2015/08/27

SEGÍTSÉG! KEZDŐDIK AZ ISKOLA! 11 TANÁCS, AMIT ÉRDEMES MEGFOGADNOD!







Öveket becsatolni! 

Nyugtatót előkészíteni! 

Megkezdődött a végső visszaszámlálás 

– KEZDŐDIK AZ ISKOLA!

Vége a nyugodt(abb) reggeleknek, a ráérős délelőttöknek, a délutáni csavargásnak, az éjfélig tévézésnek – mindennek óraműpontossággal kell működnie – ellenkező esetben borul a napirend, késik a gyerek, kiabál a szülő, idegbaj,és hisztéria, káosz és pokol uralkodik. 



Nos, ha nem szeretnéd, hogy a mindennapos stressz-szinted emiatt az egekbe emelkedjen, akkor jó, ha megfogadod a következő tanácsokat:

  • Tervezz! – amit lehet - pontosan előre tervezzetek meg. Úgymint: ébresztés ideje, öltözködés (legyen már előző este előkészítve a ruha) reggeli (ami semmiképpen ne egy darab csokiból, vagy valami cukros péksüteményből álljon), indulás időpontja (ki, mikor, kit szállít), hazaérkezés módja és ideje, esetleges szakkörök, különórák, tanulás menete (leckeírás, kikérdezés), otthoni szabadidős program, lefekvés ideje.
  •  Írd le! – mivel a Te fejed sem káptalan, és az új megváltozott körülmények sem kedveznek az emlékezetnek célszerű mindent leírnod, így biztosan nem vész a feledés homályába.
  • Tartsd be, és tartasd be! – csak így kerülheted el a kapkodást, és az egyéb problémákat, fennakadásokat.
  • Készíts vészforgatókönyvet! – mert bármikor, bármi közbejöhet. Beszéljétek meg, hogy ilyen esetben kinek, mi a teendője.
  • Foglalkozz vele! – attól, hogy gyermeked iskolába jár, ugyanúgy igényli a napi törődést –azt, hogy végighallgasd, hogy magadhoz öleld, hogy gondoskodj róla.
  • Segíts neki a tanulásban! – és ez valóban segítség legyen, ne spártai szigorral elvégzett számonkérés.
  • Ne büntesd! – legyen szó bármilyen csínytevésről, vagy akár egy rosszabb jegyről – tudd: mindez csak segélykiáltás a részéről: azt szeretné, ha jobban figyelnél rá.
  • Dicsérj! – lehet, hogy neked természetes, hogy jól teljesít, de ő mégis igényli és megérdemli a dicsérő szavakat – szinte szárnyakat ad, ha a megfelelési kényszer által kiváltott feszültséget egy –egy dicsérettel fel tudod oldani.
  • Ne legyints a félelmeire! – hallgasd végig, nyugtasd meg, segíts feldolgozni azokat.
  • Soha ne pénzzel jutalmazz! – tudatosítsd benne: nem az iskolának, nem neked, és nem is a pénz miatt érdemes tanulni, hanem saját maga miatt.
  • Engedd pihenni! – magasak az elvárások, de teljesíteni csak úgy lehet, ha ő is kipiheni a napi fáradalmakat, ha olyasmivel foglalkozik, ami kiragadja a tanulásból. Lehetőleg olyan szabadidős programokat támogass, amelyek nem egy székhez kötik, hanem valódi barátokkal, a négy falon kívül zajlanak.
  • Ne vedd el a gyermekkorát! – lehet, hogy a Te elképzeléseid szerint belőle csak és kizárólag orvos vagy ügyvéd lehet – de emiatt ne terheld túl különórákkal, éjszakába nyúló tanulással. Ráadásul lehet, hogy ő teljesen másképp képzeli a jövőjét – érdemes néha beszélgetni róla.

Ideges vagy az iskolakezdés miatt? Akkor képzeld el- mit érezhet ő!





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése