2012/12/10

HETI ÍZPRÓBA : DIÓ


Dió


Erre csörög a dió...Ki ne ismerné a játékos mondókát, és ki ne szeretné a dióval készült süteményeket? Pláne így az ünnepek közeledtével – amikor szinte elképzelhetetlen a terülj-terülj asztalkám menüsora diós bejgli, diós rácsos, diós kifli vagy diós zserbó nélkül. Ahogy régen az udvar is elképzelhetetlen volt diófa nélkül – a fa nélkül, amely generációkat látott felnőni, hűs árnyékot adott, lombja közt kitűnő búvóhellyel szolgált, s vaskos ágain biztonságosan elhelyezhető volt a hinta. A diófa Kínában, Közép-Ázsiában és Közép-Európában őshonos növény. Akár 100 évig is elélhet, miközben- kifejletten -évente 30-40 kg terméssel örvendezteti meg gazdáját. Bölcsességet, és tudást jelképez. Szinte minden része, levele, kérge, rügye, barkája, éretlen termése (fakopáncsa) és nedve felhasználható és gyógyhatással bír.

Tartalmaz létfontos vitaminokat:10 dkg-ban B6 –és B1-vitaminból a napi szükséglet 55%-a, C-vitaminból 85%-a van, de A-, és E-vitamint is tartalmaz. Ásványi anyagai: 10 dkg dió káliumból a napi szükséglet 85%-át, a réz 100%-át tartalmazza. Emellett jelentős a vas-, foszfor-, magnézium-, cink- és kalciumtartalma is. A dió igazi különlegessége és értéke a jelentős 60%-os olajtartalom, aminek az 56%-az esszenciális zsírsavakból áll, például az úgynevezett Omega 3 zsírsavból, amely elengedhetetlen szervezetünk számára, hiszen önálló előállítására nem vagyunk képesek. Egyetlen hátránya lehet a mértéktelen diófogyasztásnak, és az a magas kalória-tartalma (654 kcal, 2747 kJ/100 gramm), ami, ha nem vagyunk elég óvatosak elhízáshoz vezethet. Kiemelkedő élettani hatásai miatt viszont minden nap érdemes legalább 20-30 grammot elfogyasztanunk belőle:
·        segít a szív- és érrendszeri megbetegedések elleni harcban
·        esszenciális zsírsavjai szükségesek a növekedéshez, a sejthártya felépítéséhez, nélkülözhetetlenek a szem és az agy korai fejlődéséhez
·        szabályozza a koleszterinszintet
·        akadályozza a szabad gyökök sejtpusztító hatását
·        segít a gyulladásos betegségek megelőzésében
·        egyaránt ajánlott fizikai és szellemi munkát végzőknek,
·        táplálja az izmokat
·        erősíti az idegeket
·        serkenti a máj működését,
·        javítja az emésztést
·        fontos szerepe van a rák megelőzésében
·        enyhíti a gyomor- és bélhurut tüneteit
·        parazitaölő, féregölő,
·        vértisztító.
·         gátolja az érelmeszesedést
·         ellenszere a fáradékonyságnak és növeli a koncentrálóképességet.
·        karbantartja a hormonháztartást
·        kiváló erősítőszer, valóságos energiabomba
·         erős az antibakteriá­lis hatással bír, fertőtlenítik a beleket, összehúzza a gyul­ladásban lévő nyálkahártyát
A dió leggyakrabban édességekben, különféle süteményekben bukkan fel asztalunkon, ám salátákba, húsételek mellé vagy akár töltelékeként is finom lehet.

RECEPTEK
DIÓVAL RÁNTOTT SAJT
Hozzávalók: 12 szelet camembert sajt, 4 tojás, kevés só, bors, őrölt dió, zsemlemorzsa
A sajtszeleteket megforgatjuk a felvert tojásban, majd a durvára darált dióval elkevert zsemle­morzsában, újra a tojásban, majd ismét a diós zsemlemor­zsában.
PONTY- DIÓBUNDÁBAN
Hozzávalók: 1 kg ponty filézve, 4 tojás, 10 dkg Graham-liszt, 20 dkg zsemlemorzsa, 20 dkg darált dió, só, sütéshez olaj
 A halfilét szeletekre vágjuk, besózzuk, és egy kicsit állni hagyjuk. A szeleteket lisztbe, tojásba és darált dióval elkevert morzsába panírozzuk, és bő, forró olajban pirosra sütjük.
DIÓS CSIRKEMÁJ
Hozzávalók:70 dkg csirkemáj, fél liter tej, 15 dkg darált dió, 4 tojás, 2 evőkanál paradicsompüré, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors, 1 teáskanál majoránna, 3 gerezd fokhagyma, liszt, zsemlemorzsa
 A csirkemájakat legalább 2 órán keresztül beáztatjuk a tejbe. Közben a tojásokat habosra verjük, belekeverjük a paradicsompürét, a zúzott, tisztított fokhagymát, a törött borsot és a majoránnát. A csirkemájakat kivesszük a tejből - lecsepegtetjük, majd lisztbe mártjuk. Ezután beleforgatjuk a fűszeres tojásba és a darált dióban, majd ismét a tojásba, majd újra a zsemlemorzsába mártjuk. (Így vastagabb lesz rajta a bunda) – olajban megsütjük. Rizibizivel tálaljuk.
KARÁCSONYI TÖLTÖTT PULYKAMELL
Hozzávalók: 2 kg pulykamell, 40 dkg darált sertéshús, 5 dkg füstölt szalonna, 30 dkg vékonyra szelt bacon, 2 nagy fej vöröshagyma, 30 dkg dió, 3 szelet kalács, 6 főtt tojás, 0,5 dl konyak, 2 alma, só, 1-1 kk. fűszerpaprika, bors, 4 babérlevél, 6-8 borókabogyó,4-5 szegfűszeg
Először a diót megpirítjuk, majd mozsárban durvára törjük. 5 dkg szalonnát kockára vágunk, kiolvasztjuk, a felaprított hagymát üvegesre pároljuk benne. A darált húst a hagymához adjuk, 10-15 percig pároljuk, majd borssal, paprikával (ízlés szerint más fűszerekkel is) ízesítjük. A konyakkal, az összetört kemény tojással és a beáztatott, kicsavart kaláccsal jól összedolgozzuk. A meghámozott almát belereszeljük. A pulykamellet szeletekre vágjuk – óvatosan kiklopfoljuk, majd a töltelékkel megtöltjük. Felgöngyöljük, a baconszalonna-szeletekkel körbetekerjük, hústűvel összefogatjuk, és kiolajozott tepsibe rakjuk. Mellédobjuk a borókabogyót, babérlevelet és szegfűszeget – alufóliával lefedve pirosra sütjük – néha meg-meglocsolgatva a levével. Forró olajban sárgára kisütjük.
DIÓS TÚRÓKRÉM
Hozzávalók:25 dkg tehéntúró,1 pohár joghurt,3-4 evőkanál tej, 2-3 evőkanál őrölt dió, folyékony édesítőszer
A túrót a joghurttal és a tejjel habosra keverjük. Hozzáadjuk a darált diót. Ízesíthetjük pár csepp édesítőszerrel. Önmagában is finom, de egy kis fahéjjal meghintve palacsinta töltésére is kiváló.
DIÓS SZELET
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg margarin, 15 dkg cukor, 3 db tojás, só, 10 dkg baracklekvár. Krém: 4 db tojás, 15 dkg cukor, 15 dkg dió, 3 kanál zsemlemorzsa
Összegyúrjuk a lisztet margarinnal, cukorral, tojással és csipetnyi sóval, késfoknyi vékonyra nyújtjuk és beletesszük egy előre kivajazott tepsibe, megkenjük a baracklekvárral, majd rásimítjuk a következő krémet: a tojások fehérjét kemény habbá verjük, közben apránként hozzáadjuk a cukrot. Könnyedén belekavarjuk a tojások sárgáját, a darált diót, és a zsemlemorzsát, ráöntjük a gyümölcsízes tésztára, és süssük meg. Ha kihűlt vágjuk ketté a tésztát. Az alsót kenjük be gyümölcsízzel, helyezzük rá a másikat, könnyedén nyomkodjuk le, hogy összeragadjanak, azután vágjuk szeletekre.
JÓ ÉTVÁGYAT MINDENKINEKJ





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése