2016/05/14

LELKIZŐ: 10 OK, AMIÉRT SZERETÜNK HALOGATNI


Halogatunk, elodázunk, halasztgatunk, késleltetünk, amíg csak lehet – vagy addig, amíg elillan az alkalom. Sokszor nincs is rá különösebb magyarázatunk – de mégis tétovázunk: nem akarunk dönteni, nem akarunk cselekedni, toljuk-, taszítjuk magunk előtt a teendőket – és az esetek jelentős hányadban csak veszítünk a bolton. 
Mégis mi az oka annak, hogy – már-már nemtörődöm – módon elnapolunk dolgokat?

  1. Kockázatmentesen élünk – alapvető szükségletünket kielégítve érezzük, nem áll fenn semmiféle fenyegetettség, ami az életünkre törne. Mert mi történhet akkor, ha nem visszük le a szemetet, vagy nem megyünk el a vizsgára? Legfeljebb „illatos” lesz a lakás, vagy kérhetünk egy újabb időpontot…
  2. Lényegtelennek érezzük a feladatot – olyasminek, ami halasztható és jelentéktelen.
  3. Nem érdekel bennünket – nem érezzük célunknak a megoldását.
  4. Nem rendelkezünk elegendő ismerettel és információval, ezért aztán bele sem kezdünk.
  5. Félünk mások reakciójától – szorongással tölt el bennünket: mi lesz, ha a cselekvés mezejére lépve kudarcot vallunk.
  6. Nem igazán tudjuk mit is kellene tennünk: nehezen hozzuk meg a helyesnek vélt döntést – ezért inkább elhalasztjuk a cselekvést.
  7. Nem hiszünk magunkban, félünk a bukástól, kételkedünk a sikerben.
  8. Képtelenek vagyunk megbirkózni a feladattal: minden porcikánkban érezzük-, mi erre teljesen alkalmatlanok vagyunk.
  9. Túlnő rajtunk a feladat – ezért aztán a jó szándékunk ellenére sem tudunk megbirkózni vele.
  10. Másokra várunk: hátha megoldja más helyettünk.

Te melyik típusba tartozol?

TÚLVÁLLALÓ
állandó nyüzsgés az életed – mindent elvállalsz, akár a legképtelenebb feladatokat is, majd végkimerülésben roskadsz össze – anélkül, hogy lényegi munkát végeztél volna
DACOS
Neked aztán ne mondja meg senki hogy mit, mikor, és hogyan csinálj. Ellenállsz, nem hagyod, hogy irányítsanak, és kikéred magadnak a piszkálódást.
A TÖKÉLETES
Tökéletességre való törekvésed miatt már a kezdet kezdetén elbizonytalanodsz. Aztán minél jobban belegondolsz a lehetséges buktatókba, annál inkább kihátrálsz a feladatok megoldása elől.
KÉNYELMES
Kizárólag csak olyan feladatokba vágsz bele, amelyek örömödre szolgálnak, és azokat is csak a saját tempódban vagy hajlandó elvégezni. Mottód: Csak semmi stressz!
AGGÓDÓ
Önbizalomhiányod miatt kerülsz mindent, ami változást hozhat jól bejáratott kényelmes kis életedbe. Soha nem vállalsz kockázatot semmiben.
ÁLMODOZÓ
Csapongva vágsz bele egyszerre több dologba is – nem mérve fel a feladatok súlyát. Nagy célok vezérelnek, nagy erők motiválnak, de nem vagy elég összeszedett és kitartó.
A VÁLSÁGKEZELŐ
Kizárólag csak akkor vagy képes teljesíteni, ha elérkezik az utolsó előtti másodperc. A kialakuló kényszerhelyzet ad erőt a teljesítésre, ez az ami segít megoldani még a legelveszettebbnek hitt helyzetet is.

Mit tehetünk?

  • határozzunk meg pontos teljesítési határidőket – na és persze tartsuk is magunkat hozzá
  •  tervezzük meg lépésről-lépésre a teendőinket, majd valósítsuk is meg őket ebben a sorrendben részfeladatonként


Ne halogass! 
Cselekedj most!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése