2014/05/24

HETI HÍRMORZSÁK 21.hét


SZEGÉNYSÉGET HOZHAT A KLÍMAVÁLTOZÁS

Legalábbis egy nemrégiben elkészült jelentés szerint, amit az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testülete (IPCC) készített el. A klímaváltozás ugyanis közvetett módon konfliktusokat alakíthat ki, polgárháborúkat idézhet elő a jövőben, veszélyes hőhullámok, éhínség alakulhat ki a szegényebb országokban a hőmérsékleti és csapadékviszonyok változása miatt.

MÉRGEK A GYEREKFOGKRÉMEKBEN

Az ember azt hinné, hogy a gyerekek részére készült ápolószerekben, kozmetikumokban, kenőcsökben, fogkrémekben kizárólag csak olyan vegyi anyagok találhatóak, amelyek nem jelentenek semmilyen veszélyt rájuk, és kíméletesebbek, mint a felnőttek részére elkészített termékek. Nos, ha eddig ebben a hitben alkalmaztuk őket jó ha tudjuk: ez nem így van. Sajnos. Ugyanis tartalmazhatnak:
  • parabéneket (tartósítószer) – károsítják a hormonrendszert

  • Nátrium-lauril-szulfátot, ami erős bőr- és szemirritáló anyag, emellett a száj nyálkahártyáját is irritálja
  •   fluort, (fogkrémekben) ami nagy mennyiségben alkalmazva foltossá teszi a fogakat
  • propilén-glikolt (PG) amit szintetikusan állítanak elő földgázból vagy kőolaj-származékokból és alapvetően az iparban használják.
  •  benzil-alkoholt (Benzyl Alcohol) ami allergén,
  • nátrium-C14-16-olefin-szulfonátot (Sodium C14-16 olefin sulphonate) ami bár nem veszélyes anyag, ám gyakran tartalmaz káros szennyezőket,
  • limonént (limonen), ami  irritáló hatású anyagokká bomlik le.
  •  különböző színezékeket, amelyek erősen allergizálhatnak

ŐSRAJZOK EGY BARLANGBAN

Különleges felfedezést tett két kutató a spanyolországi Vilafranca tájékán: egy kis barlang falán tíz, hétezer éves rajzot találtak, melyek semmihez sem hasonlíthatóak a Földközi-tenger medencéjében. A kutatók tavaly novemberben fedezték fel az alkotásokat, de titokban tartották, mert idén áprilisban egy ötezer éves rajzot rongáltak meg vandálok.

VÍRUS SZABADLÁBON

Több mint kétezer kémcsőnyi tesztelendő SARS-vírus tűnt el a párizsi Pasteur-intézetből - írja az abcnews-ra hivatkozva a pharmaonline.hu. Az intézet múlt hónapban jelentette be, hogy pár ezer darab eltűnt az igen veszélyes atípusos tüdőgyulladás-vírusokból. Szerintük ez még önmagában nem jelent fertőzésveszélyt, de megbízták a helyi gyógyszerbiztonsági ügynökséget, hogy ellenőrizzék őket. A veszély abban az el nem hanyagolható tényen alapszik, hogy A SARS-vírus ellen teljesen hatástalanok az antibiotikumok, nincs ellene védőoltás vagy bármiféle ellene kifejlesztett bevált gyógyszer.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése