra - mondta. Az északi országokban, ahol jelenleg a legmagasabb a születési ráta, a nőknek nem kell választaniuk a munka és a család-gyermekvállalás között. Kitért arra, hogy ha a parlament főleg 55-60 év közötti férfiakból áll, az nem teszi lehetővé a családbarát jogi háttér kialakítását. A világ parlamentjeiben, az afrikai és arab országokkal együtt 22 százalékos a nők aránya, miközben Magyarországon 10 százalék alatti, és nincs női miniszter. A nagykövet aktivitásra szólította fel a magyar nőket, hogy válasszanak nőket vagy az esélyegyenlőséget támogató pártokat, mert ha a nők nem aktívak a politikában, nem lesz változás. Szerinte a magyar nőknek nem szabad azt elfogadniuk, hogy nincs megfelelő képviseletük a parlamentben: a népesség felének megfelelően a hatalom 50 százalékát is birtokolniuk kellene.Keveházi Kata, a díjakat átadó Jól-Lét Alapítvány vezetője arról beszélt: a nők munkaerő-piaci hátrányának felszámolásához társadalmi, szervezeti és magánéleti szinten is változások szükségesek, jelenleg nincs elköteleződés állami szinten az egyenlőség megvalósítására. Hozzátette: a nők és férfiak egyenlőségét biztosító közpolitikák, rugalmas munkaszervezés, és egyenlő szülő-háztartási feladatmegosztás nélkül a nők hátrányai rendre újrateremtődnek. A munka világában fennálló egyenlőtlenségek mögött nemi alapú társadalmi sztereotípiák állnak, ezek meghatározzák egyebek között, hogy a nők egész életükben jövedelmi és vagyoni hátrányban vannak, a munkahelyeken pedig kevesebb munkabért, bónuszt kapnak, és hátrányban vannak a teljesítmény megítélését vagy az előmenetelt illetően is - mutatott rá.Szikla Dorottya, az MTA tudományos főmunkatársa ismertette: a visegrádi országok tartósan leszakadtak az unión belül az 50 százalék körüli női foglalkoztatási aránnyal. Magyarország helyzete a gyermektelen és a gyermekes nők foglalkoztatása közötti különbségben a legrosszabb: kétszer több a gyermektelenek aránya a foglalkoztatott nők között.

Együttműködés az élelmiszerhamisítás ellen

Budapest, 2015. március 10., kedd (MTI) - Együttműködési megállapodást kötött az élelmiszerhamisítás ellen a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) - tájékoztatták az aláíró szervezetek kedden az MTI-t.

A közlemény szerint a Nébih és az SZTNH az élelmiszerlánc-biztonság és az élelmezésbiztonság, a megfelelő minőségű és biztonságos élelmiszerrel való ellátás érdekében meghatározó feladatuknak tekintik a felelősségi körükben előforduló illegális tevékenységek mind hatékonyabb visszaszorítását.Ennek fontos eszköze a társadalmi tudatformálás, a tudatos fogyasztói magatartás bátorítása, erősítése, a feketegazdaság kifehérítésének előmozdítása, a hamisítás visszaszorítása - áll a közleményben.A tájékoztatás szerint ennek érdekében az együttműködés kiterjed a képzések, a tájékoztató rendezvények, konferenciák, előadások, konzultációk közös szervezésére, ráirányítva a figyelmet a szellemitulajdon-védelmi lehetőségek és eszközök tudatos használatára és szellemi javak hatékonyabb megvédésére. Az együttműködésben jelentős koordináló szerep jut a Hamisítás Elleni Nemzeti Testületnek, amely részt vesz a jogsértések elleni fellépés hatékonyabbá tételében - tartalmazza a közlemény.

Harmadszor is elindult a lakossági gimnasztika program

 Budapest, 2015. március 10., kedd (MTI) - A Magyar Torna Szövetség (MATSZ) aerobik szakága harmadik alkalommal indította el a Magyar Olimpiai Bizottsággal (MOB) együttműködésben létrehozott lakossági gimnasztika elnevezésű programot, amely ingyenes sportolási lehetőséget biztosít az érdeklődőknek.


    A MATSZ keddi közleménye szerint az Emberi Erőforrások Minisztériuma által is támogatott, az év elején indult rendezvénysorozat keretein belül március 31-ig hetente egy alkalommal a helyi önkormányzatok közreműködésével biztosítanak a lakosság számára hatvanperces ingyenes mozgási lehetőséget.
A program kedd este Budapesten, a TF-en folytatódik, de a hónap végéig további 15 városban, többek között Debrecenben, Nyíregyházán, Pécsen, Miskolcon és Békéscsabán is rendeznek még lakossági gimnasztikát.
 A MATSZ közleménye szerint minden helyszínen "közkedvelt oktatók" tartják majd a különböző típusú órákat, a TF-en pedig egy időben több teremben zajlik a foglalkozás, és a világbajnok Katus Attila is tart órát.

A hormonpótló tabletták növelik a vérrög és a stroke kialakulásának kockázatát

London, 2015. március 10., kedd (MTI) - A hormonpótló tabletták szedése növelheti a vérrög keletkezésének és a stroke lehetőségének a kockázatát egy új tanulmány szerint.
 A kapcsolatot a nemzetközi Cochrane csoport szakemberei mutatták ki, akik mintegy 40 ezer nő klinikai próbáinak adatait elemezték.
 Kutatók vizsgálata szerint a hormonpótló tabletta szedése csökkentheti a szívbetegség kialakulásának kockázatát, ugyanakkor növelheti a vérrögképződés és ezáltal a mélyvénás trombózis kockázatát, továbbá növelheti a szélütés veszélyét - ismertette a tanulmányt a BBC News.Megállapításaik azonban nem egyértelműek, a hatások függenek a nők korától, attól, mikor kezdődött a menopauza és milyen hosszan szedte a hormonpótló tablettát. Abszolút számokban a kockázatok kicsik, de fennállhatnak. A kutatók számításai szerint ha ezer nő hatvan éves kora előtt kezdi a hormontabletta szedését és hét éven át folytatja, várhatóan öttel több esetben alakul ki vérrög és néggyel több esetben szélütés, mint olyan hasonló korú nők esetében, akik nem élnek a hormonterápiával.  Ugyanakkor hattal kevesebb haláleset és nyolccal kevesebb szívbetegség alakul ki a hormonpótló tablettákat szedők csoportjában.
A szakemberek hangsúlyozzák, hogy miközben a hormonpótló tabletták szedése csökkentheti a menopauza tüneteit, és bizonyos védelmet nyújthatnak a szívbetegségek ellen, esetleges jótékony hatását mérlegelni kell a lehetséges hátrányokkal szemben.   A Cochrane kutatói kiemelték, hogy tanulmányuk nem az utolsó a hormonpótló tablettákról, mivel további vizsgálatok szükségesek arra, hogy tisztább kép alakuljon ki az előnyökről és a hátrányokról. A szakemberek azt is kiemelték, hogy manapság sok nő már tapasz vagy gél formájában juttatja be szervezetébe a hormonpótlást, tanulmányuk viszont ezeket a formákat nem vizsgálta. Az elmúlt éveken számos tanulmány vizsgálta a hormonpótlást, és a sajtó inkább a negatív oldalát emelte ki ezeknek a tanulmányoknak. Kimutatták a kapcsolatot a hormonpótlás, valamint a mell- és petefészekrák kialakulásának, a vérrögképződésnek a kockázata között. Miközben a kockázatok fennállnak, a legtöbb szakember egyetért abban, hogy a hormonpótlás jó és biztonságos módszer lehet sok nő számára a menopauza kellemetlen tüneteinek kontrollálására. http://www.bbc.com/news/health-31794435

Vasárnapi pihenőnap - Eltérőek az áruházak tapasztalatai az utolsó vasárnapi forgalomról

