2014/05/31

ÉVFORDULÓ JÚNIUS



JÚNIUS

Június az év hatodik hónapja a Gergely-naptárban, és 30 napos. Nevét Junóról (római istennőről) kapta, aki Jupiter felesége volt. A Napisten hava. A népi kalendárium Szent Iván havának nevezi.

június 1.:

Bulgária: a rózsák ünnepe

június 2.:

Olaszország: a köztársaság kikiáltásának évfordulója
június 4.:

A magyar fájdalom napja, a trianoni békeszerződés aláírásának emléknapja (1920).
A trianoni békeszerződés (vagy trianoni békediktátum) az első világháborút lezáró Párizs környéki békeszerződések rendszerének részeként, a háborúban vesztes Magyarország és a háborúban győztes antant szövetség hatalmai között létrejött békeszerződés

az erőszak ártatlan gyermek-áldozatainak világnapja
1982-ben az ENSZ Közgyűlése rendkívüli ülést hívott össze az izraeli agresszió miatt, amelynek ártatlan palesztin és libanoni gyermekáldozatai voltak. Ennek emlékére AZ ERŐSZAK ÁRTATLAN GYERMEK-ÁLDOZATAINAK VILÁGNAPJÁN azokra a magánszemélyekre és szervezetekre irányul a figyelem, akik a gyermekek elleni erőszak megelőzéséért és jogaikért küzdenek mindennapi munkájuk során, legyen az fizikai, mentális vagy érzelmi agresszió. 

június 5.:

Környezetvédelmi világnap
1972-ben június 5-én nyílt meg Stockholmban „Ember és bioszféra” címmel az ENSZ környezetvédelmi világkonferenciája. A Nyilatkozat az irányelvekről című okmányban szerepel: „Az embernek alapvetően joga van a szabadsághoz, egyenlőséghez és a megfelelő életfeltételekhez olyan minőségű környezetben, amely emberhez méltó és egészséges életre ad lehetőséget.”
Szenvedélyek napja
1999-ben a Sziget Kulturális Szervezőiroda és a Félúton Alapítvány hozta létre SZENVEDÉLYEK NAPJÁT hagyományteremtő szándékkal és azzal a céllal, hogy a szenvedélybetegségek teljes spektrumát körüljárják, azok felismerésétől és megelőzésétől a gyógyulási lehetőségekig.

június 6.:

Patika nap
2014. június 4-én, immáron tizenegyedik éve, ismét kitárul az ország számos patikájának ajtaja, hogy minden érdeklődő besétálhasson oda, ahová egyébként „Idegeneknek belépni tilos”. A XI. Országos Patika Nap a gyógyszerészet ünnepe, amikor a figyelem a patikák, a patikusok és a gyógyszerészi hivatás felé fordul.

június 7.:

Norvégia: a függetlenség napja (a Svédországgal való unió felbontása)

június 8.:

Szent Medárd ünnepe

Időjárásjósló nap. A közhiedelem szerint, ha ezen a napon esik az eső, akkor negyven napig esni fog.

Óceánok világnapja

A tudósok egyre riasztóbb jelenségekkel találkoznak az óceánokat illetően. Ahogy a Föld melegszik, egyre nagyobb veszélybe kerül a tengerek élővilága, hacsak nem tudjuk megfordítani a káros folyamatokat, például a környezetszennyezés visszaszorításával.

június 10.:

Magyar ügyészség napja

Az első magyar királyi ügyészségi törvény 1871. évi kihirdetésének emlékére 1991 óta minden év június 10-én ünneplik A MAGYAR ÜGYÉSZSÉG NAPJÁT.

június 12.:

A gyermekmunka elleni világnap

Sok olyan hely van a világon, ahol gyermekek milliói végeznek olyan munkát, ami veszélyezteti egészségüket, tanulási lehetőségeiket, alapvető jogaikat. Prostitúció, pornográfia, drogkereskedelem, kényszermunka, rabszolgaság. Helyzetek, amik a gyermekmunka legrosszabb formáit jelentik, és amelyek gyermekek milliót hozzák kiszolgáltatott, kínzó, megalázó helyzetbe és veszik semmibe alapvető jogaikat. Minden év június 12-én az ő helyzetükre hívják fel a figyelmet a világ gyermekjogi szervezetei, így az UNICEF Magyar Bizottsága is.

június 13.:

Szent Antal ünnepe

június 14.:

Véradók világnapja

június 16.:

A megbékélés napja Magyarországon Nagy Imre kivégzésének emlékére.

A független Magyarország napja (az 1956-os forradalom és szabadságharc vértanúi kivégzésének, valamint a szovjet csapatok kivonulásának emlékére.

Az afrikai gyermekek világnapja

június 17.:

Elsivatagosodás világnapja

A hangzáskultúra napja Magyarországon

június 20.:

A menekültek világnapja

2000. december 4-én az Egyesült Nemzetek Szervezetének Közgyűlése az 55/76-os határozatával a menekültek világnapjává nevezte ki június 20-át, amit 2001. június 20-tól kezdve minden évben megünnepelnek.

június 21.:

A zene Ünnepe

1982-ben tartották meg először Franciaországban.


június 23.:
Olimpiai nap

1894. június 23-án Pierre de Coubertin báró kezdeményezésére összeült Párizsban a „Kongresszus az olimpiai játékok felújítására”, amelyen elhatározták az olimpia eszme újjáélesztését.

Spamellenes Világnap

Nemzetközi SOS Gyermekfalvak napja

június 24.:

A csontritkulás világnapja

A betegség Magyarországon is komoly népegészségügyi gond. Gyógyítására és megelőzésére országos program készült, amelynek alapján 1995 végére kialakult az országos ellátó hálózat is.

június 25.:

Barlangok napja

június 26.:

A kábítószer fogyasztás elleni küzdelem nemzetközi napja

A közalkalmazottak napja

június 27.:

Cukorbetegek világnapja

Először 1991. június 27-én rendezték meg. A diabetes, elsősorban a 2-es típusú cukorbaj, olyan idült cardiovasculáris kóros állapot, melyhez hyperglycaemia csatlakozik. Évtizedekkel ezelőtt a cukorbetegek életét elsősorban a heveny szövődmények veszélyeztették, ma – elsősorban a 2-es típusú diabetesesekét – az idült kis-és nagy érszövődmények.

Határőrség napja

június 29.:

Péter-Pál napja, az aratás kezdete

Táncművészet világnapja

június 30.:

A magyar szabadság napja

június első szombatja: Lakáskultúra napja

június első vasárnapja: Pedagógusnap Magyarországon

június második vasárnapja: Építők napja Magyarországon

június harmadik vasárnapja: Apák napja

Ma már a világ számos helyén minden év júniusának harmadik vasárnapján köszöntik a gyermekek édesapjukat.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése