2016. március 6., vasárnap

HETI ÍZPRÓBA: BABAPISKÓTA


Ez a hosszúkás formával megáldott sütemény talán minden háztartásban alapból megtalálható. Megtalálható, mert önmagában is finom, másrészt felhasználásával számtalan édesség gyorsan elkészíthető. Ha nincs „kedvünk” a bolti változathoz – mert szeretjük tudni, mi az, amit megeszünk – elkészíthető házilag is, garantáltan színezék-, állományjavító, és E-szám- mentesen. Dobozba téve sokáig eláll ( már, ha ellent tudunk állni neki).

Babapiskóta házilag

Hozzávalók:20 dkg porcukor,2 csomag vaníliás cukor,2 egész tojás,8 dkg margarin,40 dkg liszt,2 evőkanál tej, fél csomag szalalkáli
A szalalkálit felfuttatjuk a tejben. A lisztet, cukrot összekeverjük szárazon, majd hozzáadjuk a margarint, a tojásokat és a szalalkális tejet. Jól összedolgozzuk. Fél centi vastagra nyújtjuk, és babapiskóta szaggatóval kiszaggatjuk. Előmelegített, forró sütőben halvány sárgára sütjük.

Babapiskótával készül

TIRAMISU

Hozzávalók:4 friss tojás,3 csomag vaníliás cukor, 3 evőkanál cukor, 50 dkg mascarpone sajt, rumaroma, 40 db babapiskóta, a piskóta áztatásához: 3 dl erős feketekávé, 8 evőkanál kristálycukor, rumaroma. A tetejére:2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
A tojások sárgáját a kétféle cukorral fehéredésig habosra kavarjuk. A jól lehűtött krémsajtot hozzáadjuk, majd a rumaromával ízesítjük. A tojások fehérjét kemény habbá verjük és lazán a sajtos krémbe forgatjuk. A babapiskóta áztatásához a hideg kávét a cukorral meg a rumaromával összekeverjük. A piskóta felét néhány másodpercre beleforgatjuk, majd amikor megszívta magát, egy rétegben tálcára rakosgatjuk. A fele krémet egyenletesen eloszlatjuk rajta. Újra babapiskóta következik. A maradék krémet a tetejére meg az oldalára kenjük, végül kakaóport szitálunk rá. Hűtőszekrényben lehűtjük.

ALMÁS PITE   

Hozzávalók: 40 dkg liszt, 8 evőkanál kristálycukor, 1 sütőpor, 3 egész tojás, 25 dkg margarin, 2 evőkanál tejföl, 1 csipet só. A krémhez:2 tasak puncs puding, 8 dl tej, 6 evőkanál kristálycukor, 2 evőkanál tejföl, 50 dkg reszelt alma, 20 dkg babapiskóta, 4 evőkanál kristálycukor
A tésztához valókat összegyúrjuk, és 2 részre osztjuk. Az egyiket tepsi nagyságúra kinyújtjuk, tepsibe tesszük. Megfőzzük a pudingot 2 evőkanál cukorral. A babapiskótát apróra tördeljük és a reszelt almával, a 4 evőkanál cukorral és a 2 evőkanál tejföllel hozzákeverjük a forró pudinghoz, majd a tepsiben levő pite lapra kenjük. Ezt befedjük a másik kinyújtott tészta lappal. Villával megszurkáljuk. Megsütjük. Porcukorral meghintve kínáljuk.

BABAPISKÓTÁS GESZTENYETORTA

Hozzávalók:36 db babapiskóta,40 dkg gesztenyemassza, 25 dkg margarin, 1 rumaroma,2 dl tej, 2 evőkanál búzadara,10 dkg cukor, 2 evőkanál kakaópor, reszelt csokoládé
A tejben  sűrűre főzzük a darát. Tűzről levéve hozzáadjuk a cukrot, a kakaóport, jól összekeverjük és kihűtjük. A gesztenyemasszát a margarinnal habosra keverjük, hozzáadjuk a rumaromát, meg a kihűlt darás krémet. Ezt a krémet háromfelé osztjuk. Egy tálra lerakunk 12 db piskótát hosszában, ezt befedjük a krém első harmadával, majd ismét babapiskóta és krém, és még egyszer babapiskóta. Végül az egészet befedjük krémmel az oldalára is simítva belőle. Tetejére csoki reszeléket hintünk. Hideg helyen legalább egy napig állni hagyjuk, hogy összepuhuljon
Jó étvágyat!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...