Budapest, 2015. március 10., kedd (MTI) - Eltérőek a vasárnaponként is nyitva tartó áruházak tapasztalatai arról, hogy a szokásosnál nagyobb volt-e a forgalom az utolsó vasárnap, amikor még korlátozás nélkül lehettek nyitva az üzletek.
Az MTI megkeresésére az Auchan Magyarország Kft. azt közölte, hogy március 8-án a társaság áruházaiban országszerte nagyobb forgalmat tapasztaltak, mint egy átlagos vasárnap. A vásárlók közül sokan megkezdték a húsvéti előkészületeket, illetve a tavaszias időjárás beköszöntével nagy érdeklődés mutatkozott a kertészeti, valamint a tavaszi-nyári textilkínálat iránt - tájékoztatott a társaság. A Tesco előzetes várakozásait is felülmúlta a forgalom - közölte a Tesco-Global Áruházak Zrt., hozzátéve, hogy az elmúlt vasárnapra meghirdetett akcióikat pozitívan fogadták a vásárlók.Szintén érezhetően magasabb volt a SPAR áruházainak forgalma. A társaság arról is tájékoztatott, hogy a SPAR Magyarország 392 saját üzemeltetésű áruházzal rendelkezik, ezeken felül nyolc, OMV töltőállomásokon üzemelő SPAR express áruházat működtet magán kiskereskedő, továbbá kilenc SPAR partner és tíz SPAR market áruház üzemel még szintén magán kiskereskedői kézben, a franchise program keretében. A vasárnapi zárva tartás bevezetésével csak 19 üzlet tud nyitva maradni vasárnaponként.Az IKEA ugyanakkor azt közölte, hogy nem tapasztalt a szokásostól eltérő forgalmat, sem vásárlószámot vasárnap. A parlament tavaly december 16-án szavazta meg a vasárnapi pihenőnap bevezetését, március 15-étől a hét utolsó napján nem lehet majd dolgoztatni a kereskedelemben. A jogszabályban kivételként rögzítették, hogy az adventi időszakban és az év egy szabadon választható vasárnapján nyitva lehetnek az üzletek.A törvény azzal kapcsolatban is több kivételt tartalmaz, hogy mely boltok lehetnek nyitva vasárnaponként, így például a 200 négyzetméternél kisebb üzletek kinyithatnak a hét utolsó napján, de csak a tulajdonos vagy családtagja dolgozhat benne.A kizárólag pékárut és tejterméket értékesítő üzletek vasárnap és munkaszüneti napokon 5 és 12 óra között lehetnek nyitva, az újságosok és a virágüzletek 6-tól 12-ig, a sportlétesítményekben lévő boltok pedig ezeken a napokon a sportrendezvények ideje alatt tarthatnak nyitva.A törvény hatálya emellett nem terjed ki a gyógyszertárak, a benzinkutak, a reptéri boltok, a vasúti és autóbusz-pályaudvarokon lévő üzletek nyitva tartására, a büntetés-végrehajtási intézetekben, egészségügyi intézményekben és katonai objektumokban folyó kereskedelmi tevékenységre, valamint a piacokra, vásárokra sem.A tilalom nem vonatkozik továbbá a kereskedelmi jellegű turisztikai és a kereskedelmet kiszolgáló szolgáltatási tevékenységre, a szálláshelyen végzett kereskedelemre, a vendéglátásra, a világörökségi területen található üzletekre, valamint a kulturális tevékenységet és a fürdőszolgáltatást kiszolgáló kereskedelemre sem.

Bőrön át küldött elektromos jel segíthet a Parkinson-kóros betegeken

  Göteborg, 2015. március 10., kedd (MTI) - Bőrön át adott elektromos jel segíthet a Parkinson-kóros betegeknek megőrizni az egyensúlyukat - állapították meg tesztek segítségével svéd tudósok.

A készülék a beteg füle mögé illesztett tapaszokon keresztül juttat finom elektromos jelet az agy egyensúlyközpontjaiba. Felhelyezésükhöz nincs szükség sebészi beavatkozásra, mint a Parkinson-kór súlyos eseteinél alkalmazott agyi mélystimulációnál - számolt be a Brain Stimulation című szaklapban közölt tanulmányról a youthhealthmag.com portál.Az eszköz a fájdalomcsillapításra használt, bőrön keresztüli elektromos idegi stimulációs terápiánál alkalmazott készülékhez hasonlít. A tapaszok kis villamos töltést juttatnak a bőrön át az agy úgynevezett vesztibuláris rendszerébe, amely az egyensúlyt szabályozza. A Parkinson-kórban szenvedő páciensek közül sokaknak gondot jelent az egyensúly megőrzése.A Götegborgi Egyetem tudósai kettős "vakvizsgálattal" tesztelték a módszert tíz Parkinson-kóros beteg részvételével. A betegek egyik nap vesztibuláris stimulációt kaptak, másik nap placebót, azaz ilyenkor semmiféle jelet nem küldött a készülék az agyba. Egyensúlyvizsgálat egészítette ki a teszteket. A teszteket a kórra adott leggyakoribb gyógyszer, a levodopa szedése mellett, valamint anélkül is elvégezték.Az eredmények azt mutatták, hogy az elektromos stimuláció javította a páciensek egyensúlyát és más tüneteit: segített az egyensúlyt visszanyerni és csökkentette azoknak az alkalmaknak a számát, amikor a páciensek lecsukott szemmel megszédültek. Az egyensúly megőrzésében legjobban a gyógyszer és a stimuláció együttes alkalmazása segített.A résztvevők nem tudták megkülönböztetni, mikor kaptak stimulációt és mikor nem kaptak elektromos jelet, csak az utalt a terápiára, hogy javult az egyensúlyuk.A Parkinson-kór kezelésének nagy problémája, hogy a levodopa a betegség előrehaladtával elveszti hatásosságát, sőt akaratlan mozgásokat is előidézhet.A világszerte emberek millióit sújtó kór degeneratív idegrendszeri megbetegedés, mozgásproblémákat okoz: a végtagok remegését, merevségét, a mozdulatok lelassulását, tartási nehézségeket. Idővel a pácienseknek a mindennapi feladatok ellátása is gondot jelent.A Parkinson-kórnak jelenleg nincs gyógymódja, de megfelelő kezelésekkel csökkenthetőek a tünetei, és bizonyos ideig jó minőségű élet biztosítható a pácienseknek.

FM: megkezdődött a tavaszi élelmiszer-ellenőrzés

Budapest, 2015. március 10., kedd (MTI) - A hagyományoknak megfelelően idén is elrendelte a tavaszi élelmiszerlánc-ellenőrzést Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár, a tavaszi idényhez és a húsvéti ünnepekhez kapcsolódó termékeket április 6-ig vizsgálják a szakemberek - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) kedden az MTI-vel.


A csaknem egyhónapos időszakban - a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) koordinálásával - a gasztronómiai hagyományoknak megfelelő termékekre fókuszál az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság. Az ellenőrzéssorozat az élelmiszer-előállítókat és forgalmazókat egyaránt érinti.
Bár a húsvétról az emberek többségének a tojás és a sonka jut eszébe, ennél jóval szélesebb területet vizsgál ilyenkor a hatóság: például a szezonális zöldségeket, gyümölcsöket, de a bor és egyéb alkoholos termékek is górcső alá kerülnek. Ebben az időszakban megsokasodnak az élőállat, elsősorban a nyúl és a bárány szállítások is, amit szintén szigorúan vizsgálnak a szakemberek - fogalmazott a közlemény szerint Zsigó Róbert államtitkár.
    A hatóság többek között kiemelt figyelmet fordít a tojások jelölésére, hogy a származási hely a vásárlók számára egyértelműen azonosítható legyen. A magyar eredetűként jelölt zöldség-gyümölcs esetében is fokozott hangsúlyt kap a termékek származásának ellenőrzése. A transzzsírsav tartalmú alapanyagokat felhasználó élelmiszer-előállító vállalkozásoknál az ezzel kapcsolatos nyilvántartások vizsgálatát is elvégzik - olvasható a közleményben.

Először sikerült termeszteni szarvasgombát Nagy-Britanniában


London, 2015. március 11., szerda (MTI) - Először sikerült termeszteni szarvasgombát brit földön - jelentette be egy növénybiológus.

 Paul Thomas hat évvel ezelőtt látott hozzá a termesztéshez húsz területen a szigetországban. A szakember Leicestershire-ben, egy fiatal magyaltölgy tövében bukkant rá az első, 39 grammos példányra a múlt héten. A növénybiológus szerint az év hátralevő részében a többi terület is termőre fordul. Thomas a Nagy-Britanniában őshonos nyári szarvasgomba (Tuber aestivum) termesztésébe fogott bele. A szigetországban vadon termő szarvasgombák jelenlegi kilogrammonkénti ára nagyjából 400 font (172 ezer forint), így a szakember azt reméli, hogy néhány éven belül megtérülnek erőfeszítései. A vadon termő szarvasgombák egykor nagyon elterjedtek voltak Nagy-Britanniában, ám az ország ősi erdőségeinek eltűnése és a modern mezőgazdasági módszerek miatt mára rendkívül ritkává váltak. Termesztésükhöz steril környezetre van szükség.A növénybiológus eredményét mások is örömmel fogadták az országban. "Ez remek hír. Mindenki szereti a helyi alapanyagokat, és a brit szarvasgombák sokkal jobb minőségűek, mint a külföldről behozott fajtársaik" - mondta Zak Frost, a szarvasgomba-kereskedelemben utazó Wiltshire Truffles vállalkozás tulajdonosa. "Olyan nagy a kereslet, hogy nem is tudjuk kielégíteni" - tette hozzá.  A család titkos wiltshire-i farmjáról begyűjtött, vadon termő szarvasgombákat Frosték a Nagy-Britannia-szerte működő Michelin-csillagos éttermeknek adják el. A tulajdonos szerint termesztett gombák nem jelentenek majd fenyegetést az üzletükre.  "A mieink vadon teremnek, szóval mindig magas áron fognak elkelni. A +termesztés+ kifejezés nagyon egyszerűnek festi le a folyamatot, ám itt korántsem olyasmiről van szó, mint amikor elvetjük a burgonyát. Nagyjából tíz évet kell várni. Rendkívül bonyolult eljárásról van szó, és az eredmény korántsem garantált" - idézte Frostot a BBC News.A Nagy-Britanniában fogyasztott szarvasgombák döntő többségét külföldről importálják, és a legtöbbjük termesztés eredménye. A szarvasgomba egyedülálló "földes" ízének és az ételeknek kölcsönzött jellegzetes illatnak köszönheti népszerűségét. (http://www.bbc.com/news/science-environment-31826764)

Ausztrál tanulmány: a homeopátia nem hatékony mód egyetlen betegség gyógyítására sem


    London, 2015. március 11., szerda (MTI) - A homeopátia nem hatékony mód egyetlen betegség kezelésére sem - vélik az ausztrál orvostudományi kutatóintézet szakemberei a témáról eddig készült tanulmányok legátfogóbb felülvizsgálata nyomán.

   "Azok az emberek, akik a homeopátiát választják, kockázatnak tehetik ki egészségüket, ha elutasítják vagy késleltetik a gyógykezelést" - hívja fel a figyelmet a legfőbb ausztrál orvostudományi testület által közzétett jelentés.Ezen alternatív gyógymód használói úgy vélik, hogy a betegséghez hasonló tüneteket kiváltó szerek kicsiny adagokban kezelhetik a betegségeket. Ezeket a szereket vízben vagy alkoholban hígítva, megőrzi az eredeti szer tulajdonságait a kapott oldat, amely így a szervezetben elindítja a gyógyítás folyamatát.Már számos tanulmányban kutatták ennek az állításnak az igazát, leginkább sikertelenül. Az ausztrál nemzeti egészség- és orvostudományi kutatóintézet (NHMRC) szakemberei a homeopátiáról készült 225 tudományos értekézését és azok 57 szisztematikus áttekintését vizsgálták újra át és vonták le következtetéseiket. "A homeopátia hatékonyságára vonatkozó bizonyítékok felülvizsgálata alapján az NHMRC arra a következtetésre jutott, hogy nincs olyan egészégi állapot, amelynek gyógyítására megbízható bizonyítékok alapján a homeopátia hatékony lenne... Miközben néhány tanulmány a homeopátia hatékonyságáról számolt be, számos közülük rossz minőségű volt a protokollok alapján, komoly hibákkal bírt, nem elegendő számú résztvevővel végezték, hogy bizonyítsák, a homeopátia hatékonyabb, mint egy cukortabletta" - idézte a szakemberek szerdán közzétett jelentését a The Guardian honlapja.A brit napilap hozzátette, hogy egy független cég szintén elvégezte a tanulmányok felülvizsgálatát, és értékelte a bizonyítékokat az elfogultság kivédésére. Az ausztrál homeopátiai szövetség (AHA) a jelentésre kiadott közleményében arra hívja a fel figyelmet, hogy mintegy egymillió ember használ homeopátiás szereket Ausztráliában.A szövetség azt tanácsolja az NHMRC-nek, hogy átfogóbb megközelítésben vizsgálja a homeopátia hatékonyságát, és vegyen fontolóra egy nagyobb mértékű gazdasági értékelést egy integráltabb rendszer előnyeiről, amely tiszteletben tartja és támogatja a beteg választását az egészségügyi ellátásban.    http://www.theguardian.com/lifeandstyle/2015/mar/11/homeopathy-not-effective-for-treating-any-condition-australian-report-finds

Kampány indult a bárányhimlő megelőzéséért

Budapest, 2015. március 11., szerda (MTI) - A bárányhimlő súlyos következményeinek megelőzésére hívja fel a figyelmet a március elején elindított "Védőoltással a bárányhimlő ellen" program. A Házi Gyermekorvosok Egyesülete (HGYE) által támogatott információs kampányban óvodapedagógusok és szülők kapnak részletes tájékoztatást a még ma is gyakran ártalmatlannak tartott betegségről.

    Muzsay Géza, a HGYE alelnöke szerdai budapesti sajtótájékoztatóján arról beszélt, Magyarországon a bárányhimlő a leggyakoribb bejelentett fertőző betegség. Évente 30-40 ezer bárányhimlős megbetegedés fordul elő, és bár többnyire enyhe lefolyású, a betegek mintegy 2-6 százalékánál szövődményeket okozhat, és ritkán halálos kimenetelű is lehet. Felhívta a figyelmet arra, hogy a bárányhimlő védőoltással megelőzhető, és azokban a közösségekben, ahol magas az átoltottság, alig fordul elő a betegség. A sajtótájékoztató háttéranyaga szerint 2015 első heteiben tavalyhoz képest is jelentősen nőtt a hazai bárányhimlős megbetegedések száma, januárban és februárban csaknem 7000 esetet regisztráltak.  A rendkívül ragályos bárányhimlőt a cseppfertőzéssel is terjedő varicella vírus okozza. A beteg már a lappangási idő végén, a tünetek megjelenése előtt fertőz, ezért a bárányhimlő megjelenése a közösségben könnyen járvány kialakulásához vezet.Ujhelyi Enikő, a sajtótájékoztatónak helyszínt biztosító Egyesített Szent István és Szent László Kórház gyermekintenzív osztályát vezető főorvos arról beszélt: a bárányhimlő következtében olyan súlyos szövődmények alakulhatnak ki mint a tüdőgyulladás, agyvelőgyulladás, mellhártyagyulladás, véráramfertőzés (szepszis), csontgyulladás, idegrendszeri gyulladás. Hozzátette: a súlyos, életveszélyes szövődmények akkor is kialakulhatnak, ha nem követnek el hibát az ápoláskor.  A főorvos arra hívta fel a figyelmet, hogy az esetek 80 százalékában egészséges gyermekeknél alakult ki az életveszélyes szövődmény, a kórház gyermekintenzív osztályán 2009-től február végéig 162 gyereket kezeltek varicella-diagnózissal, közülük 140-et szövődményes bárányhimlő miatt. Magyarországon is kapható hatásos varicella-vakcina, azonban széles körű alkalmazását gátolja, hogy egyelőre nem szerepel a kötelező védőoltások között - tette hozzá. Mészner Zsófia, az Országos Gyermekegészségügyi Intézet főigazgatója jelezte: tízéves korukra a gyermekek 90 százaléka átesik a bárányhimlőn. Hozzátette: a két adagból álló oltás már 9 hónapos kortól elérhető, de a legjobb a gyermek 16-18 hónapos kora között beadatni, minimum 6 hét különbséggel.Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője - aki maga is felnőttkorban lett bárányhimlős - arról beszélt, fontosnak tartaná, ha a védőoltásokról nem hit alapján vitáznának, hanem mindenkiben tudatosulna, hogy a védőoltás mennyire fontos. A sajtótájékoztatón elhangzott: jelenleg két egyenértékű oltóanyag áll rendelkezésre, ezek nagyjából azonos árban vannak, a védettség kialakulásához szükséges két oltás körülbelül húszezer forint. Az oltóanyag élő, legyengített bárányhimlő-vírusokat tartalmaz és érdemi oltási reakciója nincs.  A "Védőoltással a bárányhimlő ellen" program honlapján (www.baranyhimlo.hu) lehet tájékozódni a betegségről, valamint a bárányhimlővel kapcsolatos tévhitekről.

Szennyezett élelmiszereket foglalt le a Nébih egy tolnai üzemben
Budapest, 2015. március 11., szerda (MTI) - Száz tonna ismeretlen eredetű, jelöletlen, szennyezett terméket, főként növényi liszteket foglalt le a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) egy tolnai üzemben.
    A hivatal szerdai tájékoztatása szerint munkatársai március elején egy diópótló terméket, növényi préselvényeket és liszteket előállító üzemben tartottak ellenőrzést, ahol súlyos technológiai, higiéniai és nyomonkövetési hiányosságokat állapítottak meg.A Nébih közleményében úgy fogalmaz: koszos, takarítatlan, repedezett falú és padozatú egységben megdöbbentő körülmények között készültek a lisztek és egyéb termékek, mint például a sárgabarack magliszt, lenmagliszt, mákliszt, szőlőmag liszt, búzacsíra, kókuszreszelék. A termékeket szennyezett, takarítatlan gépeken készítették és koszos edényekbe töltötték. Az élelmiszer előállítására használt helyiségben az emberre is veszélyes, széttaposott rágcsálóméreg, valamint mumifikálódott patkánytetem fogadta az ellenőröket.Az előírt dokumentációkat egyáltalán nem vezették, továbbá a gyártást sem dokumentálták. Sem az alapanyagok, sem a késztermékek nem voltak nyomonkövethetők.Az eljárás során az üzem működését azonnali hatállyal felfüggesztették a hatóság szakemberei, valamint elrendelték 100 tonna termék forgalmi korlátozását. A teljes tétel értéke a száz millió forintot is elérheti - áll a közleményben.

Porított szeszesitalok kerülhetnek nyárra az amerikai üzletekbe

Pogár Demeter, az MTI tudósítója jelenti:
    Washington, 2015. március 12., csütörtök (MTI) - Vízben azonnal oldódó alkoholos italporok kerülhetnek nyárra az amerikai üzletekbe, miután az Egyesült Államok alkohol- és dohányadóügyi és kereskedelmi irodája jóváhagyta az arizonai Lipsmark cég Palcohol márkanevű termékeinek címkéit - írta csütörtöki számában a The Wall Street Journal.


    A Lipsmark rumot, vodkát és háromfajta koktélt fog porított formában forgalmazni. Az egy röviditalnyi alkoholt tartalmazó, fóliatasakokban árusítandó port 177 milliliter vízben lehet majd feloldani. A gyártó jelenleg a Palcohol szabadalmi oltalmát intézi.Az Egyesült Államok Élelmiszer-biztonsági és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) a bevizsgálás után tavaly nyáron adott engedélyt a Palcohol forgalmazására. Az FDA közölte, hogy nincsenek aggályai a termék összetevőivel kapcsolatban, ezért nincs alapja arra, hogy gátolja forgalomba hozatalát.A szövetségi engedély azonban nem jelenti azt, hogy az instant szeszesitalok az ország egész területén hozzáférhetők lesznek, az alkohol forgalmazását ugyanis tagállami szinten szabályozzák. Több államban már jó előre betiltották a Palcohol forgalmazását, és további hasonló intézkedések  várhatók.A bírálók aggodalmai szerint - amelyek alapján az FDA-engedélyt egy időre fel is függesztették - a porral vissza lehet élni, mert az akár üdítőitalokba és ételbe is szórható, vagy fel is szippantható. A legnagyobb államok közül Kaliforniában, Floridában és New Yorkban nincsen olyan jogszabály, amelynek alapján korlátozni lehetne a Palcohol forgalmazását.

Az ételek kalóriatartalmát is megmondja a kínai "okos" evőpálcika

    Sanghaj, 2015. március 13., péntek (MTI) - Felismeri az ételeket, minőségüket, kalóriatartalmukat is jelzi a Kínában fejlesztett okos evőpálcika, melynek okostelefonos alkalmazása használóinak étrendjét is követi, így a fogyókúrában is segíthet - írja a South China Morning Post hongkongi napilap.

    A lap a fejlesztő céghez, a kínai keresőóriás Baiduhoz közel álló forrásokat idézte és a vállalat által még tavaly ősszel benyújtott, a héten nyilvánosságra hozott szabadalmi kérelmek dokumentumait elemezte.Az okos evőpálcika ötletét a cég még 2014-ben ismertette, akkor azt a képességét emelték ki, hogy felismeri az ételek savasságát, kalóriatartalmát, az elkészítésnél felhasznált olaj minőségét.Az azóta napvilágot látott információk szerint az okos készülék négy ételkategória - főtt ételek, italok, hús és gyümölcsök - adatait képes elemezni és okostelefonra továbbküldeni.Az elemzés vagy magával a pálcika ételhez érintésével, vagy a szintén rendszerbe kötött okos mérőpohárba való öntésével válik lehetővé. Mindkét berendezés a felhasználók telefonjára letöltött alkalmazásnak továbbítják az adatokat, melyeket az részletesen elemez.
 Meg tudja állapítani, hogy a vizsgált, "gyümölcs" kategóriába sorolt étel alma-e, honnan importálhatták és hány kalóriát tartalmaz. Az adatokat az alkalmazás ezután az elfogyasztott ételek lajstromában tárolja.     A telefonos alkalmazás a telefon tulajdonosának étkezési szokásait is képes elemezni a hosszabb időn át követett statisztikák alapján, rámutatva az esetleges hibákra, így a túlzott hús- vagy cukorfogyasztásra, a túl kevés tápanyag bevitelére, ezzel a fogyókúrában vagy az egészségtudatosabb táplálkozásban is segíti a felhasználókat.     A Baidu evőpálcikákkal kapcsolatos pontos tervei továbbra sem ismertek, így nem lehet tudni, azt tömeggyártásban kívánja-e a piacra dobni, bár az eddigi visszajelzések alapján a fogyasztók ezt pozitívan fogadnák.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése