2015/08/17

8 DOLOG,AMIT MINDENKÉPPEN MEG KELL TENNETEK ISKOLAKEZDÉS ELŐTT




Bármennyire is hihetetlen, de ennek a nyári szünetnek is lassan vége szakad – itt van a nyakunkon az iskolakezdés. Van, aki izgatottan várja, van, aki rettegve gondol rá, van, aki természetesnek veszi: szeptembertől újra szoros menetrend szerint kell töltenie a napjait. De amíg ez a spártai szigort megkövetelő időszak kezdetét veszi, van még egy kis idő arra, hogy a lázas készülődés perceiben is a nyár legszebb napjait feledhetetlenné tegyük a gyerekek számára, és kiegyensúlyozottan hangoljuk rá őket a szeptemberi iskolakezdésre.



8 dolog, amit mindenképp meg kell tennetek még iskolakezdés előtt:

1.     LAZULJATOK EGYÜTT A GYEREKEKKEL! – Nem. Most nem a „kötelező” nyaralásról beszélek. Nem is drága rendezvényekről. Hanem arról, amikor otthon együtt eltöltetek egy napot, mindenféle feladat-teljesítés nélkül. Amikor végre van időtök egymásra figyelni, egymással törődni – s ez nem tíz percre korlátozódik. Amikor meghallgatjátok a gyerekeitek élménybeszámolóit, beszélgettek a terveikről, álmaikról.

2.     LÁTOGASSÁTOK MEG A ROKONAITOKAT! – Csak úgy. Minden apropó nélkül. A nagy család intézménye sajnos napjainkban egyre inkább megszűnőben van. Sokan szigetelődnek el – megtagadva ezzel a múltjukat, származásukat. A gyerekeiteknek joga van ahhoz, hogy megismerkedjenek a távolabbi rokonaikkal is, hogy felnőve ők is tovább ápolhassák majd a kapcsolatot velük.

3.     FŐZŐCSKÉZZETEK EGYÜTT!– természetesen a gyerekek kedvenc ételeit készítsétek el úgy, hogy ők is kivegyék a részüket a feladatokból.

4.     TARTSATOK MÓKÁS RUHAPRÓBÁT! – Bizony az elmúlt hónapok alatt a májusban még tökéletesen passzoló ruhadarabok mostanra kicsinek bizonyulhatnak –be kell szerezni a megfelelő méretet mindenből, ami egy újabb közös program lehet az egész családnak.

5.     LOMTALANÍTSATOK! – El sem hinnéd, mennyi fölösleges dolog halmozódik fel egy gyerekszobában: kiürült – majd emlékbe eltett csokoládécsomagolások, megunt játékok, újságkivágások, stb. Tegyetek közösen rendet az íróasztalon, a polcokon, a szekrényekben, s dobjatok ki mindent, ami már nem bír jelentőséggel, hogy legyen hely az újnak.

6.     ERŐSÍTSÉTEK AZ IMMUNRENDSZERETEKET! – Ha nem elég erős a csemete immunrendszere, az új környezetben könnyen elkaphat bármilyen fertőző betegséget. Ezért a nyári szünet utolsó heteiben kiemelten fontos a szervezet, védekező-képességének erősítése: sok friss zöldség-gyümölcs fogyasztása, vagy/és vitaminokban gazdag gyümölcslevek fogyasztása. Nagyon fontos, hogy figyelmeztessük őket a kézmosás jelentőségére, és az alapvető higiéniás szabályok betartására.

7.     KELJETEK MINDIG EGY KICSIVEL KORÁBBAN!  - Ha reggelente csak tíz perccel csörög korábban az óra, és esténként csak tíz perccel korábban tértek nyugovóra – a gyerekek biológiai órája is könnyebben hangolódik majd rá a korábbi ébredésre, anélkül, hogy ez fizikálisan vagy mentálisan hátrányosan befolyásolná őket.

8.     VEZESSETEK BE NAPI RUTINT! – azaz olyan minden áldott nap elvégzendő feladatokat, amelyek az iskolába járáshoz kapcsolódnak. Például: a tanszerek, iskolatáska már este legyen bepakolva, a reggel felvenni szándékozott ruha kikészítve, az uzsonnás doboz kimosva, stb. Ha mindez már természetessé válik elkerülhető lesz a reggeli kapkodás, idegeskedés. Rögzítsük: Mikor kelünk? Mikor reggelizünk? Mikor indulunk az iskolába? Mikor, és, hogy jön haza? Mikor játszunk? Melyek a szabadidős foglalkozásokon való részvétel feltételei? Mikor van lámpaoltás?

Szóval: tetszik vagy sem – pár nap, és szeptember! Ideje testben és lélekben felkészülni!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése