2015/03/07

HETI HÍRMORZSÁK 10.hét


Már az Amazonas esőerdői is láthatók a Google Street View kamerái segítségével

London/Budapest, 2015. március 2., hétfő (MTI) – Már az Amazonas vidékének esőserdői is láthatóvá válták a Google Street View kamerái segítségével

A kamera révén 360 fokos szögben láthatók a fák a gyökértől a lombkorona csúcsáig – olvasható hétfőn a BBC News honlapján.A 18 kilogrammos kerek Trekker kamerának 15 lencséje van, és minden 2,5 másodpercben készít felvételt.A kamera kiépített drótkötélvezetéken felfüggesztve halad, óránkénti akár 100 kilométeres sebességet is képes elérni. A képek a Google Maps szolgáltatáson érhetők el.A Google 2010-ben kezdte el fényképezni az Amazonast vidékét, 12 Trekker kamerát csónakkal juttattak el a folyam két mellékfolyójára, a Rio Aripuanára és a Rio Madeirára együttműködve az Amazonas Fenntarthatóság Alapítvánnyal (FAS).   "Sok ember életében nem jut el az esőerdőkbe" – mondta Laurian Clemence, a Google szóvivője.  "Azt is reméljük, hogy a környezetvédők is hasznát vehetik, hogy lássák, mi történik itt" – tette hozzá.https://www.google.com/maps/@-5.575233,-60.350163,3a,90y,286.9h,138.18t/data=!3m5!1e1!3m3!1scuRweifj88_lLmHN65Z_xw!2e0!3e5http://www.bbc.com/news/technology-31659674

Őssejtes kezelés fordíthatja vissza a szklerózis multiplex tüneteit

  
London, 2015. március 2., hétfő (MTI) - Őssejtes kezelés fordíthatja vissza a szklerózis multiplex (SM) tüneteit: kerekesszékhez kötött betegek kezdtek újra járni.

Ez az első terápia, amely a gyógyíthatatlan kórral járó tüneteket vissza tudja fordítani - idézte a The Daily Telegraph brit napilap a Journal of the American Medical Association orvosi szaklapban megjelent tanulmányt.A kezeléssel az immunrendszerét "indították újra" annak a mintegy két tucat pácienseknek, akik a sheffieldi Royal Hallamshire Kórház és a King's College Kórház klinikai próbáin vesznek részt. Pontosan nem tudni, mi okozza a szklerózis multiplexet, ám egyes orvosok szerint maga az immunrendszer támad az agyra és a gerincvelőre, gyulladást és fájdalmat okoz, korlátozza a mozgást és súlyos esetekben halált idéz elő.Az új terápia első lépéseként összegyűjtötték és tárolták a betegek őssejtjeit, majd miután rák ellen használt gyógyszerekkel hatástalanították a védekező rendszerüket, visszaültették az őssejteket a szervezetükbe. Két héten belül vörösvértestek és fehérvérsejtek kezdtek fejlődni belőlük.Egy hónap múlva helyreállt a betegek immunrendszere, ekkor kezdték érezni a gyógyulás jeleit. A 25 éves sheffieldi Holly Drewry két éve, gyermeke születése után kényszerült kerekesszékbe. A kezelés után három héttel lábra tudott állni, később már kicsit futott és újra táncolhatott is, az élete azóta teljesen megváltozott - olvasható a brit napilap honlapján.Basil Sharrack, a sheffieldi kórház neurológusa, a kutatás egyik résztvevője arra figyelmeztetett, csak az arra alkalmas betegeken segít az új kezelés, amely igen agresszív. "A páciensnek el kell viselnie a kemoterápia hatásait, ehhez jó állapotban kell legyen" - hangsúlyozta.A kutatásban részt nem vevő szakemberek örültek az eredményeknek, ám több egyéb tényezőre is felhívták a figyelmet. Mivel nem volt kontrollcsoport, az eredmények erejében sem lehet tökéletesen bízni, ezért nagyobb létszámú, randomizált vizsgálatokra, hosszabb követési időre van szükség - vélte Sorrel Bickley, a brit Szklerózis Multiplex Társaság munkatársa."Sehol sem engedélyezték még az SM őssejtes kezelését, tehát nem bizonyosodtak meg arról, hogy az ilyen terápiák hatásosak és biztonságosak" - tette hozzá Bickley. http://www.telegraph.co.uk/news/science/science-news/11442985/Miracle-stem-cell-therapy-reverses-multiple-sclerosis.html

Hivatalosan is elfogadták az új uniós GMO-szabályokat

Brüsszel, 2015. március 2., hétfő (MTI) - Hivatalosan is elfogadta hétfőn az Európai Unió Tanácsa azokat az új szabályokat, amelyek lehetővé teszik, hogy minden uniós tagállam maga döntse el, hogy engedélyezi-e a területén a genetikailag módosított organizmusok (GMO) köztermesztését.

 A GMO-k uniós engedélyezési szabályai tavaly tavasszal kerültek ismét reflektorfénybe. Egy-egy GMO-ról ugyanis két bizottságnak és az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóságnak (EFSA) kell döntenie. Ha az EFSA támogatja és egyik bizottság sem ellenzi, akkor az Európai Bizottság köteles kiadni a termesztési engedélyt, amely az egész Európai Unióra érvényes. Ez alól csak az úgynevezett védzáradék alkalmazásával bújhat ki minden tagállam, amelyet eredetileg nem erre a célra találtak ki, és amelynek nagyon szigorú feltételei vannak.A tagállamok kormányainak képviselőiből álló tanács csak akkor tudja megakadályozni az engedély kiadását, ha az uniós tagok minősített többsége határozottan ellene szavaz. Tavaly tavasszal egy GMO-kukorica esetében nem volt meg ugyan a súlyozott minősített többség, de szám szerint a tagországok döntő hányada ellenezte az engedély kiadását. Ez mozdította ki a patthelyzetből a most elfogadott jogszabály tervezetét. Az új jogszabály az engedélyezési eljárást nem változtatja meg, de minden tagállamnak lehetőséget ad arra, hogy betilthassák GMO-k termesztését saját területükön. Hivatkozhatnak például környezetvédelmi szempontokra, várostervezési igényekre, társadalmi és gazdasági hatásokra, más termékek szennyezésére, vagy agrárpolitikai célokra. A tagállamok egyes konkrét növényfajtákat, vagy egyes tulajdonságot hordozó növényeket is betilthatnak.Az Európai Parlament már januárban elfogadta a jogszabály-tervezetet, amely így 20 nappal azt követően lép majd hatályba, hogy közzéteszik az EU hivatalos közlönyében.

 Megjelent a közfoglalkoztatás idei céljairól szóló kormányhatározat

Budapest, 2015. március 3., kedd (MTI) - A kormány idei közfoglalkoztatási céljai között az elsődleges munkaerőpiacról kiszorultak, különösen a munkaerőpiacon halmozottan hátrányos helyzetben lévők foglalkoztatásának segítése mellett többi között a természeti és épített környezet védelme, a vasúti pályahálózat, illetve az országos közúthálózat környezetének tisztántartása, a roma lakosság társadalmi integrációja, önfenntartó települések kialakítása és a vidék lakosságmegtartó képességének növelése szerepel.

    A Magyar Közlöny keddi számában megjelent kormányhatározat tizenöt pontban sorolja fel a kormány 2015-re szóló közfoglalkoztatási céljait. Ezek között kiemelték az elsődleges munkaerőpiacról kiszorultak, különösen a munkaerőpiacon halmozottan hátrányos helyzetben lévők foglalkoztatását helyettesítő támogatásban részesülő, illetve álláskereséssel összefüggésben egyéb ellátásra nem jogosult álláskeresők foglalkoztatásának növelését. Ugyancsak itt sorolták fel az alacsony iskolai végzettségűek, a tartósan munka nélkül lévők - köztük kiemelten a megváltozott munkaképességűek, a hajléktalanok, a menekültek és oltalmazott jogállásúak és a roma nemzetiségű álláskeresők - foglalkoztatásának és foglalkoztathatóságának növelését is. Ehhez kapcsolódóan célként szerepel az érintett célcsoportok munkaerőpiacra való visszailleszkedését segítő, személyre szabott munkaerő-piaci szolgáltatásokhoz, képzésekhez való minél szélesebb körű hozzáférését. A roma lakosság lakhatását, társadalmi integrációját külön pontban is kiemelték a közfoglalkoztatási célok között. A kormány célként határozta meg továbbá a területi és szezonális munkaerő-piaci különbségek kiegyenlítését, ezáltal a közfoglalkoztatásban részt vevők életminőségének javítását, valamint az arra alkalmas közfoglalkoztatási programokban szociális szövetkezetek alakításának segítését is.A helyben megtermelt termények felhasználásával a közétkeztetés minőségének javítását, e tekintetben önellátó, önfenntartó települések kialakítását (ideértve a szociális földprogram megvalósítását), továbbá a vidék lakosságmegtartó képességének növelését is célként sorolja fel a kormányhatározat.Ugyancsak a közfoglalkoztatási célok között szerepel a természeti és épített környezet védelme, a vasúti pályahálózat, illetve az országos közúthálózat környezetének tisztántartása, a kapcsolódó területek növényzetének rendben tartása, továbbá a kulturális örökség elemeinek megóvása, a Magyarország területén lévő, jelenleg gondozatlan, pusztulóban lévő sírkertek, sírhelyek rekonstrukciójának segítése.A kormányhatározat rögzíti: a kormány egyetért azzal, hogy a közfoglalkoztatáshoz kapcsolódó képzési programok és munkaerő-piaci szolgáltatások részben európai uniós, részben központi költségvetési források terhére valósuljanak meg a területi felzárkózási koordinációs központi feladatok ellátására kijelölt állami szerv bevonásával.A társadalmi-gazdasági és infrastrukturális szempontból elmaradott, illetve az országos átlagot jelentősen meghaladó munkanélküliséggel sújtott településeket a közfoglalkoztatás szempontjából kiemelt településeknek minősíti a kormány - olvasható a határozatban.

OKRI: többnyire pszichésen zavartak azok, akik több embert öltek meg

Budapest, 2015. március 3., kedd (MTI) - Többnyire pszichésen zavart személyiségűek Magyarországon a több emberen elkövetett emberölések tettesei, különösen igaz ez az öngyilkossággal végződő családirtásokra, ezért a megelőzésben nagy szerepe lehet a pszichiátriai ellátórendszer megerősítésének - mondta Nagy László Tibor, az Országos Kriminológiai Intézet (OKRI) osztályvezetője az intézet kutatásainak eredményét összegző sajtótájékoztatón, kedden Budapesten.

    A 2010 és 2012 közötti, több ember sérelmére elkövetett emberölések vizsgálata során összesen 231 ügy, 283 elkövető és 565 sértett adatait tekintették át.
    A büntetőügyek mintegy 80 százaléka zárult jogerősen bűnösség megállapításával, 6 százaléka kóros elmeállapot miatti felmentéssel, az eljárások 7 százalékában nem sikerült bűnösséget megállapítani.A tettesek 56 százalékát az első emberöléstől számított 24 órán belül, ezen belül 31 százalékukat egy órán belül elfogták. Több mint 10 év elteltével 3 terhelt került rendőrkézre.A bűncselekmények helyszíne túlnyomórészt az elkövetők és a sértettek lakhelyével azonos volt. Az elkövetők 68 százaléka, a sértettek 79 százaléka azon a településen élt, ahol a cselekmény történt. Mi több, az elkövetők 29 százaléka és a sértettek 56 százaléka az otthonában tartózkodott a bűncselekmény végrehajtásakor. A sértettek 80 százaléka ismerte az elkövetőt, harmada egyenesen hozzátartozó volt. A gyilkos eszköz 31 százalékban kés, bicska volt, 23 százalékban lőfegyver, 9 százalékban balta. Az elkövetés motívumát a cselekmények 38 százalékában valamilyen elhúzódó konfliktus adta, 21 százaléka szituatív, azaz főként az ittas elkövető és sértett közötti hirtelen konfrontáció, és csupán 15 százalékában nyereségvágy, 11 százalékban viszont meg sem lehetett állapítani az indítékot.A cselekmények 30 százalékában kettőnél is több sértett volt. Az ügyek harmadában történt kizárólag befejezett emberölés, 44 százalékában kísérletig jutott el a cselekmény, 23 százalékuknál pedig volt befejezett és volt kísérleti szakban maradt emberölés is. Összességében az ügyek 56 százalékában legalább egy sértett életét vesztette.A több emberen elkövetett emberölések sértettjei között általában a gyilkosságokhoz képest magas a legkiszolgáltatottabb, legvédtelenebb korcsoportokhoz tartozók aránya: a 60 év felettieké 19 százalék, a fiatalkorúaké 17 százalék, ezen belül a gyermekkorú sértettek aránya 12 százalék. A sértettek 42 százaléka nő volt. Ez az arány jóval magasabb, mint a több emberen elkövetett emberölések női elkövetőinek aránya, ami 9 százalék. Ez utóbbi pedig alacsonyabb arány, mint általában a női gyilkosok aránya, ami 2013-ban például az összes emberölés elkövetőjének 18 százaléka volt.Az elkövetők fele tudatmódosító szer hatása alatt állt a cselekmény elkövetésekor, többségüknél ez alkohol volt. Az elkövetők kevesebb mint egyharmadának volt állandó munkahelye.Az elkövetők legnagyobb részénél személyiségzavart lehetetett kimutatni, amely azonban a büntetőjogi felelősségre vonást nem akadályozta, mivel képesek voltak cselekményük következményeinek felismerésére. A jelentés szerint a megelőzés fő iránya a mentális, pszichiátriai ellátórendszer fejlesztése lehet.
    A bíróság elé került ügyekben életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték a terheltek 30 százalékát, közülük tényleges életfogytiglanra 8 százalékát, 18 embert. A határozott tartamú szabadságvesztés büntetések 25 százaléka 10 évtől 15 évig terjedő szabadságvesztés volt, de előfordult az is, hogy csupán felfüggesztett szabadságvesztést szabott ki a bíróság, például azokban a kísérleti szakban maradt esetekben, ahol a vádlott az otthonát kerítésbe vezetett árammal próbálta védeni.A társadalom részére a legnagyobb rizikót jelentő és éppen ezért fokozott félelmet keltő, kiszámíthatatlan ámokfutások, valamint a súlyosabb megítélésű tömeggyilkosságok és sorozatgyilkosságok aránya viszonylag ritka Magyarországon - állapítja meg a vizsgálati jelentés.Nagy László Tibor kérdésre válaszolva elmondta: a több emberen elkövetett emberölések száma az elmúlt fél évtizedben évi 14 és 39 között hektikusan váltakozott, tendencia nem figyelhető meg.A kutatások egyik részterületét alkották azok az esetek, amelyek során az elkövető a cselekménysorozat végén magával is végzett. Ezek többnyire úgynevezett családirtások, amelyeket a szakirodalom kiterjesztett öngyilkosságnak is nevez. Az összes, több ember sérelmére elkövetett emberölés 9 százaléka, 19 ügy sorolható ebbe a csoportba a vizsgált időszakban. Bolyky Orsolya kutató, az OKRI munkatársa a sajtótájékoztatón elmondta: a férfiak többségénél féltékenység volt a motívum, a női elkövetőket inkább az elkeseredettség mozgatta.
    A 19 elkövető között 13 férfi és 6 nő volt, az elkövetők öngyilkosságai közül 10 sikerült, 9 nem. A férfi elkövetők kevesebb mint harmada, a női elkövetők kétharmada maradt életben. A bíróság négy elkövetőt ítélt el, a többiek kóros elmeállapotuk, jellemzően skizofrénia miatt nem voltak büntethetők. Ezeknek a cselekményeknek 45 sértettje volt, közülük 25-en meghaltak.Számos elkövető orvosi kezelés alatt állt és közülük többen éppen akkor szánták rá magukat a családirtásra, mikor kezelésük félbeszakadt. Cselekményük előtt többnyire próbálták jelezni környezetüknek válságos lelki állapotukat, és többnyire búcsúleveleikben is megfogalmazták, mi volt az indítékuk - mondta el a szakember.

Húsz osztrák telepen találtak herpeszvírussal fertőzött marhát

Gräf Szilvia, az MTI tudósítója jelenti:
   
 Bécs, 2015. március 4., szerda (MTI) - Húsz ausztriai telepen találtak herpeszvírussal fertőzött szarvasmarhát - közölte az osztrák Egészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Ügynökség (AGES) szerdán.

    A cégek közül 14 Tirolban, négy Alsó-Ausztriában, a továbbiak Vorarlbergben és Felső-Ausztriában működnek, azonban pontosan nem nevezték meg őket. A megvizsgált 4918 állat közül 118 tesztje lett pozitív.  Ausztriában először január végén észleltek több algériai exportra szánt állatban olyan fertőző orr- és légcsőgyulladásos betegséget, amelynek kiváltója a herpeszvírus. A kórokozó emberre veszélytelen, azonban a beteg példányokat le kell ölni, ugyanis a járvány erős és fertőző légúti gyulladásokhoz vezethet.A bajor élelmiszerbiztonsági és egészségügyi hivatal (LGL)  kedden közölte, hogy Bajorországba eddig kilenc farmon találtak herpeszvírust hordozó, beteg állatot. A vírust ausztriai beszállítótól érkezett példányok hordozták. Az eseteket február közepétől jelentették a hatóságoknak, a fertőzött állatokat leölték, azonban arról nem közöltek bővebb információt, hogy mely bajor farmokról van szó. A bajor hivatal közlése szerint a bajorországi és az osztrák hatóságok együttműködve dolgoznak a helyzet kezelésén.

Fotósorozat hívja fel a figyelmet a modern emlőrák-terápiák eredményeire

Budapest, 2015. március 4., szerda (MTI) - A visszanyert idő címmel a hagyományos és a modern emlőrák-terápiák közti különbségek bemutatására készült fotósorozat az Egészség Hídja Összefogás Egyesület kezdeményezésére. A képek vándorkiállítás keretében az ország legnagyobb onkológiai központjaiban is bemutatkoznak.

    A rendhagyó sorozat az innovatív és a hagyományos terápiában résztvevők eltérő élethelyzeteit, érzelmi viszonyulásait mutatja be. A képekhez Tallós Rita színész és Balassa Gabriella, a Mellrákfórum alapító tagja állt modellt.
    A sorozat szerdai budapesti bemutatóján Dank Magdolna onkológus hangsúlyozta: az innovatív terápiáknak köszönhetően jelentősen javult a mellrákos megbetegedések túlélési aránya, és az új, célzott terápiák kevesebb és jobban kezelhető mellékhatásokkal járnak, mint a hagyományos, kemoterápiás készítmények, a kórházban töltött idő is jelentősen lecsökkent és a betegek életminősége is nagy mértékű javulást mutat.Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy a betegségekkel kapcsolatos ismeretek tanítását már gyerekkorban, az iskolai tananyagba építve kellene elkezdeni, hiszen a betegség korai felismerése, például önvizsgálat útján, akár életet is menthet. "Ma Magyarországon olyan daganatos betegségekben hal meg a legtöbb ember, amelyek nagyon jól szűrhetők, vannak olyan betegségek, amelyek megfelelő időben, megfelelő diagnosztikával jól gyógyíthatók, és teljes életet élhet a beteg a terápia után." Megemlítette, hogy a kormány a gyógyszergyártókkal is szeretne stratégiai partnerséget kötni, amely további, új terápiás lehetőségeket biztosíthatna a magyar betegeknek számára. "Ha a rákmegbetegedések témája megfelelő nyilvánosságot kap, talán sikerül elérni azt a célt, hogy 2020-ra 10 százalékkal csökkenjen Magyarországon a daganatos betegségekben elhunytak száma" - tette hozzá.
  Az államtitkár a szűrések mellett a diagnózis mielőbbi felállításának és a célzott kezelés elkezdésének fontosságát is hangsúlyozta. Az Egészség Hídja Összefogás Egyesület a Rákellenes Charta tagszervezeteinek és a Roche Magyarország Kft. támogatásával készült fotósorozatot Kissik Imre radiológus rezidens orvos, fotóművész készítette, aki - mint azt elmondta - fotóin keresztül a daganatellenes terápiák emberi oldalát kívánta bemutatni.

A rendszeres, mérsékelt kávéfogyasztók koszorúerei "tisztábbak"

London, 2015. március 4., szerda (MTI) - Napi néhány csésze kávé elfogyasztása segíthet elkerülni a szívbetegség ismert kockázati tényezői közé tartozó érelzáródást - állapították meg dél-koreai kutatók.

    A Heart című brit orvosi folyóiratban közölt tanulmány készítői több mint 25 ezer dél-koreai férfi és női alkalmazott egészségi állapotát és kávéfogyasztási szokásait vetették össze az alanyok munkahelyi rutinvizsgálataira és önértékelő beszámolóira támaszkodva - adta hírül a BBC News. A kutatók orvosi képalkotó eljárások alapján vizsgálták az alanyok szívének egészségét, elsősorban a szívkoszorúér-betegségek jeleire koncentrálva. (A szívkoszorúér megbetegedésekor az ér belső falán zsír rakódik le, amely elzáródáshoz vezet.)
 A szakemberek olyan apró kalciumlerakódások után kutatva elemezték a koszorúerekről készített felvételeket, amelyek a betegség kialakulásának folyamatára utalhatnak. A vizsgált alkalmazottak közül senkinél sem tapasztalták a szívbetegség külső jeleit, de nagyjából minden tizedik alany orvosi felvételein látható kalciumlerakódást észleltek.
  A kutatók ezután összevetették az eredményeket az alkalmazottak - bevalláson alapuló - napi kávéfogyasztásával, figyelembe véve olyan, a szívbetegség szempontjából lehetséges kockázati tényezőket, mint a dohányzás, a testmozgás és a családon belül előforduló szívproblémák.A mérsékelt mennyiségű - napjában három-öt csészényi - kávét fogyasztóknál kisebb valószínűséggel találtak a szakemberek kalciumlerakódást a koszorúerek falán, mint azoknál, akik ennél nagyobb mennyiséget fogyasztottak vagy egyáltalán nem ittak kávét.
 A kávé szívegészségre gyakorolt hatásával kapcsolatban megoszlanak a vélemények. Néhány tanulmány olyan kockázati tényezőkkel hozta összefüggésbe a kávéfogyasztást, mint a megemelkedett koleszterinszint, vagy vérnyomás, míg más vizsgálatok eredményei azt sugallták, hogy a kávé még némi védelmet is nyújthat a szívnek. Egyik álláspontot sem támasztják alá perdöntő bizonyítékok, és a dél-korai tanulmánnyal sem sikerült pontot tenni a vita végére. A szakemberek szerint további kutatásokra van szükség a feltárt összefüggés megerősítéséhez és megmagyarázásához. A Brit Szívalapítvány munkatársaként dolgozó Victoria Taylor szerint az eredmények értékelésekor fontos figyelembe venni, hogy azok a britektől eltérő étrendet és életmódot folytató dél-koreai lakosságra vonatkoznak.
    (http://www.bbc.com/news/health-31690358)

A férfiak hajlamosabbak az önimádatra, mint a nők

Washington, 2015. március 6., péntek (MTI) - A férfiak általánosságban véve hajlamosabbak a nárcizmusra, mint a nők - állapították meg a Buffalói Egyetem kutatói, akik több mint 475 ezer embertől származó, mintegy három évtizednyi adat alapján vonták le következtetéseiket.

    A Psychological Bulletin című folyóiratban megjelenő tanulmány készítői 31 évnyi kutatás eredményeit összegezve arra jutottak, hogy a férfiak nemzedékekre visszamenőleg és kortól függetlenül is "jobban teljesítettek" önimádat terén.
    "A nárcizmus különböző személyek közötti diszfunkciókkal van összefüggésben, úgy mint az egészséges, hosszú-távú kapcsolatra való képesség hiánya, az etikátlan viselkedés és az agresszió" - mondta Emily Grijalva, a tanulmány vezető szerzője. Mint hozzátette: "a nárcizmus ugyanakkor növeli az önbecsülést, az érzelmi stabilitást és a vezetői szerep betöltésére való hajlamot".
    A kutatók több mint 355 újságcikket, értekezést, kéziratot és technikai segédletet elemezve tanulmányozták a nemek közti különbségeket a nárcizmus három aspektusa szempontjából: irányítás/tekintély, grandiozitás/exhibicionizmus és bizonyos dolgokra való jogosultság.
    A szakemberek az utóbbi tekintetében észlelték a legnagyobb szakadékot a két nem között, ami azt sugallja, hogy a férfiak hajlamosabbak mások kihasználására és sokkal inkább jogosultnak érzik magukat bizonyos kiváltságokra. Grijalva szerint a nőkhöz képest a férfiak továbbá jobban vágynak a hatalomra. Exhibicionizmus tekintetében azonban nincs különbség a két nem között, ami azt jelenti, hogy mind a férfiak, mind a nők hajlamosak az önteltségre.
    A kutatások már kimutatták, hogy a nárcizmushoz hasonló személyiségzavarokat az idők folyamán rögzülő nemi sztereotípiák és elvárások is kiválthatják - olvasható a ScienceDaily ismeretterjesztő hírportálon. "Az emberek már egészen fiatalon elkezdik megfigyelni és elsajátítani a nemi szerepeket, és akár annak a következményeit is megtapasztalhatják, ha szembe mennek a társadalmi elvárásokkal" - mondta Grijalva, hozzátéve, hogy a nőket gyakran éri heves kritika azért, ha agresszíven vagy parancsolóan viselkednek, éppen ezért a férfiakhoz képest rájuk nagyobb nyomás nehezedik annak tekintetében, hogy elnyomják a nárcisztikus megnyilvánulásaikat.A szakemberek szerint további kutatásokra van szükség a felsorolt nemi különbségekhez hozzájáruló társadalmi, kulturális vagy biológiai tényezők feltárásához. (http://www.sciencedaily.com/releases/2015/03/150304104040.htm)

Világszerte több milliárd embernek van kezeletlen fogszuvasodása

 London, 2015. március 6., péntek (MTI) - Világszerte több mint 2,4 milliárd embernek van kezeletlen fogszuvasodása - derült ki egy tanulmányból, amelyet a Journal of Dental Research című folyóirat közölt.

    A londoni Queen Mary Egyetem professzoraként dolgozó Wagner Marcenes által vezetett nemzetközi kutatócsoport mintegy 4,7 millió ember bevonásával készült 378 tanulmányt elemzett, amelyek 1990 és 2010 között készültek. Az eredmények szerint világszerte 2,4 milliárd ember maradandó fogait és mintegy 621 millió gyermek tejfogait érinti a kezeletlen fogszuvasodás problémája és a szakemberek előrejelzései szerint évente több mint 190 millió új esetre kell számítani. Wagner szerint a probléma hátterében álló elsődleges ok az étrend: a nagy mennyiségű cukros enni- és innivaló fogyasztása, valamint a rendszeres nassolás. "Aggasztó látni, hogy ilyen szinten elhanyagolják a fogszuvasodás megelőzését és kezelését" - idézte a szakembert a BBC News.Wagner szerint a fogszuvasodás jelentős terhet ró a gazdaságra, és ha nem kezelik, akkor a felnőtteknél és a gyerekeknél is gyenge teljesítményt és gyakori munkahelyi, illetve iskolai hiányzást eredményezhet. A szakember szerint a fogápolásra vonatkozó jelenlegi irányelvek többsége a gyermekekre koncentrál. A kutatók szerint azonban a munkahelyeken is ki kellene helyezni figyelmeztetéseket.
 Fogszuvasodás akkor következik be, amikor a szájban lévő savak károsítják a fogzománcot. A kezeletlen fogszuvasodás foglyukadást, ínybetegséget vagy tályogokat is eredményezhet.A kutatásban a seattle-i Washingtoni Egyetem és az ausztrál Queenslandi Egyetem szakemberei is részt vettek. (http://www.bbc.com/news/health-31714240)

Péterfalvi: súlyos adatkezelési hiányosságok a termékbemutatóknál

    
Budapest, 2015. március 4., szerda (MTI) - Súlyos adatkezelési hiányosságokat tárt fel a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) a többek között idősek számára szervezett termékbemutatók, egészségnapok esetében - közölte Péterfalvi Attila, a hatóság elnöke szerdán, budapesti sajtótájékoztatón.

    A NAIH elnöke kifejtette: a vállalkozások sokszor személyre szóló meghívókkal és kéretlen marketinghívásokkal igyekeznek résztvevőket toborozni a rendezvényekre. Ugyanakkor a hivatal tavalyi vizsgálatában általános tapasztalat volt, hogy a termékértékesítés céljából való adatkezelés körülményeiről nem adtak tájékoztatást, személyazonosító igazolványt, TAJ-kártyát ellenőriztek, egészségügyi adatokat kezeltek. Sokszor az idős emberek a termékbemutatón szembesültek azzal, hogy tulajdonképpen adásvételi szerződés megkötése miatt keresték meg őket. A hatóság tavaly ellenőrzési terv alapján kiemelt területként vizsgálta a termékbemutatókat, a munkatársaik személyesen is részt vettek ilyen rendezvényeken, és 12 esetben indítottak hatósági eljárást. Több esetben milliós bírságokat szabtak ki termékbemutatókkal összefüggésben - közölte Péterfalvi Attila.Megjegyezte: komplex problémáról van szó, és a megoldás is komplexitást követel.Az eddig lefolytatott eljárások tapasztalatait jelentésben foglalta össze a hivatal, azzal, hogy amíg a döntéshozó, a jogalkotó nem tesz lépéseket, mert nincsenek meg a változtatáshoz szükséges információk, felhívják a termékbemutatót tartó cégeket a törvényes adatkezelés követelményére. Az idős embereknek is segíteni kívánnak, hogy mire figyeljenek oda, ha ilyen termékbemutatón vesznek részt.Rétvári Bence, a KDNP alelnöke - aki februárban jelentette be, hogy a kisebbik kormánypárt konzultációt indít a nyugdíjasokat gyakran megtévesztő termékbemutatók ügyében - rámutatott arra: az egész magyar társadalomban ismert jelenségről van szó, megyénként és havonta több ezer ilyen bemutatót szerveznek, s ezeknek mintegy kétharmada esetében jogsértések tapasztalhatók, azaz nem tartják be a fogyasztói jogokat, az idős emberek nem élhetnek például a vásárlástól való elállás jogával.Hozzátette: a nyugdijaspanasz@kdnp.hu címre eddig is érkezett számos jelzés, és ezeket a jövőben is várják. Jelezte: az eddigiek alapján érdemes több törvény esetében átnézni, hogy hol lehet esetleg szigorítást bevezetni. A konzultációkat tovább folytatják, és az eredményekről beszámolnak majd - ígérte.Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője arról beszélt, az egészséges társadalom számára fontos követelmény, hogy mindenki biztonságban érezze magát, azaz biztos lehessen abban, hogy nem fogják becsapni, jóhiszeműségével nem élnek vissza.  Bár a fenti jelenség ismert, de az elkövetőket nehéz tetten érni - mutatott rá, hozzátéve: először a konkrét eseteket próbálják felmérni. Emellett civil szervezetekkel, állami szervekkel is felvették a kapcsolatot, és a Tisztelet Társasága is segítséget nyújtott, a hozzájuk befutott panaszok gyűjteményét rendelkezésre bocsátotta.
 Tájékoztatása szerint várhatóan jogszabály-módosítást is magában foglaló javaslatot szeretnének letenni az asztalra.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése