2012/09/12

EGÉSZSÉGPÉNTEK : ÉLELMI-GYÓGYSZEREK


Táplálkozás – alapvető szükségleteink egyike, amely valamennyiünk életében talán túlságosan is jelentős szerepet tölt be. Van, akinek azért, mert nem ehet bármit (betegségei miatt-allergiák, diabetes, emésztőrendszeri problémák), van, akinek azért, mert képtelen határt szabni vágyainak, míg egyesek szinte mérnöki pontossággal ügyelnek a részleteire.
Nem véletlen,hogy az elhízást a WHO 1998-ban betegséggé nyilvánította, s egyre nagyobb hangsúlyt fektet minden állam a lakosság tudatos táplálkozásra-nevelésére, illetve a gyermekkori elhízás megelőzésére. Az elhízás világszerte járványos méreteket öltött – amelyben szerepe van az öröklött hajlamnak, a helytelen étkezésnek, a mozgásszegény életmódnak, hormonális változásoknak, stressznek, depresszióra szedett gyógyszereknek -ami idővel sajnos számtalan súlyos betegség kialakulását eredményezheti - előhívja a cukorbajt, magas vérnyomást, rontja a vérzsír-betegséget, sőt daganatok kialakulására is hajlamosít. – megnehezítve ezzel mindennapjainkat.
Pedig élelmiszereink a mai táplálkozástudósok szerint a gyógyszereinkké is válhatnak, persze csak akkor, ha megfogadjuk az ezzel kapcsolatos főbb alapelveket. Íme néhány:
  • A helyes táplálkozás során nincsenek tiltott nyersanyagok, ételek, élelmiszerek, de célszerű egyeseket előnyben részesíteni, mások fogyasztását pedig csökkenteni. Emellett figyeljünk oda a táplálékok mennyiségére is.
  • Élvezzük ez evést-, azaz tanuljunk meg ízlelni, minden falatot alaposan megrágni, teremtsük meg a nyugodt evés feltételeit, terítsük meg az asztalt – hogy az evés élménnyé válva, ne arra emlékeztessen bennünket mi mindenről, kell lemondanunk.
  • Naponta ötször-hatszor étkezzünk, a reggelinkben szerepeljen mindhárom tápanyag. Tízóraira,és uzsonnára lehetőleg gyümölcsöt együnk, vacsorára pedig valami könnyen emészthető kerüljön tányérunkra.
  • Legtöbbet a gabonafélékből készült élelmiszerekből fogyasszunk: azokból is a teljes kiőrlésűeket válaszuk, amelyek magas rosttartalma biztosítja az egészséges emésztést,(kellőmennyiségű folyadékbevitel mellett), és bélműködést.
  • Köretként barna rizst, vagy durumlisztből készültkészült durumtésztát fogyasszunk! Ezek lassan feszívódó szénhidrátokat tartalmaznak, így egyenletesebb vércukorszintet biztosítva elkerülhető a farkaséhség.
  • Rendszeresen, naponta többször is együnk nyers gyümölcsöt, zöldségfélét (salátának elkészítve, erre télen is van mód), párolt főzeléknövényt, zöldséget. Rengeteg vitamint,ásványi anyagot tartalmaznak
  • Rendszeresen fogyasszunk tej- és tejtermékeket. A tej gazdag tápanyagtartalmából első helyen a kalciumot kell megemlíteni. Tartalmazza a kalcium hasznosulásához szükséges D-vitamint is, emellett jelentős A- , B12- és értékes fehérjeforrás. Válasszuk mindig az 1,5%-os vagy kisebb zsírtartamút. A sajtokat és a túrót, valamint a joghurtot is illesszük bele a napi táplálkozásunkba. A tej- és tejtermékek napi fogyasztása minimum fél liter legyen.
  • A hús- és húskészítmények értékes fehérjeforrások, valamint B1-, B2-, B6-, B12 vitamint és vasat is tartalmaznak. Az egészséges táplálkozásban jól beilleszthető a sovány csirke- illetve pulykahús. Különösen értékesek a tengeri halak (pl. lazac, tonhal). A bennük lévő úgynevezett omega-3 zsírsavak gátolják az érelmeszesedés kialakulását és erősítik a szervezet immunrendszerét.
  • Óvatosan bánjunk a zsiradékokkal. Főként az állati eredetűeket kerüljük,magas telített zsírsav tartalmuk,és koleszterin-tartalmuk miatt. Ne felejtsük el a növényi olajok használatánál, hogy az energiatartalmuk csaknem azonos a zsíréval!(Így fogyókúrában ezeknek is célszerű minimalizálni a bevitelét) Az olajok közül kiemelkedő fontosságú az olívaolaj. Értékes zsírsavakat tartalmaz, melyek védelmet nyújtanak a szív-és érrendszeri betegségek megelőzésében!A főzéshez, sütéshez zsír helyett inkább margarint vagy olajat használjunk. Részesítsük előnyben a zsírszegényebb ételkészítési eljárásokat, mint pl. a gőzben főzés, párolás, fóliában, cserépedényben vagy teflonedényben, mikrohullámú sütőben való elkészítést a zsiradékkal sütés helyett. Ételeink sűrítéséhez kedvezőbb a kevés liszttel, keményítővel készített habarás, mint a rántás.
  • Ne féljünk a szénhidrátoktól! Ezek biztosítják a szervezet számára a fizikai aktivitáshoz és a szervezet megfelelő működéséhez szükséges energiát, és tápanyagokat. De csak bizonyos típusú szénhidrátokat részesítsünk előnyben! A szénhidrátok legjobb forrásai - teljes kiőrlésű gabonák, zöldségfélék, gyümölcsök és hüvelyesek- azáltal, hogy vitaminokat, ásványi-anyagokat, rostokat és számos fitoösztrogént tartalmaznak, elősegítik az egészség megőrzését. A könnyen emészthető szénhidrátokat viszont kerüljük (fehér kenyér, hántolt rizs, tésztafélék, cukrozott üdítők, és más feldolgozott élelmiszerek, édesség), mert fogyasztásuk könyörtelenül elhízáshoz vezet.
  • Táplálkozzunk változatosan! Azaz válogassunk a rendelkezésre álló valamennyi alapanyag közül – zöldségek, gyümölcsök, húsok, fűszerek – ezernyi variációban használhatóak. Új recepteket próbálhatunk ki – például az,hogy eddig még nem ettünk cukkínit, nem jelenti azt,hogy a cukkínis ételek rosszak. Lehetőleg különböző ételkészítési módok felhasználásával állítsuk össze étrendünket. Ne ragaszkodjunk a megszokotthoz, ízleljünk meg más ételeket is, kipróbálás után mondjunk csak véleményt, ne legyenek előítéleteink. A sokszínű, nem gyakran ismétlődő ételsorokat tartalmazó étrend önmagában komoly biztosítékot jelent arra, hogy minden szükséges tápanyagot megkap a szervezetünk
  • Kerüljük a túlzott sózást, ételeinket kevés sóval készítsük el és lehetőleg utólag ne sózzunk. A mérsékelten sós ízt is nagyon gyorsan meg lehet szokni, valamint változatosabbá tehetjük ételeink ízesítését különböző fűszerek használatával.
  • Naponta minimum 2-2,5 l folyadékot fogyasszunk, ami lehetőleg szénsavmentes ásványvíz legyen. Az alkohol, szeszes italok fogyasztását kerüljük, mivel egyrészt káros, másrészt plusz energiafelesleget is jelentenek táplálkozási szempontból.
  • Édes élet – édességek nélkül! Csak étkezések befejező fogásaként, hetenként legfeljebb egyszer-kétszer együnk édességeket, süteményeket, soha ne étkezések között, főleg nem helyette. Ételeinket egyáltalán ne, legfeljebb nagyon csekély mértékben cukrozzuk. Ahol lehet, cukor helyett használjunk mézet. Igyunk inkább természetes gyümölcs- és zöldséglevet. A kávéba, teába inkább mesterséges édesítőszert tegyünk. Ne szoktassuk a gyermekeket az édes íz szeretetére
  • Az egészséges táplálkozás kedvező hatásait hatékonyan egészíti kidohányzás teljes mellőzése, a rendszeres, napi testmozgás.

1 megjegyzés:

  1. A bejegyzés kifogástalan!
    ( Az elhízás környezeti hatásokra létrejövő zavar, mely az energiaháztartás egyensúlyának módosulását okozza. Ez a folyamat a táplálékfelvétel növelésében,vagy az energia-leadás csökkenésében nyilvánul meg, majd fokozott zsírraktározáshoz vezet. Az elhízás tehát krónikus és recidiváló betegség (WHO), mely tartós kezelést igényel, elsősorban kísérő betegségek kezelésével kapcsolatban. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) meghatározása szerint túlsúlyos az, akinek a testtömegindexe nagyobb vagy egyenlő mint 25, és elhízott, akié 30 vagy a fölötti.
    Üdvözlet

    VálaszTörlés