2017/04/14

HÚSVÉT 2017



Az idei Húsvét – állítólag- hideg, szeles és esős lesz… 
De persze a rossz idő senkit sem fog eltántorítani attól, hogy lelkesen készülődjön az ünnepre – mindenhol nagy lesz a sürgés-forgás a konyhákban, izgatottan festik-díszítik a gyerekek a tojásokat, s végre elérkezik az idő, amikor a családok békében és szeretetben együtt ünnepelhetnek.

A húsvét a legrégibb keresztény ünnep és egyúttal a legjelentősebb is az egyházi év ünnepeinek sorában – hiszen ekkor ünnepli a kereszténység Jézus Krisztus feltámadását.


A Húsvét jelképei
  • BARKA - bolyhos virágainak gyógyerőt tulajdonítottak. Ha a családi tűzhelybe dobták, megóvta a házat a bajoktól, lenyelve pedig gyógyszerként elmulasztotta a torokfájást.
  • BÁRÁNY – a legősibb jelkép, ami a Bibliából ered. Az ótestamentumi zsidók az Úr parancsára egyéves hibátlan bárányt áldoztak, s annak vérével bekenték az ajtófélfát, hogy elkerülje őket az Úr haragja. A húsvéti bárány Jézust is jelképezi. A Bibliában Krisztus előképe volt az a bárány, amelyet a zsidók Egyiptomból való kimenetelük alkalmával ettek, és amelyet nap, mint nap feláldoztak a jeruzsálemi templom oltárán.
  • NYÚL – Húsvéttal kapcsolatos megjelenését már jóval bonyolultabb megmagyarázni. Talán a szaporasága az, ami a termékenységgel hozható összefüggésbe. Nyúl és tojás ősi kapcsolata a kutatók szerint a germán hagyományok alvilági istennőjének legendájában jelenik meg: eszerint a nyúl eredetileg madár volt, s az istennő haragjában négylábú állattá változtatta. E különös tulajdonságú állat hozzánk is német közvetítéssel került, de kialakulását homály fedi.
  • TOJÁS – az újjászületés, a termékenység legősibb jelképe. Jelképezi a világegyetem nagyságát, az élettelenből az élőbe való átmenet rejtélyét. A legfontosabb húsvéti étel, de színezése, díszítése miatt is nagyon fontos jelkép: a piros tojásnak mágikus védő erőt tulajdonítottak.



RECEPTEK

SONKALEVES

Hozzávalók: 50 dkg füstölt sonka, 3 sárgarépa, 3 petrezselyemgyökér, 1 nagyobb zeller, 1 karalábé, 1 kisebb kelkáposzta, ½ vöröskáposzta, gomba, 2 nagy fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 dl száraz vörösbor, 3 dl tejföl, 1 dl tejszín, 1 evőkanál natúr reszelt torma, 2 púpozott teáskanál liszt

A füstölt húst már előző nap hideg vízben áztatjuk. Másnap leöblítjük, és 6 liternyi vízben feltesszük főni. Puhára főzzük, majd apró kockákra vágjuk. A felszeletelt zöldségeket kevés vízben megfőzzük, ha megfőtt, hozzáöntjük a vagdalt sonkakockákhoz. A lisztet és a tejfölt simára keverjük, a forrásban lévő levest behabarjuk, felforraljuk, majd hozzáadjuk a vörösbort. Tejszínnel és a tormával tálaljuk.  
SNIDLING MÁRTÁS TOJÁSBA TÖLTVE

Hozzávalók: 3 csokor metélőhagyma. 5 főtt tojás, 3 dl tejföl, só, cukor/ vagy méz/, citromlé.
A főtt tojásokat kettévágjuk, a sárgáját a tejföllel kikeverjük. Sóval, cukorral, citromlével ízesítjük és belekeverjük az apróra vágott metélőhagymát. A főtt tojásfehérjéket ezzel a mártással megtöltve tálaljuk.

ZÖLDSÉGES BÁRÁNY

Hozzávalók: 1 kg csontos bárányhús, só, 50 dkg zöldbab, 50 dkg brokkoli,30 dkg kelbimbó, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 dl olaj, 50 dkg zöldborsó, kakukkfű
A zöldségféléket megtisztítjuk, megmossuk. A bárányhúst bedörzsöljük a sóval, a finomra vágott petrezselyemzölddel és a frissen vágott petrezselyemzölddel és a frissen morzsolt kakukkfűvel. Ezután tűzálló tálba tesszük, melléhelyezzük az előkészített zöldségeket. Meglocsoljuk az olajjal, majd közép meleg sütőben, gyakori locsolgatással megsütjük. Amikor a hús elkészült, feldaraboljuk, ízlésesen tálra rendezzük, és ráhalmozzuk a vele együtt készített zöldségeket.

FŰSZERES SAJTGOLYÓK

Hozzávalók 50 darabhoz: 40 dkg krémsajt, 15 dkg vaj, 40 dkg trappista sajt reszelve, 3 evőkanál tejföl, só, őrölt bors, l nagy csokor petrezselyemzöld, 1 nagy csokor snidling, őrölt pirospaprika, 1 csokor petrezselyemzöld
A krémsajtból, a vajból, a reszelt trappista sajtból, kevés tejföllel, sóval, borssal fűszerezve jól formázható masszát keverünk. Hozzákeverjük a fölaprított snidlinget és petrezselyemzöldet is, majd diónyi gombócokat, formálunk belőle. A sajtgolyók egyik részét pirospaprikába, a többit apróra vágott petrezselyemzöldbe forgatjuk és színenként váltakozva tálra tesszük, sós keksz, vagy ropi társaságában kínáljuk.


HÚSVÉTI  FONOTT KALÁCS

Hozzávalók:1 kg liszt, 3 tojás, 7 dl tej, 3 dkg élesztő, 1 evőkanál tejföl, só, 2 evőkanál porcukor, 11 dkg vaj

A langyos lisztben elvegyítünk 2 tojás-sárgát, 1 kávéskanál sót, a langyos tejben felfuttatott élesztőt, egy evőkanál porcukrot, egy evőkanál tejfölt, 5 dkg vajat és a maradék langyos tejet. Jól összegyúrjuk, és három evőkanál langyos vajat gyúrunk bele. Ha ezzel is jól kidolgoztuk, egy kissé belisztezzük, és letakarva, meleg helyen kelesztjük. Ha megkelt, lisztezett gyúródeszkára borítjuk, és három cipóra osztjuk. Ezekből egyforma rudakat sodrunk, és kicsit meghúzogatva három ágból fonjuk meg a kalácsot. Jól kizsírozott tepsibe kelni tesszük, s ha duplájára nőtt, felvert tojással kenjük meg, és lassú tűznél jól átsütjük.

KELLEMES HÚSVÉTI ÜNNEPEKET 


KÍVÁNOK MINDENKINEK


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése