2016. március 23., szerda

HETI ÍZPRÓBA: Citromot – citrommal


Igen. 
Ha minden igaz túl vagyunk az idei influenza szezonon…
Ennek ellenére mégis érdemes „felturbózni” az immunrendszerünket – a szeszélyes tavaszi idő bizony megviccelhet bennünket egy kiadós megfázással, - és ehhez talán a legkézenfekvőbb alapanyagok egyike a citrom. 

A citrom több szempontból is ideális választás:
  •  alacsony a kalória-tartalma
  • kevés benne a szénhidrát, a zsír
  •  rengeteg rostot tartalmaz
  • és rengeteg C-vitamint, ami köztudomású, hogy az immunrendszer „barátja”
  •    ráadásul nem kell attól tartani, hogy elvetnénk a sulykot a megevett mennyiséggel (nem úgy, mint a narancs, vagy a mandarin esetében)


Szénhidrát
9 gramm
Rostok
2,8 gramm
Zsír
0,3 gramm
Fehérje
1,1 gramm
Víz
89 gramm
C-vitamin
53 mg
Citric acid
5 gramm
Natrium
2 mg
Kálium
138 mg
Kalcium
26 mg
Vas
0,6 mg
Magnézium
8 mg















Ez az Indiában felfedezett déligyümölcs – ma már a világ sok pontján megterem: Európa déli részein, Ausztráliában, Kaliforniában, Floridában.
Sokféleképpen felhasználható: kipréselt levét ízesítőként levesekhez, hús, és rizs-ételekhez, savanyításhoz, salátákhoz, fűszerekkel keverve pácoláshoz.

Héját lereszelhetjük ( CSAK a bio- termesztésű citromok héja alkalmas erre – egyébként a héját gombaölővel, fényesítő szerekkel kezelik) – mákos, diós töltelékekbe, tea, turmix, gyümölcslevesek ízesítésére használhatjuk.

Gyógyhatásai:
  • serkenti az emésztést, tisztítja a beleket
  • erősíti az immunrendszert
  • vízhajtó
  • gyulladáscsökkentő
  • méregtelenít
  • baktériumölő
  •  fokozza a nyálelválasztást, nyákoldó
  • bőr-regeneráló, bőrtisztító – arcpakolások összetevőjeként lassítja az öregedési folyamatokat
  •  kiváló vitaminforrás
  • természetes fogyasztószer - zsírégető
  • vértisztító
  • mérsékli az ízületi gyulladásokat
  •   illóolaja nyugtató hatású

De nem csak az ételek elkészítéséhez, hanem vegyszerek helyett használhatunk citromlevet:

  •  a mosáshoz: fehérebbé teszi az elszürkült zoknikat
  • illatosításra: szárított citromhéjat tehetünk a szekrényekbe, vagy a lakás különböző pontjaira
  • a zöldségek tisztítása során gyakran színes foltok maradnak a kezeinken (cékla, dió,) citromlével bedörzsölve pillanatok alatt eltüntethetőek
  •  mikro tisztítására – 2 dl vízbe facsarjunk bele egy fél citrom levét, majd forraljuk öt percig a mikróban

RECEPTEK


KLASSZIKUS LIMONÁDÉ – egyszerű frissítő
Hozzávalók:1 üveg hideg ásványvíz, 1 marék jégkocka, 5 db citrom leve, 7 evőkanál cukor (vagy ennek megfelelő édesítőszer)

A hozzávalókat alaposan összekeverjük.


CITROMOS SALÁTA – csupa vitamin

Hozzávalók:1 nagy kínai kel,5 paradicsom, 4 zöldpaprika, 1 kígyóuborka, 1 citrom leve, só, őrölt feketebors
A kínai kelt egy centis szeletekre vágjuk. A többi hozzávalót kockákra vágjuk, és hozzá keverjük. Ráfacsarjuk a citrom levét, sózzuk, borsozzuk.



CITROMOS-FŰSZERES KARAJ

Hozzávalók:2 citrom, 2 citromfű ág, 1 rozmaring ág, 8 szelet sertéskaraj, 4 evőkanál olaj, 5 dkg vaj, 5 szegfűszeg, pici gyömbér, 8 gerezd fokhagyma, 8 szelet baconszalonna, őrölt bors, só

A citromot felkarikázzuk, a citromfüvet apróra vágjuk. A forró olajban a húst megpirítjuk, majd megsózzuk. Ráöntünk 2 dl meleg vizet, belekeverjük a szegfűszeget, a rozmaringot, a gyömbért, a fokhagymát, a felkarikázott citromot, majd lefedve pároljuk. A szalonnát csíkokra vágjuk, és teflonserpenyőben megpirítjuk. A hússzeleteket tányérokra osztjuk, mellétesszük a citromkarikákat, a fűszerekkel átitatott fokhagymát, a szalonnadarabokat.


CITROMOS POHÁRKRÉM

Hozzávalók:30 dkg cukor (vagy ennek megfelelő édesítőszer), 4 dl tej, 2 evőkanál rétesliszt, 2 citrom reszelt héja, 1 citrom kifacsart leve, 1 db Ráma margarin
A cukrot/édesítőszert, tejet, réteslisztet, citromhéjat és citromlevet összekeverjük és lassú tűzön, állandó keverés mellett felforraljuk. Egy Ráma margarint habosra keverünk. Ha a fenti krém kihűlt, kis adagokban hozzákeverjük. Poharakba adagolva – lehűtve- tálaljuk – citromdarabkákkal díszítve.


CITROMTORTA

Hozzávalók:30 dkg vaj, 40 dkg darált keksz
A krémhez: 6 db tojás, 3 citrom leve, 3 tubus sűrített tej

A vajat megolvasztjuk és hozzákeverjük a kekszet, majd belenyomkodjuk egy kapcsos tortaforma oldalába és aljába. A tojások fehérjét és sárgáját szétválasztjuk. A sárgákat a citrom levével és  a sűrített tejjel alaposan összekeverjük- és óvatosan a tortaformába öntjük. Előmelegített sütőben -20 percig sütjük. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, ízlés szerint cukorral édesítjük-, rásimítjuk a torta tetejére, visszatesszük a sütőbe, és néhány perc alatt aranybarnára pirítjuk. Olvasztott csokoládéval díszítjük, majd ha kihűlt szeleteljük.


CITROMOS MUFFIN

Hozzávalók:4 db tojás, 2 citrom, 3 csomag vaníliás cukor, 30 dkg kristálycukor, 20 dkg margarin, 1 sütőpor, 40 dkg liszt, 4 dl tej, pici só
A margarint felolvasztjuk - hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a kristálycukrot, a tojásokat, és egy csipetnyi sót. Alaposan összekeverjük, Belereszeljük a citrom héját, belefacsarjuk a levét. A sütőport összekeverjük, a liszttel- hozzáadjuk a masszához,- majd a tej hozzáadásával simára keverjük az egészet. Muffin sütőformában ki sütjük. Az elkészült kihűlt muffinok tetejére citromkrémet halmozunk. (Lásd citromos pohárkrém recept)


JÓ ÉTVÁGYAT!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...