2015/03/31

HÚSVÉTI RECEPTVÁLOGATOTT


Itt a Húsvét- egy újabb ünnep, amely elképzelhetetlen finomságok nélkül. De mi is kellene készíteni, hogy mindenki megtalálja az ízlésének megfelelő ínycsiklandozó fogást? Ennek kitalálásában segít a HÚSVÉTI RECEPTVÁLOGATOTT. Csemegézzetek belőle! Kellemes Ünnepet, és sok locsolót mindenkinek!

ASZPIKOS TOJÁS

Hozzávalók:         3 evőkanál zselatinpor, 1,5 dl hideg víz, 15 üres tojáshéj, 1 sárga és 1 piros színű paprika csíkokra vágva, 20 dkg sonka csíkokra vágva, pár szem olajbogyó felaprítva, konzerv kukorica és zöldborsó, 6 dl világos tyúkhúsleves, petrezselyem
A tojások szélesebbik felét a tetején feltörjük, a belsejüket kiöntjük, megtöltjük a töltelékkel, majd a felöntjük a zselés húslevessel és a tojástartóba állítva behűtjük. Másnap a héjat leszedve, megfordítva tesszük a tojásokat egy tálra és úgy kínáljuk.

RAKOTT CSIRKEMELL

Hozzávalók:         1kg csirkemell filé, 2 kg burgonya, 15 szelet sonka, 10 db tojás, 2 fej lilahagyma, 2fej fehér hagyma, 1 csokor újhagyma, 15 dkg bacon, 6 dl tejföl, 30 dkg sajt, só, őrölt fehérbors, olaj, szárnyas fűszerkeverék

A csirkemellet szeletekre vágjuk, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk szárnyas fűszerkeverékkel, és kevés olajon elősütjük. A burgonyát megtisztítjuk, karikákra vágjuk és megsütjük. A hagymákat megpucoljuk és felkarikázzuk. A tojásokat megfőzzük. A sajtot lereszeljük.  Egy tepsi aljára szórjuk az apró kockákra vágott bacont. Ráterítjük a burgonya felét, betakarjuk az elősütött csirkemell szeletekkel. Erre kerül a szeletelt sonka, a karikákra vágott főtt tojás, a háromféle hagyma, majd a burgonya másik fele. Az egészet lekenjük a tejföllel, megszórjuk reszelt sajttal, és előmelegített sütőben 30-35 perc alatt szép pirosra sütjük. Friss salátával, savanyúsággal tálaljuk.

SNIDLING MÁRTÁS TOJÁSBA TÖLTVE
Hozzávalók: 3 csokor metélőhagyma. 5 főtt tojás, 3 dl tejföl, só, cukor/ vagy méz/, citromlé.
A főtt tojásokat kettévágjuk, a sárgáját a tejföllel kikeverjük. Sóval, cukorral, citromlével ízesítjük és belekeverjük az apróra vágott metélőhagymát. A főtt tojásfehérjéket ezzel a mártással megtöltve tálaljuk.

TOJÁSSALÁTA

Hozzávalók: 10 kemény tojás,6 savanykás alma, 25 dkg trappista sajt, 2 csokor újhagyma, 2 dl majonéz, 2 dl tejföl, 1 citrom leve, só, fehér bors, salátalevelek
A hámozott almát lereszeljük-, meglocsoljuk citromlével. Hozzáadjuk a felkockázott sajtot, a majonézt, a tejfölt, sózzuk, borsozzuk, alaposan elkeverjük. Az újhagymát felkarikázzuk. 5 tojást felkarikázunk, a másik öt fehérjéjét lereszeljük és adjuk a sajtos krémhez. A sárgákat félretesszük.
Egy tálat kibélelünk salátalevelekkel, belesimítjuk a krém egyharmad részét, rárakjuk a tojáskarikák felét, a hagymakarikák egyharmadát, majd ismételjük meg a rétegezést. A korábban félretett tojás sárgákat reszeljük le, és szórjuk a saláta tetejére. Pár órára tegyük hűtőbe.

HÚSVÉTI SALÁTA    


Hozzávalók: 8 tojás, 50 dkg sárgarépa, 2 fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyem, 1 doboz tejföl, 4 evőkanál majonéz, 2 evőkanál mustár, só, csipet szerecsendió
A tojásokat keményre főzzük, és vékony félkörökre szeleteljük. A sárgarépát megpucoljuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A vöröshagymát és a petrezselymet apróra vágjuk. Egy tálban összekeverjük a hozzávalókat. A tejfölből, mustárból és majonézből készült, sóval és szerecsendióval ízesített, öntetet hozzáadjuk és legalább 2-3 órát hűtőben tároljuk, míg az ízek össze nem érnek,

SONKÁS ROPOGÓS

Hozzávalók: 80 dkg leveles tészta, 45 dkg gépsonka, 30 dkg sajt, 2 köteg zöldhagyma, 6 db tojás, 2 dl olaj, só, bors
Egy sütőformát megolajozunk, és szorosan kibéleljük leveles tésztával, majd lehűtjük. A tojásokat borssal felverjük, beleszórjuk a lereszelt sajtot, a karikára vágott zöldhagymát, majd ízlés szerint sózzuk. A sonkát apró kockákra vágjuk, azt is a tojásos masszába kavarjuk, majd az egészet a sütőformában lévő tésztára töltjük. Előmelegített sütőben kb. 30-40 percig sütjük, 10 perc után minimális fokozaton sütjük tovább.

HÚSVÉTI  FONOTT KALÁCS

Hozzávalók:1 kg liszt, 3 tojás, 7 dl tej, 3 dkg élesztő, 1 evőkanál tejföl, só, 2 evőkanál porcukor, 11 dkg vaj

A langyos lisztben elvegyítünk 2 tojás-sárgát, 1 kávéskanál sót, a langyos tejben felfuttatott élesztőt, egy evőkanál porcukrot, egy evőkanál tejfölt, 5 dkg vajat és a maradék langyos tejet. Jól összegyúrjuk, és három evőkanál langyos vajat gyúrunk bele. Ha ezzel is jól kidolgoztuk, egy kissé belisztezzük, és letakarva, meleg helyen kelesztjük. Ha megkelt, lisztezett gyúródeszkára borítjuk, és három cipóra osztjuk. Ezekből egyforma rudakat sodrunk, és kicsit meghúzogatva három ágból fonjuk meg a kalácsot. Jól kizsírozott tepsibe kelni tesszük, s ha duplájára nőtt, felvert tojással kenjük meg, és lassú tűznél jól átsütjük.

MEGGYES-RUMOS DESSZERT

Hozzávalók: 50 dkg háztartási keksz, 5 dl tej, 8 evőkanál cukor, 4 tojássárgája,1 rumaroma, 50 dkg magozott meggy, 2 csomag vaníliás cukor , 2 evőkanál rétesliszt, a díszítéshez tejszínhab, reszelt csokoládé.
Az 5 dl tejet elkavarjuk a rumaromával, és beleáztatjuk az 50 dkg kekszet. Majd a tojások sárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral simára keverjük, amihez apránként hozzádolgozzuk a lisztet is. Lassú tűz felett krémszerűre főzzük. Amint kihűlt, előveszünk egy desszertestálat, és a kekszet rétegezve rakjuk a tálra úgy, hogy alul és fölül krém kerüljön, s a rétegek közé magozott meggyet szórjunk. A tetejét csoki reszelékkel és tejszínhabbal díszítjük –lehűtve tálaljuk.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése