2012/09/16

HETI ÍZPRÓBA : SZILVA

Lelki szemeim előtt felrémlenek a régmúlt emlékei: az őszi bágyadt napsugarak simogató melege, a hűvös reggelek fázós didergése, az akkor még hatalmasnak tűnő kert, a gyümölccsel roskadásig tömött szilvafák, a derékfájdító szilvafelszedés, a kézbarnító szilva magvazás, a lekvár mérges fortyogása a hatalmas üstökben…  Igazi, hagyományos-tartósítószer- és adalékanyag-mentes szilvalekvár – benne a nyár összes íze- fénye-aromája, a hatalmas szelet hófehér kenyér – megkenve ezzel az utánozhatatlan ízű csemegével. Na és a megunhatatlan szilvás gombóc, vagy a pötyőke, az édes szilvabefőttekről, vagy – amit én ugyan soha nem kóstoltam, de a téli disznóvágások zimankós hajnalán a férfi családtagok vígan kortyolgattak: a szilvapálinkáról nem is beszélve. A szilva a rózsafélék családjába tartozó csonthéjas gyümölcs, amelynek őshazája Közép-Ázsiától a Fekete-tengerig terjed. Igénytelenségének köszönhetően rendkívül elterjedt, több mint 2000 fajtája ismert. Sokféle színben megtalálható: sárga, kék, piros, bordó, rózsaszín, lila és ezeknek minden árnyalatában előfordul. Hazánkban a legismertebb fajták: Besztercei, Cacanska lepotica, Debreceni muskotály, Korai besztercei, Monfort, President, ringló. Energia-tartalma: 46 kcal, 192 kJ/100 gramm. (Sajnos magas gyümölcscukor tartalma miatt cukorbetegeknek nem ajánlott a fogyasztása.) Táplálkozás-élettani jelentősége kiemelkedő:
·         friss szilva rendkívül gazdag káliumban, amely szabályozza, normalizálja a szív- ritmust, alacsonyan tartja a vérnyomást – hihetetlen, de igaz: napi két szem szilva fedezi a napi káliumszükséglet 10%-át.
·         méregtelenít.
·         a sejtfalak egészségét védő antioxidáns hatású flavoinodokat tartalmaz
·         magas élelmi rost tartalmánál fogva serkenti a vastagbél-működését, kíméletesen szünteti meg a székrekedést
·         csökkenti a vér koleszterin szintjét  
·         vértisztító
·         látásjavító
·         rákellenes antioxidánsokat tartalmaz
·        nagyobb mennyiségben van benne: A-vitamin, a béta-karotin, a B1- és B2-, illetve csaknem valamennyi B-vitaminféleség, továbbá a C-vitamin
·         fontos ásványi anyagai: a kálium, kalcium, foszfor és magnézium
·        javítja az immunrendszer ellenálló-képességét, véd a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel szemben.
·         vizelethajtó
·         májvédő
Sokféleképpen felhasználható alapanyag: nyersen – önmagában is finom, de beleszelhető gyümölcssalátákba, lehet készíteni belőle befőttet, dzsemet, lekvárt, levest, ivólevet, kompótot, savanyúságot, süteményt, de aszalva télen is finom és egészséges csemege.
RECEPTEK
FŰSZERES SZILVALEVES
Hozzávalók: 1 kg érettebb szilva, 1 teáskanál őrölt fahéj, 10 szem szegfűszeg, 5 evőkanál cukor, 1deci tej
A megmosott, kimagozott szilvát feldaraboljuk. A fahéjat, a szegfűszeget (teatojásban) és a cukor felét hozzáadva annyi vízben tesszük fel főni, ami ellepi. Húsz percig főzzük, utána a szegfűszeget eltávolítva, a tejet hozzáöntve leturmixoljuk,majd újra felforraljuk. A többi cukrot hozzáadjuk, lehűtve fogyasztjuk.
ŐSZIBARACKOS-SZILVAKRÉM  LEVES
Hozzávalók: 1 liter víz, 50 dkg őszibarack meghámozva, kimagozva, felszeletelve, 50 dkg szilva, cukor/édesítőszer ízlés szerint, 3 evőkanál kukoricakeményítő,1 evőkanál citromlé, fahéj, só
A gyümölcsöket a vízben feltesszük főni, húsz perc után hozzáadjuk a keményítőt, ízesítjük, leturmixoljuk. Hidegen-melegen egyaránt finom.
GYORS SZILVALEKVÁR SÜTŐBEN
Hozzávalók: 3 kg szilva, 3 evőkanál ecet, 60 dkg cukor
A szilvát megmossuk, kimagozzuk, ledaráljuk. Ecettel kiöblítünk egy tepsit, belerakjuk a szilvapépet, és előmelegített sütőben 3-4 órát sütjük. Ne kevergessük, mert akkor leég. A sütőből kivéve átöntjük egy lábasba, és hozzáadjuk a cukrot. Folyamatosan kevergetve további 15-20 percig főzzük. Forrón üvegekbe töltjük, a tetejére – vagy két celofán közé – tartósítószert teszünk, és száraz gőzben hagyjuk kihűlni.
SZILVÁS PITE
Hozzávalók: 80 dkg liszt, 5 dkg élesztő, 5 dl tej, csipet só, 20 dkg cukor, 2 kg szilva, 10 dkg dió, 3 kiskanál fahéj, 15 dkg vaj, 3 tojás
A szokásos módon kelt tésztát készítünk: a langyos tejbe felfuttatjuk az élesztőt és elkeverjük a liszttel, tojással, sóval, cukorral. Pihentetjük, majd egy kivajazott tepsibe simítjuk, és rárakosgatjuk a felezett szilvaszemeket. Megszórjuk a dióval, és 15-20 percig sütjük. Végül fahéjjal elkevert cukorral megszórjuk a tetejét.
SZILVAMÁRTÁS SÜLTEKHEZ
A kimagozott gyümölcsöt a dzsemekhez hasonlóan felforraljuk, majd a következő fűszereket tesszük bele: 10 gerezd fokhagymát összezúzva, kaprot, mentát, koriandert, aprított chili paprikát, bazsalikomot, mindegyikből egy púpos evőkanállal. Mártás sűrűségűre főzzük, ízlés szerint cukrot és ecetet adhatunk hozzá.
 JÓ ÉTVÁGYAT !!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése