2015/03/27

HETI HÍRMORZSÁK 13.hét


Fazekas: javult az ország környezeti állapota és növekedett az erdők területe

    Budapest, 2015. március 23., hétfő (MTI) -  Az utóbbi időben javult az ország környezeti állapota és növekedett az erdők területe, de még így is sok a teendő ezen a területen, nemcsak a szakemberek számára - hívta fel a figyelmet földművelésügyi miniszter az Erdők Világnapja alkalmából tartott, hétfői budapesti kitüntetési ünnepségen.

A szaktárca közleménye szerint Fazekas Sándor felidézte, hogy az utóbbi évtizedekben sokat változott a szemlélet: míg korábban az ember le akarta győzni a természetet, most arra törekszik, hogy óvja azt, mivel tovább kell adnia a következő nemzedéknek.Az ENSZ március 21-ét az Erdők Világnapjává nyilvánította. Az emléknap kapcsán átadott kitüntetésekkel azok munkáját ismerjük el, akik sokat tettek az erdőkért - mondta az agrártárca vezetője az ünnepségen.  Fazekas Sándor kiemelte: a Nemzeti Erdőtelepítési Program hozzájárult ahhoz, hogy 2010 óta 12 500 hektárral nőtt az erdőterület Magyarországon. Az új erdők telepítésének köszönhetően az elmúlt mintegy kilenc évtizedben az ország erdőterülete megduplázódott. Jelezte: továbbra is elsőrendű nemzeti érdek, hogy minél több jó minőségű erdő legyen Magyarországon. Ezt segíti, hogy tavaly július óta a 22 állami erdészeti társaság irányítása a Földművelésügyi Minisztériumhoz került. Az ünnepségen Fazekas Sándor és Bitay Márton, az állami földekért felelős államtitkár számos díjat és kitüntetést, valamint miniszteri elismerő okleveleket adott át kiváló szakmai teljesítményekért - tartalmazza a közlemény.

Szülei szerint legyőzte a rákot a kórházból megszöktetett ötéves brit kisfiú

    London, 2015. március 23., hétfő (MTI) - Szülei szerint legyőzte a rákot az ötéves Ashya King, akit szülei tavaly a brit hatóságokkal dacolva előbb Spanyolországba, majd egy prágai magánklinikára vittek Angliából, hogy az általuk legjobbnak ítélt, Nagy-Britanniában azonban nem elérhető kezelést kapja meg.

    A gyermek édesapja, Brett King elmondta, hogy Ashya legfrissebb leletein nem volt nyoma tumornak. A kisfiú jelenleg a család spanyolországi otthonában lábadozik, újra elkezdett beszélni és szeret együtt játszani a testvéreivel a közeli parkban. "Ez csodálatos. Rendkívül boldogok vagyunk. Minden, amin keresztülmentünk, értelmet nyert, mert a dolgok jól alakultak Ashya számára" - idézte az apát a BBC News.
    Ashyánál medulloblastomát diagnosztizáltak, a gyermekkorban előforduló rosszindulatú agydaganatok leggyakoribb típusát. Az angliai Southampton kórházának sebészei tavaly júliusban sikeresen eltávolították a tumort, majd a kisfiú augusztusban újabb agyműtéten esett át. A beavatkozások következtében Ashya képtelen volt beszélni és egyedül enni vagy inni.
    A daganat kiújulásának megakadályozása érdekében a szülők azt akarták, hogy fiúk protonnyalábos kezelést kapjon, amelyet a brit Országos Egészségügyi Szolgálat (NHS) nem biztosít Nagy-Britanniában, bár a beavatkozást igénylő pácienseket átirányítja más országokba. A protonsugaras kezelésről azt tartják, hogy kíméletesebb a hagyományosnál, kevésbé károsítja az egészséges szöveteket.
    Ashya esete akkor került a média reflektorfényébe, amikor a szülők az orvosok beleegyezése nélkül elvitték a fiút a southamptoni kórházból és a hatóságok nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellenük kiskorú veszélyeztetése miatt. Először Spanyolországba vitték a gyereket, mert az ottani házuk eladásából akarták finanszírozni a prágai Proton Terápia Központtal (PTC) egyeztetett kezelés költségeit.
    Madridban azonban a szülőket több mint 24 órára őrizetbe vették, Ashyát ezalatt egy malagai kórházban kezelték. A házaspár elszántsága mélyen megindította a brit közvéleményt, végül a hatóságok visszavonták a letartóztatási parancsot, sőt a maguk részéről engedélyezték a csehországi kezelést.
    Ashya szeptember elején érkezett meg a prágai magánklinikára, ahol tavaly októberben fejeződött be a kezelése.
 
    (http://www.bbc.com/news/uk-england-32013634)

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara nem támogatja a népegészségügyi termékadó kiterjesztését

    Budapest, 2015. március 23., hétfő (MTI) - A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) nem támogatja a népegészségügyi termékadó (neta) kiterjesztését - közölte a NAK hétfőn az MTI-vel.

    A köztestület tájékoztatása szerint a magyar élelmiszeripar adó- és járulékterhei jelenleg is messze meghaladják az európai versenytársak hasonló költségeit, és az elmúlt évek során azok mértéke jelentősen emelkedett.
    Mindezek eredményeként a magyar fogyasztó jelenleg is az EU-átlagot meghaladó adótartalom mellett juthat hozzá az élelmiszerekhez. A népegészségügyi termékadót ezért nem növelni, hanem csökkenteni kellene - állapítja meg az agrárkamara.
    Az elmúlt időszakban a kormányzati szakmapolitikai nyilatkozatok - a NAK szerint helyesen - az élelmiszeripar stratégiai ágazatként való kezeléséről szóltak. A kormányzati szakmai anyagok is elismerik, hogy "az éveken keresztül csökkenő fogyasztás és az egyre növekvő állami elvonások a szükséges beruházások elmaradását, vállalkozások csődjét és több ezer munkahely megszűnését eredményezték".
    Nemzetközi szinten is kiemelkedő mértékű az élelmiszerek többsége esetén alkalmazott 27 százalékos magyar általános forgalmi adó (áfa), csakúgy, mint az élelmiszer termékpálya szereplőire kirótt élelmiszerlánc-felügyeleti díj és a neta - írták. Az élelmiszeripari ágazatot az elmúlt három évben egyre növekvő mértékben terhelték a különféle extraadók, ezek összesen ötvenmilliárdos többletköltséget okoztak a szektornak - figyelmeztetnek.
    A NAK egyetért azzal, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozás és az aktív életmód előmozdítása, valamint a népegészségügyi mutatók javítása kiemelt fontosságú társadalmi feladat. "Ezt azonban nem az egyes termékcsoportok megadóztatásával kell megoldani, hanem valamennyi érintett közreműködésével létrehozott társadalmi összefogással".
    Ezért is támogatta a NAK az "Együtt a fogyasztókért" elnevezésű kezdeményezést, amely a magyar élelmiszeripari cégeket arra ösztönzi, hogy tevékenységük során fordítsanak kiemelt figyelmet a népegészségügyi szempontokra - tartalmazza a NAK írásban rögzített véleménye.
    Surján László a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) alelnöke a hónap elején arról beszélt, hogy pártja a népegészségügyi termékadó kiszélesítését javasolta. Az MTI kérdésére akkor azt mondta: konzultálni szeretnének arról, hogy ez a jelenlegiek mellett pontosan mely termékeket érinthetne, illetve, hogy a mértéke adott esetben hogyan változhat. Megjegyezte: tavaly ebből a tételből 19 milliárd forint folyt be, és elindított egy jó irányba mutató folyamatot.
    Március elején az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ)  is azt közölte az MTI-vel, hogy a népegészségügyi termékadót nem növelni, hanem csökkenteni kellene.
    A kormány 2011 nyarán döntött a népegészségügyi termékadóról, közismert nevén a chipsadóról, amelyet szeptembertől vetettek ki az egészségtelen élelmiszerekre. Így az év szeptember 1-jétől adót kell fizetni azon élelmiszerek után, amelyeknek a fogyasztása bizonyítottan egészségtelen, így a magas cukor-, só-, szénhidrát- vagy koffeintartalmú ételek, italok után. Például idetartoznak az energiaitalok, az előrecsomagolt cukrozott sütemények, a sós snackek és az ételízesítők is.

Plasztikai sebész lett az Astellas-közönségdíjas

    Budapest, 2015. március 23., hétfő (MTI) - Astellas-közönségdíjas lett Debreczeni Béla Zoltán plasztikai sebész, aki így elnyerte Az év orvosa címet.

     A március 20-án zárult, két héten át tartó internetes közönségszavazáson páciensek, hozzátartozóik és ismerőseik döntöttek a betegtörténettel felterjesztett, különleges emberségről tanúságot tevő idei jelöltek legjobbjairól.
    Debreczeni Béla Zoltán, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ (MH EK) Honvédkórház I. Sebészeti Osztály Esztétikai Plasztikai Sebészeti Részlegének főorvosa 2766 ponttal lett az első a döntőbe került 107 orvos közül. 2256 ponttal Cseh Botond, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Neurológiai és Pszichiátriai Intézetének neurológus főorvosa lett a második, 2133 ponttal pedig Homoki Ildikó, Abony házi gyermekorvosa a harmadik. A szervezők szerint az elmúlt évek alatt gyakran előfordult, hogy a páciensek saját történetük beküldésével nemcsak egyetlen orvost, hanem egy komplett osztályt szerettek volna díjra jelölni, mert úgy érezték, hogy a megismert csapat együtt érdemes az elismerésre. Ezért a betegek gyógyulása érdekében végzett áldozatos munka, valamint a kiemelkedő szakmai és emberi teljesítmények csoportos elismerésére 2014 őszén magánszemélyek De Chatel Rudolf-emlékdíj elnevezéssel önálló díjat alapítottak, amelyre az osztályokat a betegek saját történeteik beküldésével terjeszthették fel. A 2014-es Év orvosa pályázat keretében meghirdetett emlékdíjra 34 jelölés érkezett - közölte Morva Gábor pályázati programvezető hétfőn az MTI-vel. Míg az egyéni jelöltekről az internetes szavazás során a nagyközönség, a csoportos felterjesztettek rangsoráról a díjalapítókból álló zsűri döntött.Az alapítók a jelölő történeteket és a felterjesztett munkaközösségeket megismerve végül úgy határoztak, hogy a De Chatel Rudolf-emlékdíjat idén a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet Csecsemő- és Gyermekszívsebészeti Anaesthesiológiai Intenzív Részlege és a Heim Pál Gyermekkórház Sebészeti és Traumatológiai Osztálya dolgozóinak megosztva ítélik oda.Az elismeréseket pénteken adják át.

Kihalt mamut DNS-ét ültették be elefánt DNS-be

    London, 2015. március 22., hétfő (MTI) - Jelentős lépést tettek a Harvard Egyetem tudósai afelé, hogy feltámasszák a gyapjas mamutot: egy új génsebészeti módszerrel a kihalt állat 14 génjét beillesztették egy elefánt élő DNS-ébe.
    Az amerikai szakemberek kutatásukban elemezték az északi-sarki örökfagy által megőrzött mamut DNS-ét, hogy megállapítsák szerkezetét, majd eredményeiket felhasználták arra, hogy 14 mamutgén pontos kópiáját újraalkossák. Ezeket "illesztették be" az elefánt genomjába, ahol normális DNS-ként működtek.
    A genom egy szervezet teljes örökítő információját jelenti, amely a DNS-ben van kódolva.
    George Chruch, a Harvard Egyetem professzora a The Sunday Times brit vasárnapi lapnak elmondta, hogy a Crispr néven ismertté válta technikát alkalmazták, amely lehetővé teszi a genetikusok számára a DNS célzott szerkesztését, az elefánt-DNS egyes szakaszainak a felváltását mamutgénekkel.
    Ez az első alkalom, hogy több mint 3300 év után mamutgének éltek - igaz egyelőre csak laboratóriumi körülmények között.
    "Olyan génekre összpontosítottunk, amelyek hidegtűrővé tették az állatot, köztük például a gyapjasságban, a fül nagyságban, a bőralatti zsírképzésben játszottak nagy szerepet. Most már vannak élő elefántsejtjeink, bennük mamut-DNS-sel. Nem tettük közzé kutatásunkat tudományos folyóiratban, mivel még sok munka áll előttünk, de tervezzük a publikálást - magyarázta a professzor.
    A mamutok az ázsiai elefánttal állnak szoros rokonságban, de az utolsó jégkorszakban kihaltak. Utolsó egyedeik a Jeges-tengerben lévő Wrangel-szigeten mintegy 3300 éve pusztultak el. Ezekből a megőrződött tetemekből vettek DNS-mintát a Harvard tudósai.
    Jelenleg legalább három tudóscsoport próbálkozik a mamutgenom rekonstrukciójával és ezáltal a kihalt állat feltámasztásával.
 
    (http://www.thesundaytimes.co.uk/sto/news/uk_news/Science/article1534517.ece)

A kormányhivatalokhoz kerülnek április 1-jével a családtámogatási ellátások

   
 Budapest, 2015. március 24., kedd (MTI) - A fővárosi és megyei kormányhivatalok hatáskörébe kerülnek április 1-jével a családtámogatási és lakáscélú állami támogatásokkal összefüggő feladatok a Magyar Államkincstár megyei igazgatóságaitól - közölte Kovács Zoltán területi közigazgatásért felelős államtitkár kedden az MTI-vel.

    Ezzel a kormányhivatalokhoz olyan ellátások kerülnek, amelyek éves szinten csaknem kétmillió állampolgárt érintenek, így például az anyasági támogatás, a családi pótlék, a gyermekgondozási segély, a gyermekgondozási támogatás, a nagycsaládosok földgázár-kedvezménye és a fogyatékossági támogatás.
    Az államtitkár jelezte továbbá, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár területi hivatalaitól a baleseti megtérítéssel, valamint a keresőképesség vizsgálatával kapcsolatos feladatok ugyancsak a kormányhivatalokhoz kerülnek.
    A szervezeti átalakulás az ellátások szempontjából nem jelent változást, a juttatások határidőben és változatlan összeggel megérkeznek az állampolgárokhoz - hangsúlyozta Kovács Zoltán.
    Tájékoztatása szerint a családtámogatási ellátásokkal összefüggő kérelmeket a járási hivataloknál, a kormányhivataloknál, a kormányablakoknál és a települési ügysegédeknél is be lehet majd nyújtani. Így az ügyfeleknek kedvező változás, hogy ezután nemcsak a megyeszékhelyen, hanem a lakóhelyükhöz közel is elindíthatják az ügyintézést - tette hozzá.
    Az államtitkár kiemelte: "az államigazgatás átalakításának elsődleges célja a hatékonyabb ügyintézés, és az ügyfélbarát közigazgatás megteremtése".

Tanácsadás és előadások az endometriózis napon

    
Budapest, 2015. március 24., kedd (MTI) - Ingyenes tanácsadással és előadásokkal várják az endometriózis betegséget ismerő és nem ismerő nőket szerdán a budapesti Róbert Károly Kórházban a világnaphoz kapcsolódva.
Az Endo March - Worldwide Event eseményhez idén is csatlakozva szerda délután ingyenes tanácsadással és előadásokkal várják az érdeklődőket a Róbert Rendelőben. Az endometriózis okozta meddőség megelőzésének, kezelésének egyik legfontosabb része ugyanis a betegség felismerése.
         A rendezvényen a tünetek felismerésének fontosságáról, a gyógyulás és a teherbeesés lehetőségeiről Fülöp István nőgyógyász, a Róbert Károly Kórház Meddőségi részlegvezető főorvosa tart előadást. Szabó Ferenc andrológus arról tájékoztatja majd a résztvevőket, hogy mit tehet a nő, ha a gyermekáldás elmaradásáért feltételezhetően nem ő a felelős. Soltész Krisztina pszichológus, párterapeuta pedig a párkapcsolatokban felmerülő problémakezelésekről beszél.
         Tekse István, a Róbert Kórház szülész-nőgyógyász szakorvosa, meddőségi specialista az MTI-nek elmondta: az endometriózisban szenvedő nők száma világszerte 200 milliónál is több lehet, Magyarországon a becslések szerint 200 ezer nőt érinthet a betegség.
         A specialista a betegség legfőbb tünetei közt említette a görcsös menstruációt, a menzesztől független alhasi fájdalmat, a szexuális együttlétnél érzett alhasi fájdalmat, valamint a kiterjedtebb endometriózis esetében a görcsös vizelési ingert és vizelést, a görcsös székletürítést, előrehaladottabb stádiumban pedig a véres székletet és vizeletet.
         Az endometriózis megnehezíti a teherbeesést, a tünetek miatt romolhat az életminőség, akár mindennapos panaszokat okozhat. Becsült adatok szerint Magyarországon körülbelül százötvenezer meddő pár vár gyermekre, 15-30 százalékuknál a gondot a nők endometriózisa okozza - fűzte hozzá a specialista.
         Tekse István a betegség diagnosztizálásával kapcsolatban elmondta, hogy érdemes olyan centrumban kivizsgáltatni a problémát, ahol erre szakosodott nőgyógyászok dolgoznak és napi rutinnal ezzel foglalkoznak. Az endometriózisban szenvedő nők kisebb része gyógyszeres terápiával kezelhető, emellett speciális étrenddel és mozgással egybekötött életmód-változtatással is jó eredményeket lehet elérni.
         Abban az esetben, ha a méhből "elszabadult" szövetek megtelepednek a méh külsején vagy a méhfalban, a méhet rögzítő szalagokon, a petefészkeken, valamint a hashártyán, a bél felületén, a húgyhólyag, a húgyutak területén, sőt akár műtéti hegekben, indokolt lehet az operáció. A műtét után pedig a legjobb terápia a hosszú távú gyógyulásra maga a terhesség, akár természetes úton, akár lombikbébi-kezelés eredményeként.
         Tekse István kiemelte: a terhesség, valamint a szülést követő szoptatási időszak olyan állapot, amely megakadályozhatja a betegség kiújulását.

Vasárnaptól nyári időszámítás

    Budapest, 2015. március 24., kedd (MTI) - Vasárnap térünk át a nyári időszámításra, 29-én éjjel 2 órakor kell 3 órára átállítani az órákat, ezzel egynapi átlagos villamosenergia-fogyasztást lehet spórolni - közölte a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (MAVIR) Zrt. kedden az MTI-vel.

    Az Európai Unióban egységesen alkalmazott módszer azon alapul, hogy az órák átállításával a szokásos ébrenléti idő jobban egybeesik a természetes világosság idejével, amiből adódóan reggel 7 és este 10 óra között kevesebbet kell használni a világítást.
    A MAVIR szakemberei évtizedek óta gyűjtik és elemzik a mindenkori fogyasztási adatokat, a megtakarítás mértéke az óraátállítást megelőző és követő napok fogyasztási görbéi alapján becsülhető. Ezekből az adatokból megállapítható, hogy a módszerrel egynapi átlagos villamosenergia-fogyasztást, közel 40 ezer háztartás éves felhasználását lehet megspórolni. Az 1980 óta működő rendszernek köszönhetően eddig mintegy 4 ezer gigawattóra energiát spórolt az ország, ez közel 5 heti átlagfogyasztásnak felel meg.

Elárverezik Adolf Hitler virágokat ábrázoló csendéletét

    Los Angeles, 2015. március 24., kedd (MTI) - Elárvereznek egy Adolf Hitlernek tulajdonított, 1912-ben készült virágcsendéletet Los Angelesben. A későbbi náci vezér húszas évei közepén festhette az akvarellt, amelyet egy olyan zsidó műkereskedő adott el, aki a második világháború alatt gettóban halt meg - írja a The Daily Telegraph internetes kiadása.

    A csendéletet csütörtökön bocsátják árverésre, a festmény kikiáltási ára 30 ezer dollár, azaz mintegy 8,2 millió forint. Az akvarellt, amelyen jól olvasható a későbbi kancellár aláírása, a Nate D. Sanders aukciósház adja el.
    A korábbi tulajdonosról semmit sem tudni. A feltételezések szerint Hitler 24 vagy 25 éves lehetett, amikor a festmény elkészült.
    "A munkának semmiféle valóságos művészeti értéke nincsen" - fogalmazott a Telegraph műkritikusa, Alastaie Smart, aki szerint a festmény egyetlen "érdekessége" az lehet, hogy szemben azokkal a Bécset ábrázoló akvarellekkel, amelyeket Hitlernek szoktak tulajdonítani, ez a kép egy csokor virágot ábrázol.
    Legutóbb 2014 novemberében adtak el egy Hitler-festményt, a müncheni anyakönyvi hivatalt ábrázoló akvarell akkor 161 ezer dollárért (mintegy 44 millió forint) talált új gazdára.
    Adolf Hitler 1908-ban, Bécsbe költözésekor kezdett el festészettel foglalkozni. A bécsi Képzőművészeti Akadémia kétszer utasította vissza jelentkezését, azonban egy Samuel Morgenstern nevű zsidó műkereskedő támogatta a későbbi antiszemita politikust, több képét is eladva gazdag bécsi zsidó klienseinek. Hitler 1913-ban költözött Münchenbe, miután nem tudott megélni a festésből.
    A nácik később lefoglalták Samuel Morgenstern művészeti galériáját, és a férfit a lódzi gettóba deportálták, ahol 1943-ban elhunyt. A virágokat ábrázoló csendélet hátulján megtalálható a műkereskedő pecsétje.
http://www.telegraph.co.uk/culture/art/art-news/11490275/Hitler-flower-painting-to-be-auctioned-for-30000.html

Rejtélyes betegség pusztít a kutyák körében Angliában

    London, 2015. március 24., kedd (MTI) - Legkevesebb 30 kutyát ölt meg egy rejtélyes betegség az elmúlt 18 hónapban Angliában, az állatorvosok az általában az agarakat tizedelő alabama rot nevű betegségre gyanakodnak.

    A szakemberek szerint több kutatás szükséges a kór feltárására, de a British Medical Journal orvostudományi folyóiratban közzétett tanulmány szerint a CRGV (cutaneous and renal glomerular vasculopathy) néven is ismert betegség, amely bőrkárosodást és veseelégtelenséget okoz, áll a kutyák pusztulásának hátterében.
    A szakemberek 71 lehetséges alabama rot betegséget azonosítottak Anglia szerte 2012 november és 2104 márciusa között - olvasható a The Independent brit napilap honlapján.
    Ezt az ismeretlen eredetű betegséget az Egyesült Államokban azonosították az 1980-as években, és eddig csak ott ütötte fel a fejét főként agarak körében. Ritkán fordult elő az Egyesült Államokon kívül, ez az első alkalom, hogy Angliában felütötte a fejét, és nemcsak az agarakat, hanem más fajtákat, spánieleket, simaszőrű retrievereket és border collie-kat is sújtott. Legtöbbjüknél bőrbetegség jelentkezett, másoknál fáradtság jelei, étvágyvesztés, hányás, láz lépett fel.
    A kutyáknál fellépő akut veseelégtelenséget a szerv hajszálereiben fellépő károsodás váltotta ki.
    A szakemberek arra figyelmeztették a gazdákat, hogy azonnal cselekedjenek, ha bőrkárosodást észlelnek, különösen ha tudják, hogy nem külső sérülés okozta.
    Az alabama rot betegség eredete nem ismert, azt azonban kizárták, hogy étel vagy víz eredetű lenne. Egyes állatorvosok úgy vélik, hogy parazita okozhatja, mások baktériumeredetre gondolnak. Egyre inkább feltételezik, hogy az E. coli baktérium okozta fertőzés a felelős. Mivel nem ismerik az okot, gyógymód sincs, egyes kutyák szervezete képes lehet leküzdeni a betegséget, de többségük általában elpusztul.
 
     http://www.independent.co.uk/news/uk/home-news/mystery-disease-killing-dogs-in-england-what-are-the-symptoms-that-owners-should-look--for-10129274.html?printService=print

A bőrön keresztül juttathatók be gyógyszerek a szervezetbe egy új fejlesztéssel

   
 Wellington, 2015. március 25., szerda (MTI) - A bőrön keresztül juttathatók be a gyógyszerek a szervezetbe egy újfajta technológiával, amelyet új-zélandi kutatók fejlesztettek ki.

    "Az új gyógyszer-adagolási rendszer lehetővé teszi, hogy a peptideket egyenesen a célsejtekbe juttassuk egy eddig áthatolhatatlannak tekintett gáton, a bőrön keresztül" - magyarázta Julia Kennedy professzor, az egyetem farmakológiai intézetének az igazgatója.
    Ismertetése szerint a technológiát négyéves kutatás eredményeként dolgozta ki Zimei Wu, az intézet kutatója és Travis Badenhorst doktoranduszhallgató, akik kiindulásként a sebgyógyulás fizikokémiai jellemzőit vették górcső alá. A jelenleg szabadalmaztatás alatt álló eljárásban a "szállítóeszközök", az úgynevezett nioszómák, azaz a töltéssel nem rendelkező felületaktív anyagokból kialakított nanorészecskék.
    "Olyan technológia született, amelynek széleskörű biológiai és orvosi alkalmazása lehet" - hangsúlyozta Julia Kennedy professzor, aki példaként a vakcinációt említette.
    Az új eljárás a kozmetikai iparban is teret hódíthat, hiszen az ily módon bevitt peptidek stimulálják a bőr rugalmasságát meghatározó kötőszöveti komponensek, a kollagén és az elasztin termelését. Ennek megfelelően az Aucklandi Egyetem kutatói által kidolgozott technológia első alkalmazása egy újfajta arcszérum lesz, az eljárás klinikai vizsgálatainak eredményeiről pedig Travis Badenhorst júniusban számol be Vancouverben, a Bőrgyógyászati Világkongresszuson.
https://www.auckland.ac.nz/en/about/news-events-and-notices/news/news-2015/03/novel-cellular-delivery-developed-via-skin.html

Aláírásra megnyílt az emberi szervkereskedelem elleni európa tanácsi egyezmény

    Brüsszel, 2015. március 25., szerda (MTI) - Tizennégy állam aláírásával megnyílt szerdán a csatlakozni kívánó országok előtt az Európa Tanács (ET) által kidolgozott egyezmény, amely az emberi szervekkel való kereskedés megakadályozására irányul - közölte a strasbourgi székhelyű intézmény, amely 47 európai országot tömörít, és elsősorban a demokrácia, a jogállamiság, illetve az emberi jogok érvényesítése érdekében tevékenykedik.

    Albánia, Ausztria, Belgium, a Cseh Köztársaság, az Egyesült Királyság, Görögország, Luxemburg, Norvégia, Moldova, Lengyelország, Olaszország, Portugália, Spanyolország és Törökország képviselői a spanyolországi Santiago de Compostelában gyűltek össze az aláírási ceremóniára. Az egyezmény akkor lép hatályba, ha legalább öt aláíró állam ratifikálja.
    Az emberi szervek illegális eltávolítása és az azokkal való kereskedés súlyos emberi jogi jogsértés" - hangsúlyozta az ET által közzétett nyilatkozatában Thorbjorn Jagland, a szervezet főtitkára. Felhívta a figyelmet arra, hogy a szervadományozók gyakran rendkívül alárendelt helyzetben lévő, fokozottan sérülékeny egyének, akiket kihasználnak a transzplantációra alkalmas emberi szervek tekintetében tapasztalható hiánnyal visszaélő bűnözői csoportok.
    Jagland kiemelte, hogy a szervkereskedő bűnözők ellen csak nemzetközi együttműködéssel lehet hatékonyan fellépni, aminek az átfogó kereteit teremti meg a most aláírásra megnyílt egyezmény.

A magzat arca tükrözi az anya dohányzásának káros hatásait

    London, 2015. március 25., szerda (MTI) - Az anya dohányzásának káros hatásai tükröződhetnek a méhben lévő magzat arcán - mutatták ki négydimenziós ultrahangfelvételek elemzésével brit kutatók.

    

A Durhami és a Lancasteri Egyetem szakemberei az ultrahang felvételek vizsgálatakor jelentősen nagyobb mértékű szájmozgást figyeltek meg a dohányzó anyák magzatai esetében, mint az várható a babáknál, akiknek mozgása normális esetben csökkenő ütemű a várandósság utolsó hónapjaiban.
    A kutatók szerint ennek az lehet az oka, hogy a magzat központi idegrendszere, amely a mozgást általában és különösen az arcmozgást irányítja, nem fejődik abban az ütemben és módon, ahogyan a nem dohányzó anyák magzata esetében.
    A szakemberek 20 magzat 80 ultrahangfelvételét vizsgálták, hogy felmérjék a száj- és a tapintómozgást, a felvételek a várandósság négy különböző szakaszában készültek a 24. és a 36. hét közötti periódusban. Négy magzat édesanyja dohányzott napi 14 cigarettát szívva, a másik 16 magzat anyja nemdohányzó volt. Később valamennyi újszülött egészségesen jött a világra.
    Az Acta Paediatrica gyermekgyógyászati folyóiratban közzétett tanulmányban azt is kimutatták - összhangban más korábbi tanulmányokkal -, hogy az anyai stressznek és depressziónak jelentős hatása van a magzat mozgására, de a száj- és a tapintó mozgások sokkal gyakoribbak voltak a dohányzó anyáknál.
    Ez egybecseng azokkal a korábbi kutatásokkal, amelyek kapcsolatot találtak a dohányzás és a várandósság között és kimutatták, hogy az anya dohányzása miatt a kisgyereknél késést szenved a beszédképesség kialakulása.
    "A magzati arcmozgás jelei jelentősen különböztek a dohányzó és a nem dohányzó anyák magzatainál. Eredményeink egybeesnek azokkal a tanulmányokkal, amelyek kimutatták, hogy a stressz és a depresszió jelentős hatással van a magzat mozgására, és azt is felfedték, hogy a stressz és a depresszió hatásain túl a nikotinnak való kitettség szintén befolyásolja a magzati fejlődést - idézte Nadja Reisslandet, a Durhami Egyetem pszichológiai tanszékének munkatársát a ScienceDaily tudományos-ismeretterjesztő hírportál.
    Nagyobb méretű kutatást kell végezni ahhoz, hogy megerősíthessük eredményeinket és vizsgálni kell a specifikus hatásokat, köztük az anyai stressz és a dohányzás közötti kapcsolatot - fűzte hozzá.
    Brian Francis, a Lancasteri Egyetem kutatója, a tanulmány társszerzője hozzátette, hogy eredményeik további bizonyítékul szolgálnak a várandósság idején való dohányzás káros hatásaira.
    A szakemberek szerint a jövőbeni kutatásokban figyelembe kell venni az apák dohányzási szokásait is.
 
http://www.sciencedaily.com/release/

Czunyiné: szeptemberben a tanítást és a tanulást segítő portál indul

    Debrecen, 2015., március 26., csütörtök (MTI) - Szeptemberben egy olyan fejlesztési program indul, amely egy ingyenesen elérhető portál révén segíti a tanítást és a tanulást - erről az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára beszélt csütörtökön Debrecenben, a Kölcsey Központban.

    Czunyiné Bertalan Judit az Oktatás a 21. században - határok nélkül című, kétnapos Kárpát-medencei szakmai konferenciát megnyitva hozzátette: mind a pedagógusok, mind a tanulók munkáját megkönnyítheti, hatékonnyá teheti a portál, amelynek felületén a pedagógusok megoszthatják majd tapasztalataikat.
    Az államtitkár a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello), az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) és a Nemzetstratégiai Kutatóintézet (MSKI) által szervezett eseményen stratégiai ügynek nevezte az együttgondolkodást, amely a köznevelésen keresztül a nemzet megmaradását szolgálja a Kárpát-medencében.
    Kósa Lajos fideszes országgyűlési képviselő beszédében szólt a nemzetpolitikában 2010-ben bekövetkezett szemléletváltásról. Közlése szerint ennek lényege: nemcsak megmaradni, hanem a legjobbnak kell lenni. A politikus sporthasonlattal élt: nem az a cél, hogy benn maradjunk a bajnokságban, hanem megnyerjük azt.
    A továbbiakban arról szólt, hogy a magyar közoktatás sok esetben irányt mutatott a világnak. Ennek lehetünk most a tanúi Kárpátalján, ahol sok nem magyar ajkú gyermek választ magyar tannyelvű iskolát. A politikus közölte: a legfontosabb feladat, hogy a legerősebb integrációs szerepet betöltő oktatási rendszer jöjjön létre a Kárpát-medencében.
    Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke szólt a magyar kormánynak a nemzetegyesítés érdekében végzett munkájáról, így a nemzeti összetartozás napjáról, a kettős állampolgárság és a választójog kiterjesztéséről. Utóbbi kapcsán azt javasolta, hogy minden százezer külhoni magyar után legyen egy képviselő a magyar parlamentben. Üdvözölte továbbá azt az alaptörvényben szereplő passzust, amely szerint Magyarország felelősséget visel a külhoni magyarok iránt.
    A Nemzetstratégiai Kutatóintézet legfontosabb feladatának nevezte Szász Jenő a humánvagyon megóvását, a szülőföldön maradást és a nemzeti integráció megvalósítását. A továbbiakban kiállt amellett, hogy a keleti és a déli nyitással egyidejűleg a Kárpát-medence felé is nyitni kell.
    "Ennek érdekében összefüggő hálózatot kell kiépíteni az oktatás területén, bevonni az uniós többletforrásokat. Ha lesz megélhetés, fiataljaink itthon és otthon maradnak" - vetítette előre a székelyföldi politikus, aki Márton Áron püspök szavaival zárta beszédét: minden nép annyit ér, amennyi értéket magából ki tud termelni.
    Burus Siklódi Botond, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke a konferencia céljáról úgy fogalmazott: a kulturális identitás egyedüli záloga a tudás, ezért van szükség az együttgondolkodásra. További célként jelölte meg a magyar nyelvű minőségi oktatás fejlesztését, a korszerű oktatási módszerek megismertetését, a képzéseken való részvételt. Azt javasolta a mintegy 270 jelenlévőnek, hogy legyenek nyitottak az új befogadására, miközben közvetítik a hagyományos értékeket is.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése