2012/12/21

EGÉSZSÉGPÉNTEK : HALRA MAGYAR !



Hal: egészséges és finom

Tudom: mi nem vagyunk grönlandi eszkimók, japán halászok, de alaszkai bennszülöttek sem – hogy napi rendszerességgel halat fogyasszunk. Csak az a baj, hogy – tisztelet a ritka kivételnek – havi szinten sem „fanyalodunk„ vízi- eleségre, hiába ajánlják azt mindenhol .A statisztikák szerint még mindig a világ legkevesebb halat fogyasztó nemzete vagyunk, s az emberek többsége elméletben hiába nem zárkózik el a halfogyasztástól, a gyakorlatban csak karácsonykor kerül hal a tányérjára. (Igaz, a hétköznapi gasztronómia elég egyoldalúan használja a halat, mint nyersanyagot – a hagyományos elkészítési mód pedig (panírozás, zsírban sütés) nem éppen a legegészségesebb.). Pedig a hal élettani hatásával semmi sem vetekszik. Alacsony energia-, de magas teljes értékű fehérjetartalma miatt bármelyik diéta fontos részét képezheti, könnyen emészthető, jelentős forrása a vasnak, cinknek, szelénnek és a jódnak, a halkonzervek puhára főtt halcsontjai pedig igen gazdagok kalciumban.  Jelentős   az A- , a D- a B1-, és B2-, vitamin –tartalma.,és a benne található omega-3 zsírsavaknak köszönhetően ( ami főként a tengeri halakra jellemző) kulcsfontosságú szerepe van az egészségmegőrzésben. A halhús kémiai összetétele nagymértékben változhat a hal fajtájától, korától, táplálékától függően. A halhúsban lévő omega-3 zsírsavak számos betegség megelőzésében játszanak szerepet, de a hangulatunkra, teljesítőképességünkre is hatással vannak. Hazai halaink közül kiemelkedő a busa Omega-3 zsírsavtartalma –amely úgynevezett esszenciális zsírsav, azaz a szervezetünk nem tudja előállítani, így csak a táplálékunkkal tudjuk biztosítani. Bizonyítottan gátolja a vérrög-képződést, mérsékli a vérzsír szintet, szabályozza a vérnyomást, és rendszeresen fogyasztva csökkenti az érelmeszesedés és az infarktus kialakulásának kockázatát. Igaz, egyes kutatók aggodalmukat fejezték ki a halhúsban felszaporodó mérgek miatt-, ugyanis a halak szervezetükben összegyűjtik a környezetünkben található mérgeket, a nehézfémeket és permetezőszer-maradványokat, - de ez nem szabad, hogy elrettentsen bennünket a fogyasztásuktól –lévén, hogy a hazai halkínálat ebből a szempontból védettebb. Halat vásárolhatunk frissen, vagy mélyhűtött kivitelben. Igyekezzünk a friss halat mielőbb (24 óra) felhasználni, ha erre nincs mód, fagyasszuk le. A halhús legegészségesebb elkészítési módja a párolás, főzés, grillezés, sütőzacskóban vagy alufóliában való sütés. Készíthető belőlük továbbá halleves, hal alaplé, de ledarálva akár halfasírt, és töltelék is.

SZARDÍNIÁS SZENDVICSKRÉM
Hozzávalók:15 dkg  Flóra margarin,15  dkg túró ,1 doboz olajos szardínia,2 keményre főtt tojás ,½ doboz tejföl ,3 db ecetes uborka ,1 nagyobb vöröshagyma ,só, bors ,1 ek mustár ,citromlé ,1 ek apróra vágott kapor
A szardíniát alaposan csepegtessük le, a bőrét és a szálkákat kézzel távolítsuk el, majd a halat villával nyomkodjuk, szét A margarint keverjük  krémesre. Adjuk hozzá a túrót, majd a szardíniát, és az apróra vágott ecetes uborkát. Ezután kislyukú konyhai reszelővel reszeljük bele a hagymát és a keményre főtt tojást. Alaposan keverjük össze. Sóval, őrölt borssal, mustárral és citromlével ízlés szerint ízesítjük, végül annyi tejföllel keverjük el, hogy kellemesen krémes állagú legyen. Legvégén beledolgozzuk az apróra vágott kaprot. Laktató és finom reggeli.

HALAS RÉTES
Hozzávalók :12 réteslap, 4 szelet mélyhűtött vagy friss halfilé, 2 db cukkíni, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 szál sárgarépa, 1 db citrom, 1 csokor kapor, olívaolaj a rétes kenéséhez.

A réteslapokat kenjük meg olajjal. Ezután a reszelő nagy lukú oldalán reszeljük le a cukkínit és a sárgarépát, majd karikázzuk fel a citromot. Vágjuk apróra a kaprot, és sózzuk be  a halszeleteket. Ezután jöhet a csomag összeállítása. A réteslapokból 3-at 3-at  tegyünk egymásra , majd a négy  adag között arányosan megosztva halmozzuk rá a reszelt cukkínit, sárgarépát és a hagymát. Tegyünk rájuk egy-egy citrom-szeletet, és az apróra vágott kaprot. Legvégül a halszeletek kerülnek a réteslapra. A lapokat összehajtjuk kis csomaggá, majd a tetejüket vékonyan kenjük meg olajjal és sütőbe téve kb. 15-20 perc alatt süssük készre.

GYORS HALSALÁTA

Hozzávalók: 2 fej vöröshagyma, 2 nagyobb zöldpaprika, 40 dkg halfilé, só, 40 dkg hámozott paradicsomszelet, citromlé, fehérbor.
A finomra vágott vöröshagymát pirítsuk aranybarnára, tegyük hozzá a karikára vágott zöldpaprikát, csíkokra vágott halfilét, sózzuk, és fedő alatt pároljuk meg. Ha a hal megkeményedett, adjuk hozzá a paradicsomszeleteket és öntsünk hozzá pici fehérbort,és citromlevet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése