2014/05/20

LÉLEKÁPOLÓ GONDOLATOK: CSODA



Vannak az életünkben olyan helyzetek, amikor úgy érezzük, a kilátástalanságból csak a csoda menekíthet ki bennünket. Hinni a csodában – van, hogy luxus, de ha nem lenne ez a megfoghatatlan és megmagyarázhatatlan kapaszkodó bizony kicsúszna a lábunk alól a talaj, és képtelenek lennénk arra, hogy méltósággal elviseljük sorsunkat. Veletek történtek már csodák? Átéltétek már azt a semmivel sem összehasonlítható élményt, amikor tudatosult: semmi sem rajtunk, vagy a kívülállókon múlott, pusztán az Isteni gondviselés biztosította csoda miatt éltünk túl dolgokat? A legkilátástalanabbnak hitt helyzetben sem szabad feladni: harcolni kell, és hinni abban, hogy a csoda bárhol, bármikor, bárkivel megtörténhet.

„Kései gyerek voltam, későn
döbbent belém a felismerés:
bőrünk-erünk hártyáiba kötve,
ez a bonyolult szerkezet, ahogy
vagyunk -
pokolgép módjára működik...
Mekkora kockázat, milyen
őrült csoda, hogy - élünk
egyik perctől a másikig.”

(Fodor András)

„A gyerekben az a csodálatos, hogy rendkívül igazságszerető, és a saját személyére kedvezőtlen döntéseket is elfogadja, ha indokoljuk neki, és ha emberszámba vesszük.”
(Szabó Magda)

„Korlátok valójában nem léteznek, csak azok, amiket te állítasz - az is mind illúzió. Egyszer elhitted, hogy kell, hogy legyenek, mert másoknak is vannak, és máris leblokkoltad magad. De tudod, csak egyszer kell elhinned, hogy az élet többről szól, mint ácsorgásból és annak elfogadásából, hogy ez az egész csak annyi, hogy vagy, és nem történnek csodák.”
(Oravecz Nóra)

„A csoda, az áhítat és a vidámság ott lakozik mindenki fejének padlásán, és nem kell hozzá sok, hogy lekerüljön.”
(Robert Fulghum)

„Tapasztaltál valaha valamit, ami annyira mély és csodálatos volt, hogy amikor elvették tőled, az életed elviselhetetlennek tűnt? (...) Azt hiszem, ha szeretsz valakit, és ő is viszontszeret, az borzasztó sebezhetővé tesz. Mert tudják, mivel bánthatnak meg úgy, mint semmi más.”
(The Originals c. film)

„Találkozik két ember, akik mások számára teljesen hétköznapiak, átlagosak, jelentéktelenek. De egymás számára cseppet sem azok. Mert van valami megfoghatatlan dolog, kisugárzás, varázslat, ami rendkívülivé teszi őket egymás szemében. Hogy amit a másiktól kapnak, az számukra csoda, kellemes érzés. Bármi legyen is az.”
(Csitáry-Hock Tamás)

„Ha egyszer feltárult előttünk az igazság látványa, rettenetesen sekélyesnek fog feltűnni addigi világunk. Abban a látványban se logikus nincsen, se logikátlan. Se jó, se rossz. Minden eggyé van benne olvadva. És a fúziónak mi magunk is részesei vagyunk. Túllépünk a testünk szabta kereteken, létezésünk metafizikaivá válik. Intuíció lesz belőlünk. És miközben ez csodálatos érzés, bizonyos értelemben reménytelen is. Mégpedig azért, mert szinte a legeslegvégén megvilágosodik előttünk, mennyire jelentéktelen, mennyire mélységet nélkülöző volt eddigi életünk. És elborzadunk, hogy miként voltunk képesek egyáltalán elviselni.”
(Murakami Haruki)

„Csak a szeretetnek van oly tündöklése,
ha epedő lelkeknek lehet a vendége,
mely bízni biztat a csoda örömébe.”
(Mészely József)

„Vesd le magadról a "nem megy" és a "gyenge vagyok" káprázatát. És merj erős lenni! Tudd, hogy minden szenvedés és kudarc és vesztés: megpróbáltatás. Azért van, hogy magadhoz térjél. És önmagadból meríts csodálatos erőt.”
(Müller Péter)

„A sors mostoha, nem adhatjuk fel soha,
minden, mi bennünk él, maga a csoda.”
(Plazma)

„Nem kellenek nagy dolgok, az apróságokban rejlik a varázslat. A varázslat az, ami többé tesz, amit elő tudsz magadból csalogatni. A varázslat az, ami mindannyiunkban ott van, és csak arra vár, hogy előjöhessen. A csodák, a megvalósult álmok, na meg a hit... mind ott rejtőzik mélyen, csak arra várva, hogy végre észrevedd, hogy a te életed is lehet más. Másabb, boldogabb, sokkal jobb annál, mint amire vágysz. Csak tudod, a varázslat van akiben egy életre elalszik a hittel, a reménnyel együtt, mert másokra hallgat. Elhiszi azt, hogy nincsenek csillagok, meg színes buborékok, közben meg bárhol vehetsz buborékfújót, és varázsolhatsz színeket az életedbe. Hiszen minden rajtad múlik.”
(Oravecz Nóra)

„Az élethez türelem kell. De a csodához bátorság kell. Az egyszerű, a csendes csoda, mikor valaki elég bátor ahhoz, hogy az életben türelmes legyen. De ez nagyon nehéz.”
(Márai Sándor)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése