2016/02/06

EGÉSZSÉG: LE A MÉRGEZŐ GONDOLATOKKAL!


Bio- gondolatok.  Nevetségesen hangzik így elsőre ugye? De mire a cikk végére jutsz – már nem lesz nevethetnéked…

Gondolom Te is, - ha teheted - kerülsz mindent, ami köztudottan veszélyes az egészségedre (bár vannak dolgok, amelyeket ennek ellenére is előszeretettel fogyasztunk, lásd cigaretta, alkohol, drog, egészségtelen ételek, vagy használunk, lásd kozmetikumok, tisztítószerek.), vagy akár mérgezést is okozhatnak? De ki hinné, hogy a gondolataink is rozsdaként marhatják egészségünk vas-szerkezetét, s ha nem teszünk ellene komoly betegségeket generálhatunk vele?

Sérelmek, gyötrődések, tévedések, rosszindulat –és egyéb ínyencségek, egy a közös bennük: hatásukra rossz lesz a közérzetünk, s úgy érezzük, képtelenek vagyunk megbirkózni velük, és szabadulni a vissza-visszatérő negatív gondolatoktól, amiket kiváltottak.

Vigyázz! Mérgező!

A kialakuló egészségtelen tudatállapot – a folyamatos rágódás számtalan káros folyamatot indít be szervezetünkben: gyengül az immunrendszerünk, gyulladásos folyamatok alakulnak ki, a megnövekedett stressz-hormon szint miatt emelkedik a vérnyomás, nő a vércukor-érték, romlanak az emésztési folyamatok, - s mindennek egyenes következményeként betegségek sokasága alakulhat ki: gyomorfekély, hipertónia, cukorbetegség, rák, depresszió. szívbetegség, autoimmun betegségek.

Gondolom, ez senkinek sem hiányzik…

Hát persze hogy nem! Ezért aztán kellő időben lépni kell a megelőzés érdekében. Miként? Fogadd meg a következő tanácsokat – gyűrd le a mérgező gondolataidat, és élvezd az életet!


·        NE CSATTANJ FEL!

  Sok esetben nem könnyű higgadtnak maradni – de megéri! Ha valaki felbosszant – ne reagálj azonnal! Ülj le, nyugodj meg, nézd meg a helyzetet az ő szemszögéből is – és keresd meg a legoptimálisabb megoldást a problémára.

·        NE HAGYD HOGY MEGFERTŐZZENEK!

Mármint azok, akik folyton rosszkedvűek, morcosak, és kibírhatatlanok. Ne engedd, hogy a „lelki nyomoruk” téged is befolyásoljon – légy optimista, és jókedvű.

·        VÁLLALD A FELELŐSSÉGET!

Igen – hisz hibáztál. Ismerd be, vond le a konzekvenciákat, tanulj belőle, és lépj tovább. Ne rágódj a történteken, ne vádold önmagad, és ne keress bűnbakot! Zárd le, és újult erővel dolgozz azon, hogy minden jobb legyen.

·        TANULD MEG: NEM TUDSZ A MÁSOK FEJÉVEL GONDOLKODNI!

Az, hogy valamit Te jónak vélsz, nem jelenti azt, hogy más is így gondolja! Nagyon sok csalódás érhet, ha tévesen olvasol mások gondolataiban.

·        GYŐZD LE A HARAGOD!

Sokszor a harag amit érzel az, ami megakadályoz abban, hogy hatékonyan lépj fel egy-egy probléma megoldása érdekében. Győzd le a haragod – figyelemelterelésképpen menj el sétálni, vagy végy egy forró fürdőt – majd amikor kitisztul a fejedben kavargó köd – akkor állj neki a megoldásnak.

·        SOHA NE KONCENTRÁLJ A SÉRELEMRE!

Ha túl sokáig dédelgeted a sértődöttségedet – a részeddé válik, és krónikus fájdalmat okoz. Ha haragtól tajtékozva kelsz és fekszel, ne csodálkozz, ha minden napod elfuserálod. Ne kapaszkodj a múltba, engedd el – s a jövőre fókuszálj! Bocsáss meg végre – s felszabadulsz.

·        NE FELEDD: A REAKCIÓID MINŐSÍTENEK

Igen. Az, hogy miként reagálsz egy kritikus helyzetben - sokat elárul rólad: megmutatják mennyire vagy toleráns, empatikus, szerethető, barátságos, vagy éppenséggel türelmetlen, közönyös, undok, vagy ellenszenves.

·        LÁSD MEG A JÓT!

Mármint a rosszban. Minden, ami véget ér – egyben egy újnak a kezdetét hozza magával. Egy újnak, ami sokkal tartalmasabb lehet elődjénél, s kárpótol minden elszenvedett sérelemért.

·        KÉPES VAGY RÁ!

Mindig mindenhez kizárólag pozitívan állj hozzá. Gyűrd le a félelmeidet, dobd félre az aggályaidat – s rajta: próbálkozz! Nem sikerül valami? Na és? Annyi kiaknázatlan lehetőség vár még rád az életben, igazán kár kudarcként felfogni bármit!

Ha mindezeket képes leszel betartani – jobbá, szebbé és boldogabbá és nem utolsó sorban mentálisan és fizikálisan is egészségesebbé teheted a saját, és a környezetedben élők életét.


Tudod: LE A MÉRGEZŐ GONDOLATOKKAL!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése