2013/12/11

HETI ÍZPRÓBA: FAHÉJ


A fahéj illata semmivel sem összetéveszthető – azonnali Pavlovi-reakciót vált ki valamennyiünknél, lelki szemeink előtt sorra jelennek meg a finomabbnál-finomabb ételek, kalácsok, sütemények, csigák, a tejbegríz, lekvárok, mártások, kompótok, az édes gyümölcslevesek, a forralt borok. A karácsonyi időszakban egyre több alkalommal használjuk ezt a jóízű, finom illatú fűszernövényt. A fahéjat adó fa Kínában és Ceylon szigetén él; az ágairól lefejtett sötétbarna kérget használjuk fűszerként. A lehántolt kérget napokig szárítják, majd a külső részt eltávolítják. A megmaradt belső réteg száradás közben összetekeredik fahéjtekerccsé. A boltokba darabokban, vagy őrölt állapotában kapható. Gyógynövényként is használják már évezredek óta, de használták Egyiptomban a balzsamozás kellékeként, a görög és római antik kultúrában pedig rituális célokra alkalmazták. A fahéjnak három fajtáját ismerjük. A legjobb minőségű a ceyloni, majd a kínai és végül a malabári fahéj. A fahéj számos ásványi anyagot (kalcium, réz, vas, jód, mangán, kálium, cink) és vitamint (A-, B-vitamin csoport, C-vitamin) tartalmaz, amelyeknek jelentős szerepük van számos betegség – és főként a cukorbetegség – kialakulásának megelőzésében, és gyógyításában. Élettani hatásai:
·        emésztésjavító
·        étvágyserkentő
·        gyomorerősítő
·        antioxidáns
·        fertőtleníti a bélrendszert
·        csökkenti a menstruációs görcsöket
Mézzel keverve még erőteljesebben fejti ki hatását:
·        csökkenti a koleszterin-szintet, véd a szívinfarktustól
·        visszaadja az erek rugalmasságát
·        javítja a vérkeringést
·        szünteti az ízületi gyulladást és az általa okozott fájdalmat
·        csökkenti a húgyhólyag-gyulladást
·        segít a puffadás leküzdésében
·        erősíti az immunrendszert, véd a fertőzésekkel szemben, természetes antibiotikum
·        a méz és fahéj keveréke mindenfajta bőrgyulladás estén használ, bőrfiatalító
·        csökkenti a meghűlés, a krónikus köhögés okozta tüneteket
·        megvéd a gyomorfekélytől
·        segíti a zsírok emésztését
·        enyhíti a hasmenéses panaszokat
·        csökkenti a szájnyálkahártya gyulladásait
·        csökkenti a krónikus fáradtságot, vitalizál
·        csökkenti a vércukor-szintet, fokozza az inzulin hatékonyságát

RECEPTEK

FAHÉJAS CSIGA
Hozzávalók:1 élesztő, 5 dl tej,70 dkg liszt, 10 dkg vaj, 30 dkg cukor,,1 teáskanál kardamonpor,
Fahéjas töltelék:10 dkg vaj,10 dkg cukor,2 evőkanál víz, 2 teáskanál fahéj
Az élesztőt kis mennyiségű tejben megfuttatjuk, majd a tészta további hozzávalóival simára gyúrjuk. Fél órán át letakarva meleg helyen kelesztjük. A töltelék hozzávalóit összekeverjük, majd a kinyújtott tésztára kenjük, feltekerjük, és 2-3 cm vastag darabokat vágunk belőle. Az így keletkezett csigákat sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, és előmelegített sütőben megsütjük. Porcukorba forgatva tálaljuk.
FAHÉJAS GYÜMÖLCSALÁTA
Hozzávalók: 3 alma, 4 narancs, 5 banán, 2 pohár joghurt, 3 evőkanál méz, 3 kávéskanál őrölt fahéj, 30 szem mogyoró
A megtisztított és feldarabolt gyümölcsöket elkeverjük a többi hozzávalóval.
ASZALT SZILVÁS PULYKAMELL
Hozzávalók: 4-6 szelet pulykamell filé, fél csésze mag nélküli aszalt szilva, 3 evőkanál durvára vágott dió, 3 kanál morzsa, l tojás, só, kevés fahéj, 2 kanál olaj, 1 kanál méz.
A pulykamellet kiverjük és megsózzuk. Az aszalt szilvából, dióból, zsemlemorzsából, tojásból és fűszerekből tölteléket készítünk. Arányosan szétosztjuk, és a szeletek közepére kenjük. Tekercset göngyölítünk a húsból, tepsiben egymás mellé fektetjük őket, majd a mézes olajjal megkenve mérsékelt sütőben pirosra sütjük.
ALMÁS-FAHÉJAS METÉLT
Hozzávalók: 40 dkg széles metélt, 5 közepes alma, 15 dkg vaj, 3 tojás, 3 dl tejföl, 20 dkg sárgabaracklekvár, 3 evőkanál liszt, 2 mokkáskanál őrölt fahéj, ízlés szerint cukor vagy édesítőszer, kevés só.
A tésztát forrásban lévő sós vízbe téve megfőzzük, majd meleg vízzel leöblítjük, lecsöpögtetjük- az olvasztott vajra tesszük, és alaposan összekeverjük. A megtisztított almákat nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A tojás sárgákat 2 evőkanál cukorral (vagy mézzel) kikeverjük. A felét félretesszük. A másik feléhez hozzáadjuk a sárgabaracklekvárt, belekeverjük a fahéjjal ízesített reszelt almát. A főtt tésztát összekeverjük az almás masszával, és egy vajjal kikent, liszttel meghintett tepsibe simítjuk. A tojások fehérjéből kemény habot verünk, amit összeforgatunk a tejföllel és a félretett, tojássárgás cukorral. A tészta tetejére simítjuk a tejfölös habot, és az előmelegített forró sütőben közepes lángon 20-25 percig sütjük. Kockákra vágva tálaljuk.


JÓ ÉTVÁGYAT MINDENKINEK!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése