2016/05/02

HETI ÍZPRÓBA: BURGONYÁS ÉTELEK


Ígéretemhez hűen ezen a héten a burgonya lesz „terítéken”. A burgonya, amely számtalan étel alapanyaga – sülve, főve, párolva, levesként, sültként, fasírtként, köretként, rakottasan – ezerféleképpen elkészíthető laktató finomság. Következzenek a receptek – a teljesség igénye nélkül – hiszen képtelenség lenne az összes variációt egy csokorba gyűjteni.

Utóirat: Egyébként Nektek mi a kedvenc burgonyás ételetek? Akinek van kedve - ossza meg: szívesen várom a recepteket – a legjobbak szerepelhetnek a blogban.

RECEPTEK

ZÖLDSÉGES BURGONYALEVES


Hozzávalók:4 db sárgarépa,4 db gyökér, 1 fej zeller gumó,1 kg burgonya, 1dl olaj, 4 evőkanál liszt, 4db tojás, 2 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, só, pirospaprika, zeller zöld, petrezselyemzöld

A zöldségeket az olajon megpároljuk,a burgonyát meghámozzuk és kockára vágjuk. A párolt zöldségre szórjuk a lisztet, a pirospaprikát és felengedjük 1,5l vízzel. Belerakjuk a burgonyát,a vöröshagymát , a  fokhagymát, sót, és addig főzzük, amíg a burgonya puha nem lesz. Majd a tojást jól felverjük és bele csurgatjuk. Még egyszer felforraljuk.

PARADICSOMOS BURGONYALEVES

Hozzávalók: 1 kg burgonya, 3 evőkanál olaj, 3 evőkanál liszt, 1 liter ivóparadicsom, só, cukor

A burgonyát meghámozzuk, karikákra vágjuk, és sós vízben fedő alatt, kis lángon puhára főzzük. Az olajból a liszttel zsemleszínű rántást készítünk, a paradicsomlevet beleöntjük és kevés burgonyafőző vízzel hígítjuk. A leszűrt burgonyát belerakjuk, és cukorral ízesítjük, még néhány percig forraljuk, úgy tálaljuk.

SÜLT SAJTOS BURGONYA



Hozzávalók: 2 kg újburgonya,6 dl tejföl,2 nagy fej vöröshagyma,25 dkg óvári sajt,10 dkg vaj,1 mokkáskanál curry por, só és őrölt fehér bors-ízlés szerint,1 evőkanál citromlé

A megmosott alaposan ledörzsölt újburgonyát beleterítjük egy tepsibe, megsózzuk, majd rászórjuk a megtisztított, apróra vágott vöröshagymát. A tejfölbe keverjük bele a sót, az őrölt fehér borsot, a curryt, és locsoljuk rá a burgonyára. Ezután szórjuk rá a reszelt sajtot és morzsoljuk rá apró darabokban a vajat. Előmelegített forró sütőben süssük meg.

DARÁLT HÚSSAL TÖLTÖTT BURGONYA



Hozzávalók:16 közepes db burgonya, 50 dkg darált sertéshús, 2 fej vöröshagyma, 2 evőkanál petrezselyemzöld, 1 kávéskanál fűszerpaprika, 2 evőkanál mustár, 1 csipet kakukkfű, 4 db tojás, 3 gerezd fokhagyma,  3 dl tejföl, 25 dkg trappista sajt, 1 db babérlevél,1 teáskanál köménymag, só ízlés szerint, bors - ízlés szerint

A megtisztított burgonyát egészben a babérlevéllel és a köménnyel együtt sós vízben puhára főzzük. A krumplik tetejét levágjuk, a belsejüket kivájjuk. A darált húst elkeverjük a felaprított hagymával, a paprikával, a kakukkfűvel, a mustárral, az átnyomott fokhagymával, 2 tojással, a petrezselyemmel és egy maroknyi reszelt sajttal. Sózzuk, borsozzuk. A krumplik üregét megtöltjük a keverékkel, majd visszatesszük rájuk a levágott tetejüket. Kivajazott tepsiben, alufóliával lefedve előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük. A tejfölt elkeverjük a másik 2 tojással, sózzuk. Fél óra sülés után levesszük a fóliát, és ezt a szószt rákenjük a tetejükre, majd a maradék reszelt sajtot rászórjuk. Így sülnek még további 20 percig, amíg a sajt rápirul a krumplikra.

BURGONYÁS LÁNGOS

Hozzávalók:80 dkg liszt, 6 dkg élesztő, 4 db közepes burgonya, 6 dl sós langyos tej

Az élesztőt belemorzsoljuk a lisztbe, belereszeljük a héjában főtt megpucolt burgonyát és a sós langyos tejjel bedagasztjuk. Kelni hagyjuk fél órát, kiszaggatjuk. Forró olajban aranybarnára sütjük.

LECSÓVAL RAKOTT BURGONYA



Hozzávalók:2 kg burgonya, 0,5 kg darált sertés hús, 2 fej vöröshagyma, 2 zöldpaprika, 2 paradicsom, 2-3 evőkanál étolaj, 3 dl tejföl, 3 tojás, petrezselyemzöld, 15 dkg trappista sajt, só, bors, őrölt paprika

A burgonyát megtisztítjuk, felkarikázzuk, sós vízben megfőzzük. A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, majd a felhevített étolajban, enyhén megsózva, fedő alatt üvegesre pároljuk. Félidőben hozzáadjuk a feldarabolt paradicsomot és paprikát. Amikor a lecsó elkészült, teszünk rá 1-2 teáskanálnyi őrölt paprikát és borsot. Beletesszük a húst, kevés vizet öntünk rá és puhulásig főzzük. A tűzről levesszük, és ekkor beledobjuk az összevágott petrezselyemzöld felét. Amikor már kissé kihűlt, elkeverünk benne 1 egész tojást. Egy tepsit kizsírozunk és a fele burgonyát beleterítjük. A tejfölbe belekeverünk 1 egész tojást és óvatosan hozzáöntjük a lecsós ragu szaftját. A burgonyára rákanalazzuk a ragut, erre öntünk egy kevés tejfölt, majd rárétegezzük a burgonya másik felét. Leöntjük a tejföllel és
forró sütőbe téve addig sütjük, amíg a tejföl kissé pirulni nem kezd. Ekkor kivesszük a sütőből és ráreszeljük a sajtot, és megszórjuk a maradék petrezselyemzölddel.

RÁNTOTT BURGONYA



Hozzávalók:8 közepes burgonya, 6 tojás, 5 evőkanál. finomliszt, só, őrölt bors, 1 csomag metélőhagyma, olaj a sütéshez

A burgonyát megtisztítjuk, majd uborkagyaluval felszeleteljük. A tojásokat felverjük, fűszerezzük, lisztezzük, és beletesszük a metélőhagymát. Ebbe a masszába forgatjuk a burgonyát, olajba mártott evőkanállal 2-3 burgonyát kiveszünk. Forró olajban 3-4 perc alatt ropogósra sütjük.

Jó étvágyat!





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése