2014/05/01

ÉVFORDULÓ: MÁJUS




Május 1.

A munka nemzetközi ünnepe. A munkavállalók szolidaritási napja. A nemzetközi munkásmozgalom– II. Internacionálé megalakulásának – ünnepe 1889 óta. A munka ünnepe a hivatalos állami szabadnap, mely a munkások által elért gazdasági és szociális vívmányokat hivatott megünnepelni.
Zrínyi Miklós Születésnapja – 1620
Szerb Antal Születésnapja – 1901
Az  EU Csatlakozás Napja
Május hónap folyamán, sok helyütt 1-én májusfát állítottak a természet újjászületésének szimbólumaként. A májusfához való fát a legények még előző éjszaka vágták ki az erdőn, feldíszítették szalagokkal, virágokkal, tojással, borral, és a lányos házak elé állították. Ezzel adták a falu tudtára, hogy melyik lány tetszik nekik. Néhol a házakat is felékesítették zöld lombokkal. Sok helyütt pünkösdkor "kitáncolták a fát, azaz kidöntését mulatságokkal, tánccal ünnepelték

Május 3.

 A sajtószabadság napja. Az Egyesült Nemzetek Szervezetének Közgyűlése 1993. december 20-án (a 48/432. számú határozattal) nyilvánította május 3-át a nemzetközi sajtószabadság napjává (annak emlékére, hogy 1991. május 3-án tették közzé a Windhoek-nyilatkozatot, amelyben az afrikai népeknek a független és pluarista sajtóhoz való jogát fogalmazták meg). Ezen a napon világszerte megemlékeznek azokról az újságírókról, akiket munkavégzés közben gyilkoltak meg.
Május 2.

A magyar sport napja

Május 4.

Szent Flórián – A Magyar Tűzoltók Napja


Május első vasárnapja

A nevetés világnapja
Anyák napja Az anyák tiszteletére először a görögök rendeztek tavaszi ünnepet az ókorban. Az újabb kori történelemben elsőként 1910-ben, Nyugat-Virginia államban ünnepelték az anyák napját. Egy évvel később már szinte minden állam jegyezte ezt a napot. 1914-ben Woodrow Wilson elnök hivatalosan is bejelentette, hogy az anyák napját nemzeti ünnepként, minden évben május második vasárnapján fogják tartani. Magyarországon az első megemlékezést 1925-ben szervezték,és az első vasárnapon ünneplik.

Az ünnephez kapcsolódik, hogy Magyarországon 1990 óta az anyák napját követő hétfőn az anya nélkül nevelkedő gyermekek napját is megrendezik.


Takács Irén: Az édesanya
Ha beteg vagy, fáradt,
És ha gyötör a bánat,
Betakar, vigasztal,
Megveti az ágyad.
Szeresd ezért nagyon
Az édesanyádat!
Május 5.

 Európa napja , az Európa Tanács megalapításának napja. Az 1945. május 5-én Londonban megalakult Európai Tanács (Council of Europe) Miniszteri Bizottsága 1964-ben határozta el a nap megünneplését. Célja, hogy az embereket szorosabban bevonják az európai egyesítési folyamatba.

Szent Gotthárd- napja

A Mozgássérültek Esélyegyenlőségéért- napja

Radnóti Miklós Születésnapja – 1909

Lázár Ervin Születésnapja – 1936

Május 7.

Magyarországi Boldog Gizella- napja

Berzsenyi Dániel Születésnapja – 1776

Vajda János Születésnapja – 1827

Az Asztma Világnapja


Május 8.

A Nemzetközi Vöröskereszt és Vörös Félhold Napja

1828. május 8-án született Henri Dunant svájci író, aki 1859-ben szemtanúja volt a solferinói ütközet sebesültjei tragikus pusztulásának. Ez ébresztette benne azt a gondolatot, hogy létrehozzon egy nemzetközi segélyszervezetet. 1863. október 26-án Henry Dunant részvételével nemzetközi bizottság határozott a Vöröskereszt megalapításáról, melynek feladata volt a háborús sebesültek, rokkantak ellátása, ápolását tűzték. Mai feladataik: természeti vagy más katasztrófahelyzetben segélycsapatokat működtet, segíti a menekülteket.  Közreműködik eltűnt személyek felkutatásában, segíti hazatérésüket. Egészségneveléssel, házigondozó-szolgálat kialakításával, elsősegélynyújtás-oktatással hozzájárul az élet- és egészségvédelemhez. Háború esetén szerepet vállal a rászorulók mentésében, nyilvántartásában.  Véradásszervezés


Május 10.

A madarak és a fák napja. Az 1800-as évek végétől szemlátomást pusztult erdő, mező. 1902. március 19-én Párizsban az európai államok egyezményt kötöttek a mezőgazdaságban hasznos madarak védelme érdekében. Az egyezmény aláírói között volt Magyarország is. Ugyanebben az évben Chernel István ornitológus először szervezte meg az országban a madarak és a fák napját, amelynek megünneplését az 1906. évi I. törvénycikk írta elő.

Május 11.

Véradók Napja

Május 12.

Ápolónők világnapja - 1820-ban ezen a napon született Florance Nightingale brit ápolónő, aki tevékenységével a krími háborúban szerzett érdemeket


Május 12-14.

FAGYOSSZENTEK: PONGRÁC, SZERVÁC, BONIFÁC  Időjárási megfigyelések kötődnek ezekhez a napokhoz (fagyosszentek). A kényes egynyári zöldségeket, uborkát, paradicsomot csak a fagyosszentek után ültették el.

Május 15.

A család nemzetközi napja (1994-ben az ENSZ kezdeményezte.)

Nemzetközi klíma akciónap

Az állat- és növényszeretet napja Magyarországon

A Lelkiismereti Okok (a háború és az erőszak ellenesség) Napja

Május 16.

A lelki elsősegély-szolgálatok világnapja


Május 17.

Távközlési világnap és az információs társadalom világnapja.

E világnapot 1968 óta tartják annak emlékére, hogy 1865. május17-én írták alá Párizsban húsz ország képviselői a Nemzetközi Távközlési Unió (International Telegraph Union, ITU) megalapító okmányt. A szervezet fő célja a távközlés fejlődésének elősegítése, a(távíró)hálózatok együttműködési képességének biztosítása volt. 1932 óta az ITU rövidítés a Nemzetközi Távközlési Uniót (International

Május 18.

Múzeumi Világnap

Az Internet Világnapja

Május 21.

A kulturális fejlődés és sokszínűség napja

A magyar honvédelem napja

Május 24.

Az Európai Nemzeti Parkok napja

A Világbéke Napja (Fény a Békéért)


Május 25.

Afrika nap

Május utolsó vasárnapja

Nemzetközi gyermeknap

A magyar hősök emlékünnepe


Május utolsó keddje

Nemzetközi tejnap


Május utolsó szerdája

A kihívás napja


Május 31.


Nemdohányzó (dohányzásmentes) világnap

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének Egészségügyi Világszervezete (WHO) már 1987-ben meghirdette a dohányzásmentes világnapot (World No Tobacco Day). A szervezet közgyűlése 1988. április 7-ét dohány füstmentes világnappá nyilvánította, majd még ugyanebben az évben elfogadott határozatával május 31-ét (a WHA42.19-es számú rezolúcióval) nemdohányzó világnappá nyilvánította.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése