2012/12/24

HETI ÍZPRÓBA : SZILVESZTERI MENÜ


Szilveszter

Tudom: ma még mindenki a Karácsonyra készül – ma van Szenteste, a gyertyagyújtás, az ajándékozás ideje, a nagy családlátogatások időszaka, de nem árt idejekorán említést tenni a szilveszteri- újévi menük alapanyagairól és a velük kapcsolatos hagyományokról sem. A néphit szerint az év utolsó és első napja hatással van az emberre – mágikus erővel bír. Régen szilveszter napján nem volt szabad nagyobb háztartási munkát végezni,- mosni egyenesen tilos volt, mert betegséget hozott az újévben, - sőt még sepregetni is csak befelé lehetett, ellenkező esetben kiseprődött a szerencse. Az évkezdés ételei közt főbb szerepet kellett kapjon a malachús, az apró hüvelyesek, a gabonafélék, a mák, a savanyú káposzta. A lencsét pedig szinte kötelező volt enni – hisz ez jelképezte a szerencsét és a meggazdagodást. Nem is szaporítom tovább a szót: következzenek a receptek – mazsolázzanak kedvükre:


KORHELYLEVES – A MÁSNAPOS GYOMOR GYÓGYÍTÓJA
Hozzávalók: 50 dkg sertésdagadó, 30 dkg füstölt kolbász, 10 dkg rizs, 2 kg savanyú káposzta, 15 dkg zsír, 4 dl tejföl, 5 dkg liszt, pirospaprika,3 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, só, őrölt bors.
Az apróra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát a zsírban aranysárgára pirítjuk, belekeverjük a fűszerpaprikát, a megmosott és kis kockákra vágott sertéshúst, megsózzuk, borssal meghintjük, és fedő alatt megpároljuk. Ha szükséges vízzel felengedjük, hogy le ne süljön. A savanyú káposztát majdnem puhára főzzük egy kis vízben, majd hozzáadjuk a húst a pörkölt lével, és tovább főzzük. Közben a megmosott rizst és a kolbászkarikákat is beletesszük. Ha a hús és a rizs is megpuhult, behabarjuk a levest a tejfölös liszttel. Hidegen és melegen egyaránt finom étel.

LENCSELEVES- HOGY A JÖVŐBEN IS LEGYEN SZERENCSE

Hozzávalók: 50 dkg lencse, 40 dkg savanyú káposzta, 25 dkg füstölt szalonna, 3 nagy fej vöröshagyma, 3 sárgarépa, 2 petrezselyemgyökér,1 kisebb zeller, 5 gerezd fokhagyma, 3 babérlevél, olaj, só, bors, 1 pohár tejföl,  10 dkg liszt

A lencsét válogassuk át és áztassuk be előző nap. A szalonnát felkockázzuk, és kevés olajon megpirítjuk, hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát és közepes lángon együtt pirítjuk. Felkarikázzuk és hozzáadjuk a megtisztított sárgarépát, fehérrépát és zellert. Beletesszük a babérleveleket, sózzuk, borsozzuk. A lencsét leszűrjük, átöblítjük és azt is hozzákeverjük. Felöntjük annyi hideg vízzel, hogy ellepje.
Ha a lencse puha hozzáadjuk a kifacsart savanyú káposztát, 10-15 percig főzzük együtt, majd behabarjuk a liszttel elkevert tejföllel.
 PIKÁNS LENCSESALÁTA       
Hozzávalók: 50 dkg lencse, 2 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 4 db alma, 2 evőkanál csípős mustár, 1 evőkanál citromlé, 3 evőkanál salátaolaj, 2 evőkanál tárkonyecet, fehérbors, só.
A megtisztított hagymát és almát vékonyra szeletelve beáztatjuk citromlébe. A megmosott, korábban beáztatott lencsét enyhén sós vízben megfőzzük, majd lecsepegtetjük és hagyjuk kihűlni. Salátástálba tesszük, hozzákeverjük a saláta olajat, a tárkonyecetet és a mustárt. Hozzáadjuk az almát és a hagymát, sózzuk, borsozzuk. Pár órára hűtőbe tesszük, hogy az ízei összeérjenek.

SZILVESZTERI MÁJPÁSTÉTOM
Hozzávalók: 50 dkg (bármilyen) máj, 2 zsemle, 2 fej hagyma, 3 dl tej, 3 tojás, petrezselyemzöld, só, bors, majoránna.
A májat csíkokra vágjuk, és egy kevés tejben megfőzzük. A zsemlét a többi tejbe beáztatjuk, az apróra vágott hagymát olajon üvegesre pároljuk. Majd a májat, a kinyomkodott zsemlét és a hagymát együtt húsdarálón ledaráljuk-, vagy bot mixerrel pépesítjük. A kapott masszát a petrezselyemzölddel és a fűszerekkel ízesítjük – hozzákeverjük a két főtt tojást – őzgerincformába simítjuk – és hűtőbe téve jól lehűtjük.

SAJTTEKERCS

Hozzávalók: 40 dkg bármilyen fajta reszelt sajt vegyesen, 2 nagy, héjában főtt burgonya, 20 dkg vaj, 1 dl tejföl, 5 gerezd fokhagyma, só, 4 evőkanál túró, bors, 1 csokor kapor.
A vajat habosra keverjük a túróval, sózzuk, borsozzuk, hozzákeverjük a megmosott és finomra metélt kaprot, és a tejfölt. Belekeverjük a reszelt burgonyát és a zúzott fokhagymát. A reszelt sajtot teflonedényben, kis lángon, folytonos keverés közben nyúlósra olvasztjuk, majd egy kiterített, nagy alufólia lapra rakjuk, nyújtófával vékonyra kinyújtjuk, megkenjük a burgonyás krémmel. Szorosan felcsavarjuk, a tekercs két végén összenyomjuk, hogy a töltelék ne folyhasson ki. Hűtőszekrényben legalább egy napig dermesztjük. Tálalás előtt ujjnyi vastag szeletekre vágjuk és megmosott, leszárított salátalevelekre rakjuk.

 ÚJÉVI MÁRTOGATÓS
Hozzávalók: 3 nagy gerezd fokhagyma, 2 dl sör, 3 dl fehérbor, citromlé, 50 dkg ementáli sajt, 3 cl konyak, 1 evőkanál étkezési keményítő, só, bors, pirospaprika, reszelt szerecsendió
Egy fazekat dörzsöljük be jól fokhagymával, öntsük bele a bort, a sört, és lassú tűzön melegítsük. Amikor felforrósodik, adjuk hozzá a citromlét, a reszelt sajtot, és addig kevergessük, amíg a sajt teljesen elolvad. Tegyük hozzá a konyakban elkevert étkezési keményítőt, és pár percig főzzük együtt. Közben folyamatosan kevergessük és fűszerezzük ízlés szerint. Tálaláskor a tetejét szórjuk meg pirospaprikával. Sonkakockákat, karikára vágott virslit kínáljunk hozzá.

EGYSZERŰ KOCSONYA-IDŐIGÉNYES DE FINOM
Hozzávalók: 3 kg kocsonyahús (fej, csülök, köröm, farok), 2 nagy fej vöröshagyma, 20 gerezd fokhagyma, 20 szem bors, 5 l víz, só.
A húsféléket mossuk meg, a vöröshagymával, a fokhagymával, a borssal, sóval megfelelő nagyságú fazékban a megadott vízzel feltesszük főni, és addig főzzük, amíg a hús egészen meg nem puhult. Ha puhára főtt, mély tányérokba elosztjuk. Ha megfagyott, pirospaprikával meghintjük.

VADAS OLDALAS
Hozzávalók: 10 szelet kicsontozott sertésborda, 3 szál sárgarépa, 2 nagy fej vöröshagyma, 30 dkg gomba, 2 dl tejföl, 2 evőkanál liszt, 20 dkg füstölt szalonna, citromlé, olaj, só
A kivert hússzeleteket megtűzdeljük a szalonnával, és a forró zsiradékban a karikára vágott sárgarépával és vöröshagymával megpirítjuk. Egy kevés vizet öntünk alá, és jó puhára pároljuk, végül beletesszük a karikára vágott gombát. Lefedve még 15 percig pároljuk, majd a liszttel elhabart tejföllel sűrítjük be. Enyhén megcitromozzuk, ha kell sózzuk.

CSOKOLÁDÉS –DIÓS BANÁN CSEMEGE
6 banánt meghámozunk, 2-2 darabba vágjuk, és középen - ahol elvágtuk - beleszúrunk egy- egy darabka hurka-pálcikát. Gőzön megolvasztunk 20 deka minőségi csokoládét, a hurkapálcikáknál megfogva, megmártjuk benne a fél banánokat, majd megforgatjuk őrölt dióban. A hűtőszekrényben tartjuk tálalásig.

ALKOHOLOS CITROM PUNCS
Hozzávalók: 1 l citromízű tea, 3 dl konyak, 15 dkg cukor, fahéj, szegfűszeg.
A vízben feloldjuk a cukrot, beleszórjuk a fahéjat és a szegfűszeget. A jól felmelegített cukoroldattal leforrázunk négy citrom ízű filteres teát, a fűszereket
Kidobjuk belőle. Hozzáöntjük a konyakot, majd az italt forrón tűzálló poharakba töltjük.


ALKOHOLMENTES PUNCS GYEREKEKENEK
Hozzávalók: 1 liter narancsízű gyerektea, 2 dl narancsszörp, 3 narancs, 15 dkg mazsola.
A narancsszörpöt elosztjuk a poharakba, ráöntjük a forró narancsteát, és mazsolával, valamint narancskarikával kínáljuk.

CSÍPŐS FORRALT BOR
Hozzávalók: 1 l vörösbor, 10 dkg cukor, fahéj, szegfűszeg, 1 teáskanál Erős Pista, vagy egy cseresznyepaprika.
A bort és a többi hozzávalók felmelegítjük, és 10 percig forraljuk. Csészékbe öntve forrón tálaljuk. Vigyázat! Nagyon csíp!


JÓ ÉTVÁGYAT MINDENKINEK!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése