2018/03/01

TUDOD MIÉRT VESZÉLYES A D-VITAMIN HIÁNYA?


Lassan- ha minden igaz- búcsút inthetünk a télnek… Igaz február utolsó, és a március első napjai kemény fagyokkal, havazással „örvendeztetnek” meg bennünket, de mindannyian tudjuk (vagy legalábbis reméljük), hogy a rossz után fokozatosan enyhülni fog a zimankó szorítása.

Tél végére szervezetünk vitamin-, és ásványi anyag- raktárai igencsak megcsappannak, szükségessé válhat azok következetes és tudatos feltöltése.


D-vitamin – „a sztárvitamin”

Egyre többet hallunk arról, hogy az emberek 95%-a tél végére a hiányától szenved. Kutatások sokasága igazolja, hogy amellett, hogy nélkülözhetetlen a csontrendszer egészségéhez (A D-vitamin (kalciferol) a kalcium és a foszfor felszívódását és a csontokba való beépülését szabályozza) még számos pozitív hatással van a szervezet működésére: több mint 800 gént szabályoz, emellett hozzájárul az immunrendszer, valamint a pajzsmirigy megfelelő működéséhez.


D-vitamin hiány veszélyei:
  • D-vitamin hiányában (rosszul táplált és napfényhiányban élő) gyerekeknél az angolkórnak (rachitis) nevezett tünetcsoport alakul ki. Ennek során a csontok mésztartalma csökkenhet, aminek eredményeképpen a beteg csontjai megpuhulnak és a test súlya alatt elgörbülnek, elhajlanak. A rachitises gyermek fejlődésében visszamarad, kistermetű lesz.
  •  jelentősen növeli a halálozást
  • növeli a vastagbél- és emlőrák, a szív- érrendszeri betegségek esélyét
  •  csökkenti a fogamzóképességet
  • mivel a D-vitamin az immunrendszer működését is szabályozza, hiányában könnyebben alakulnak ki banális fertőzések, illetve megnő az autoimmun megbetegedések kialakulásának veszélye is
  • növeli a depresszió kialakulásának veszélyét
  • növeli az agyi érkatasztrófák, a szívizom infarktus, a 2-es típusú diabétesz, a magas vérnyomás és a szívelégtelenség kialakulásának veszélyét

A D-vitamin (kalciferol) antirachitikus vitamin. Elővitaminja az ergoszterin-  amely a bőrben tárolódik, és napozás közben az UV-B sugárzás hatására alakul át D-vitaminná. Áprilistól októberig elég D-vitamin képződik, ha a déli órákban napi kb. 20 percet süti a nap az arcot és a fedetlen végtagokat. Fontos tudni, hogy a fényvédő krémek csökkentik ezt a hatást – viszont nélkülözhetetlenek a bőrrák megelőzésében.
A D-vitamin minimális mennyiségben, az ételeinkben is jelen van, de hiába eszünk változatosan, sok zöldséget és gyümölcsöt, ezzel sem lehet elegendő mennyiséget biztosítani a szervezet számára.  ( Erre jó példa a tojás, ami ugyan D-vitaminban gazdag ételnek számít, de naponta kb. 30 -at kellene megennünk belőle ahhoz, hogy a megfelelő D-vitamin szintet elérjük. Ez viszont rendkívül káros lenne a tojás magas koleszterintartalma miatt.)  

A legtöbb D-vitamint tartalmazó ételek: zsíros halak - a vadlazac, tonhal, dobozos szardínia, angolna, hering, halmáj.  Egyes gombafajták (pld. csiperkegomba), számos tejtermék, máj, és a már fentebb említett tojássárgája.


Hipervitaminozis – ha a D-vitamin túl sok

Természetesen a D-vitamin túladagolása sem ajánlatos, mert ennek következtében a csontok törékennyé válnak, magasabb lesz a vér kalciumszintje, és idősebbekben meggyorsul az érfalak elmeszesedése és akár vesekárosodás is kialakulhat.

Kiknek ajánlott a D-vitamin pótlása?
  •  gyerekeknek legalább 1 éves korig;
  • serdülőknek
  • várandósoknak és szoptató édesanyáknak;
  • krónikus csont-, vese- és májbetegség esetén
  •  emlő- és vastagbélrák esetén
  • 65 év feletti személyeknek
  • a téli időszak kezdetekor a változókorban, ill. után lévő nőknek
  • mindazoknak, akik csontritkulás elleni kezelésben részesülnek
Honnan vásároljak D-vitamint?

Megbízható helyről – a mennyiséget lehetőleg az orvosunkkal előre egyeztetve -  gyógyszertárból.

Mennyi az annyi?

Arról, hogy mennyit kell szedni belőle, az alábbi táblázat segítséget nyújthat:
csecsemők
400-1000 NE
1-6 éves gyermekek
600-1000 NE
6 év feletti gyermekek
600-1000 NE

serdülők
800-1000 NE
felnőttek   
1500-2000 NE

túlsúlyos felnőttek
3000-4000 NE
terhes nők
1500-2000 NE






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése