2013/12/08

EGÉSZSÉGPÉNTEK: HANGULATJAVÍTÓ GYÓGYNÖVÉNYEK


Ha tetszik-, ha nem beköszöntött a rossz idő, ami sokak számára nyomasztóan hat. Hajlamosak leszünk mi magunk is borúlátóvá válni, sokkal nehezebben kezeljük a mindennapos stresszhelyzeteket.  A megváltozott körülményekre legelőször csak fáradtsággal reagál a szervezetünk, amit egy-egy kisebb pihenő beiktatásával könnyen kiküszöbölhetünk, de a huzamosabb ideig tartó stressz hatás állandó nyugtalanságot, alvászavarokat, depressziót, és pszichoszomatikus megbetegedéseket okozhat. Már, ha hagyjuk magunkon eluralkodni. Nem kell egyből a gyógyszeres fiókban kutakodnunk – szerencsére számos gyógynövény áll rendelkezésünkre a természet óriási patikájából arra, hogy orvosoljuk a bajt.
KÖZÖNSÉGES ORBÁNCFŰ
Ez az Európában, a mérsékelt égövi Ázsiában, az Indiai-szubkontinensen, Észak-Afrikában is honos gyógynövény hazánkban is őshonos, gyógyhatásai miatt nemcsak a népi gyógyászatban ismerik el áldásos hatásait, hanem számos gyógyszerkönyvben is szerepel. Hatásai:
·        antidepresszáns, általános hangulatjavító, stressz oldó, nyugtató
·        segít leküzdeni a nikotin-, és alkohol függőséget
·        erős immunerősítő
·        vírusölő hatású
·        használható epehajtóként, vízhajtóként és nyálkaoldásra
·        görcsoldó
·        emésztésjavító, savcsökkentő 
·        külsőleg fertőtlenítő és sebgyógyító
·        a belőle készült olaj jó visszérre, narancsbőrre és műtéti hegek gyógyítására
 ORBÁNCFŰ OLAJ: 500 g orbáncfű virágra öntsünk 1 liter olivaolajat. Tegyük napra és hagyjuk állni 2 hétig. Szűrjük le, tegyük zárható üvegekbe.
·        növeli a koncentrálóképességet
·        jól alkalmazható fájdalomcsökkentésre, különösen gerinc és reumás fájdalmakra, de jó még az aranyeres fájdalmakra is,
·        kiváló a gyulladás gátló hatású
ORBÁNCFŰ TEA: 1 púpozott teáskanál orbáncfüvet öntsünk le 2,5 dl forrásban lévő vízzel, és hagyjuk ázni 10 percig. Ezután szűrjük le. Javasolt adagja napi 2-3 csésze.
FIGYELEM! Vérhígító szedése esetén nem ajánlott a fogyasztása, illetve bizonyos gyógyszerek hatását csökkentheti (fogamzásgátló tabletták, antidepresszánsok, nyugtatók, epilepszia ellenes és fájdalomcsillapító gyógyszerekét) – ezért a kúraszerű fogyasztás elkezdése előtt kérdezzük meg a kezelőorvosunkat a lehetőségeinkről. Fontos tudni, hogy főként világosabb bőrű egyéneknél fényérzékenységet okozhat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése