2013/04/05

EGÉSZSÉGPÉNTEK : FITOÖSZTROGÉNEK



A fitoösztrogének olyan növényekben található vegyületek, amelyek a szervezetbe kerülve az ösztrogén hormonhoz hasonló hatást fejtenek ki. Hatásuk ugyan gyengébb, mint a női ösztrogéné, de mégis segítenek jó irányba terelni az emberi hormonháztartást. Három legismertebb csoportjuk: az izoflavonoidok,(szójában, és más hüvelyesekben található) a lignanok (gabonafélék, olajos magvak, lenmag tartalmazzák) és a kumesztánok (takarmánynövényekben). A fitoösztrogének különböző módon hatnak a szervezetünkre. Attól függően, hogy milyen mennyiségben vannak, jelen kis dózisban viselkedhetnek úgy, mint a természetes ösztrogének, nagy dózisban viszont gátolhatják azok működését. Számos kutatás bebizonyította, hogy azon távol-keleti országokban, ahol a növényi eredetű táplálékok nagyobb arányban vannak jelen az étkezési kultúrában bizonyos betegségek (csontritkulás, szív- és keringési megbetegedések, bizonyos daganatos megbetegedések) ritkábban fordulnak elő, mint a húsféleségeket fogyasztó országokban.
Hatásuk:
·        képesek a szervezetünket érzékenyíteni az ösztrogénekkel szemben,
·        csökkentik a hormonfüggő ráktípusok kialakulásának kockázatát, így például az emlő- és prosztatarákét
·        gyomordaganat kockázatát is jelentősen mérséklik
·        enyhítik a menopauzás tüneteket, a hőhullámokat,
·        jó hatással vannak az érfalakra, értágító hatásuk van, így csökkentik az érelmeszesedés kockázatát,
·        megakadályozzák a csontritkulás kialakulását
Főbb forrásai: lenmag, a vöröshere, a barátcserje magja, a komló tobozvirágzata és magja, az erős paprika, a paradicsom húsa és magja, a szója, a lenmagpehely, a teljes őrlésű rozsliszt, az olajos magvak.
Fitoösztrogént tartalmaz még a bor, a világos sör, a kávé és a zöld tea is. Zöldségek és gyümölcsök közül sok van
az almában, a körtében, a cseresznyében, a répában, a hagymában, a fokhagymában, az édesköményben, a hüvelyesekben - a lencsében, a babban és a csicseriborsóban. Mivel a  fitoösztrogének hamar kiürülnek a szervezetből, nem halmozódnak fel, és az endokrin rendszerre sem ártalmasak, természetes forrásokból biztosítva a bevitelüket (azaz a növényekből) szerencsére nem lehet túladagolni őket. Jó tudni, hogy a fitoösztrogének a növényekben, inaktív formában, elő anyagként vannak jelen, és ahhoz, hogy az emberi szervezetben kifejthessék jótékony hatásukat, arra van szükség, hogy a bélbaktériumok aktiválják őket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése