2015/01/20

HETI ÍZPRÓBA: SZEGFŰSZEG


SZEGFŰSZEG

Egészen a 18-dik századig ismeretlen volt – kizárólag csak őshazájában a Maluku-szigeteken (Maluku a neve annak a körülbelül ezer szigetnek, amelyek nagyjából Pápua, Celebesz (ezt ma már Sulawesinek hívják) és Timor közt vannak szétszórva a tengerben. Van rendes, európai nevük is, nevezetesen a Fűszer-szigetek) termett – és onnan sem lehetett kicsempészni (ha valaki mégis megkísérelte halállal fizetett merészségéért). A szegfűszeg mára sokat vesztett a jelentőségéből, évszázadokon át viszont nem lehetett nélküle elképzelni semmilyen valamire való európai ételt. Napjainkban Madagaszkáron, Afrikában, Zanzibáron termesztik.

Mi is az a szegfűszeg?

Egy trópusi, meleg- és vízigényes 15- 20 méteresre megnövő mirtuszféle pirosló virágbimbója – amelynek égető, kesernyés aromáját a benne található illóolajok adják.

Szegfűszeg-szüret


Bizony, aki szegfűszeget termel nincs könnyű helyzetben. Ugyanis a szegfűszeg fáját magról szaporítják – a magonc kiültetése után pedig nem egyszer 6-8 évet is várni kell az első szüretre. Évente két alkalommal, kézzel szüretelnek (elképzelni is szédítő, hogy a már kifejlett 10-15 méteres fákat is meg kell mászni miatta), majd napon szárítják a termést.

Mire jó?

A szegfűszeg illóolaj tartalma kb. 14 - 20 %, melynek a legfontosabb összetevője az eugenol, - lényegében ennek az olajnak köszönheti a csípős ízét, amelyet desztillációval vonnak ki a fűszernövényből (ezt használják a helyi érzéstelenítéshez fogfájás esetén, de kiváló csiraölő, fertőtlenítő szerként, alkalmazzák parfümökben, szájöblítőkben, a vanillin szintetizálásánál, valamint édességfokozóként és ízfokozóként).

A szegfűszeg hatásai:
  • fertőtlenítő
  • gyulladáscsökkentő
  • fájdalomcsillapító
  • köhögéscsillapító
  • görcsoldó
  •  hurutoldó, köptető
  •  szíverősítő
  • javítja az emésztést
  • étvágy-fokozó
  •  afrodiziákum
  •  immunrendszer erősítő
  •  segíti a szájüregi gyulladásos folyamatok gyógyulását
  • fokozza az anyagcserét, élénkít
  • meggátolja a puffadást
Mit kezdhetünk vele a konyhában?
  • ízesíthetünk vele mártásokat, boros ételeket, pácleveket, süteményeket
  • alkoholos italok ízesítésére fahéjjal kombináltan alkalmas
  • kiváló ízt ad a befőtteknek, kompótoknak, gyümölcsleveseknek


RECEPTEK

KÖRTELEVES

Hozzávalók: 1kg körte, 2 liter víz, 6 szem szegfűszeg, só, édesítőszer, 4 dl joghurt, 2 evőkanál liszt

A megpucolt körtét felszeleteljük. Lábasba tesszük, és a vízzel fölöntjük. A szegfűszeget beledobjuk, sóval és cukorral ízesítjük. Az egészet felforraljuk. Közben a joghurtot a liszttel simára keverjük. Rátesszük a habarást – és megfőzzük. Hidegen, melegen egyaránt finom.

FŰSZERES ÉDES GALUSKA

Hozzávalók: 2 bögre búzadara, 4 pohár víz, 4 evőkanál étolaj, só, 15 dkg kenyérmorzsa, 20 dkg aszalt gyümölcs vegyesen, ízlés szerint édesítőszer, szegfűszeg és fahéj.

A búzadarát lábosba öntjük kevés étolajjal, csipetnyi sóval. Felöntjük forró vízzel és folytonos keverés közben sűrűre főzzük. Kihűtjük. A kenyérmorzsát 2 evőkanálnyi olajon megpirítjuk. A kifőtt grízes masszából evőkanállal nagy galuskákat szaggatunk bele, mindegyiket megforgatjuk a morzsában. Pár percig sütjük, hogy megpiruljon. Az aszalt gyümölcsöket az édesítőszerrel és a fűszerekkel, kevés vízzel felfőzzük, és a galuska mellé kínáljuk.

FINOM KRÉMES

Hozzávalók: 70 dkg liszt, 4 tojás, 25 dkg cukor (vagy ennek megfelelő édesítőszer), 8 dkg zsír, 1 dl tej, 6 evõkanál méz, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 1 kávéskanál szegfűszeg és fahéj, lekvár.
Krém: 5 dl tej, 10 dkg búzadara, 20 dkg margarin, 15 dkg porcukor (vagy annak megfelelő édesítőszer)

A cukorból, zsírból, tejből, tojásból, mézből sodót főzünk. Ha kihűlt, hozzákeverjük a lisztet, a fűszereket, a szódabikarbónát - jól összedolgozzuk. 4 cipóra osztjuk. A cipókból 4 vékony lapot nyújtunk, amit sütőlemezen megsütünk. A krémhez a tejből és a darából grízt főzünk, majd ha kihűlt, hozzákeverjük a porcukrot és a margarint. Ezzel a krémmel töltjük meg a lapokat. Pikánsabb lesz a süteményünk, ha a krém alá még lekvárt is kenünk. A tetejére csokoládé mázt is tehetünk.

Jó étvágyat!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése