2012/12/28

EGÉSZSÉGPÉNTEK : MÁSNAPOSOK

...hogy ne legyen olyan szörnyű a másnap
Szilveszter. Az év utolsó napján nagyon sokan kirúgnak a hámból – a jókedvű mulatozás elengedhetetlen kellékét az alkoholos italokat számolatlanul magukba döntve. Aminek aztán meg is lesz az eredménye – keserves kínok között kábán szédelegve 2013 első napján. Másnaposságra nincs orvosság – legfeljebb csak a megelőzésre ügyelhet, de ha már megtörtént a baj, kénytelen lesz viselni a következményeket, és átvészelni valahogy azt a bizonyos másnapot.


1.     MEGELŐZÉS
·        Nem mondok újat: a legkézenfekvőbb nem inni – a jó hangulathoz nem feltétlenül kell alkohol, ha olyan emberek társaságában van, akikkel jól érzi magát, nincs szükség pótszerekre az oldottsághoz.
·        tartózkodjon a sötét színű italoktól – hamarabb a fejébe szállnak, , és másnap is több kellemetlenséget okoznak, mint a többi ital,
·        Soha ne igyon, üres gyomorra- előtte fogyasszon energia dús ételeket.
·        Kerülje a túlzottan sós ételeket, ropikat, chipseket – mert azoktól csak még szomjasabb lesz.
·        Gondoskodjon előre a megfelelő vitamin-bevitelről. Alkohol jelenlétében ugyanis zavart szenved a felszívódásuk, ami hiányállapotot eredményez, és súlyosbítják az egyébként is kellemetlen tüneteket.
·        Ne hagyja magát rábeszélni az ivásra - ha nem akar alkoholt inni, ne igyon senki kedvéért sem.
·        Ha mégis iszik, ügyeljen a mennyiségre. Lassan, kortyolgatva fogyassza el, és várja, meg milyen hatással van szervezetére. A cél soha nem lehet a gyors lerészegedés – már ha nem akar teljesen kontrollálatlanul viselkedni,
·        Soha ne higgyen a „kutyaharapást szőrivel” mondásban. Hagyjon időt szervezetének a regenerálódásra.

2.     MÁSNAP
Ha túl sokat ivott – ne csodálkozzon – garantáltan jelentkezni fognak a másnaposság tünetei, ami ellen nincs patikaszer – csak néhány enyhülést hozó jó tanács:
·        fogyasszon sok ásványvizet
·        kerülje a nehéz. zsíros, fűszeres ételeket (nem fog nehezére esni)
·        ne igyon kávét – csak a gyomorsav-termelését fogja fokozni vele
·        pihenjen, pihenjen, pihenjen
·        és viselje el, amíg a tünetek enyhülni kezdenek.

GYÓGYULÁST MINDEN ÉRINTETTNEK

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése