2015/08/28

8 ARANYSZABÁLY, AMIT ANTIBIOTIKUM SZEDÉSEKOR BE KELL TARTANOD


Rossz közérzet, láz, fájdalom – kellemetlen tünetek, amelyeket számos esetben különböző bakteriális fertőzések okoznak. Szerencsés esetben a panaszok gyorsan enyhülnek házi gyógymódok alkalmazására is– de vannak olyan makacs betegségek, amelyek orvoshoz kényszerítik a szenvedő alanyt – aki antibiotikumot rendel a baj orvoslására.

Antibiotikumok - mint ahogy a nevükben is szerepel: anti- (ellenes) biotikum- (baktérium) – azaz baktérium ellenes gyógyszerek, amelyek vagy úgy hatnak, hogy elpusztítják a szervezetben megtelepedett baktériumokat, vagy pedig úgy, hogy gátolják azok szaporodását.

Az első felismert antibiotikum egy penészgomba (Penicillium notatum) terméke, a penicillin volt, melyet Alexander Fleming fedezett fel 1929-ben a bakteriális fertőzések kezelésére.

Antibiotikumokat leggyakrabban arc- és a homloküreg-gyulladás, tüszős mandulagyulladás, középfülgyulladás, a hörghurut és a tüdőgyulladás, vesemedence gyulladás, húgyúti fertőzések, agyhártyagyulladás, kötőhártya-gyulladás, és vérmérgezés esetén írnak fel – segítve ezzel a minél hamarabbi felépülést.


A gyors gyógyulás érdekében azonban vannak olyan - az antibiotikumok szedésére vonatkozó szabályok, amelyeket célszerű mindig betartanod:
  1.  antibiotikumokat kizárólag csak akkor szedj, ha az orvosod rendelte
  2. kizárólag csak olyat, amilyet felírtak – ami a barátnődnek tutira hatásos, az Neked még nem biztos, hogy jó
  3. szedd olyan adagban, és annyi ideig, amennyit, és ameddig kell.  Ha nem így teszel – és „öngyógyítás” címe alatt a saját fejed után menve a legkisebb megfázásnál is bekapkodod az otthon még fellelhető maradék pirulákat – könnyen kialakulhat az antibiotikummal szembeni rezisztencia, ami azt jelenti, hogy a korábban még hatásos antibiotikum hatástalanná válik a baktériumok átalakulása miatt, és amikor valóban nagy szükséged lenne a hatásosságára, már nem fog segíteni a szedése.
  4.  figyeld önmagad – nem vagy e allergiás az adott szerre. A bagatellnek tűnő kiütésektől kezdve, a súlyos anafilaxiás reakcióig (ami életveszélyes allergiás reakció, és azonnali orvosi ellátást igényel) széles skálán mozognak az allergiás tünetek – célszerű mindig feljegyezni, hogy egy-egy antibiotikum milyen nemkívánatos hatást váltott ki belőled
  5.  nem kell mindig antibiotikum – az influenza ellen (mivel azt vírus okozza) teljesen hatástalan – és felesleges kockázatokat jelent a szedése. Egy influenza okozta megbetegedés esetén csak akkor célszerű bevenni, ha valamilyen bakteriális felülfertőződés következett be a legyengült immunrendszer miatt.
  6. indokolt esetben, a hatásos kezelés érdekében meg kell határozni a baktérium antibiotikummal szembeni érzékenységét. Ilyenkor a több helyről levett váladék mintából kitenyésztik a kórokozókat, azután különböző antibiotikumot tartalmazó táptalajra teszik. Amelyik táptalajon nem látnak további szaporodást, az antibiotikum használ az adott baktérium ellen, és valószínűleg a beteg szervezetben is elpusztítja majd a kórokozót. Az ilyen vizsgálat után végzett kezelést nevezzük célzott antibiotikum terápiának.
  7. Ha antibiotikumot szedsz – mindig szedj probiotikumot is! Az antibiotikumok ugyanis nemcsak a szervezetedre kóros baktériumokat pusztítják el, hanem a természetes bélflórát (immunrendszerünk fontos részét) alkotó baktériumokat is nagy számban ritkítják. Ami komoly hasmenéseket, bélgyulladást okozhat – ami megnyújtja a gyógyulási folyamatot, és hátráltatja a betegség utáni regenerálódást. A pro biotikumok jótékony hatású baktériumok, javítják a bélflóra működését, elősegítik a problémamentes emésztést, erősítik az immunrendszert és segítik a vitaminhiány megszűnését.
  8.  tartsd be a mellékelt tájékoztatón található szedésre vonatkozó előírásokat – mikor kell bevenni (evés előtt, alatt, után), mivel (mennyi vízzel), tartózkodhatsz e a Napon( vannak fényérzékenyítő szerek) , vezethetsz e a használatakor, stb.


Ha betartod az utasításokat amellett, hogy gyorsabban fel tudsz épülni a betegségedből- nem teszed ki magad az átgondolatlan gyógyszerszedés veszélyeinek sem.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése