2016/07/14

15 OK AMIÉRT MINDENKÉPPEN SÁRGABARACKOT KELL ENNED


Ha július, akkor sárgabarack- szezon… 
Javában tombol a nyár, a pihenés, a strandolás, a nyaralás örömteli perceit pedig még jobban megédesíthetjük ennek a rózsafélék családjából származó illatos gyümölcsnek a fogyasztásával. Amellett, hogy finom nagyon egészséges is – érdemes télire is eltartalékolni belőle – dzsem vagy lekvár formájában.

De miért is egészséges a sárgabarack?


Íme a cáfolhatatlan tények:
  1.   nagyon sok vitamin, és ásványi anyag természetes forrása. 
  2. Tartalmaz A-vitamint, béta-karotint (1,8 mg/100 g), B17-vitamint, káliumot, kalciumot, foszfort, C-vitamint (10 mg/100 g) és ként.
  3. rendkívül gazdag élelmi rostokban (3,6 g/100 g)
  4. segíti a csontok és a szövetek újjáépítését
  5. jótékony hatással van a bőrre, a hajra és a körömre. Magjának olaja zsírsavakban gazdag, természetes módon regenerálja a bőrt és a kötőszöveteket. Ezért a kozmetikai ipar felhasználja hidratáló készítményekben, tusfürdőkben, bőrradírokban és egyéb kozmetikai termékekben.
  6. növeli a sejtek energiáját, élettartalmát,
  7. fokozza a vérképzést,
  8. vízhajtó, méregtelenítő hatású
  9. segít leküzdeni a baktériumok, vírusok által okozott fertőzéseket
  10. megelőzi a szív- és érrendszeri betegségek és a rákos daganatok kialakulását
  11. erősítik az immunrendszer
  12. fogyasztása jó hatású székrekedés esetén 
  13. természetes antioxidánsok közül kisebb mennyiségben tartalmaz likopint is, nagyobb mennyiségben pedig flavonoidokat ezen vegyületek gyulladáscsökkentő hatásúak, közömbösíti a szervezetben felszabaduló káros szabadgyököke
  14. télen közkedvelt az aszalt formája, ami rostanyagokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, viszont nagy az energia- és a szénhidrát- (gyümölcscukor) tartalma. Az aszalt barack gyorsan energiát biztosít a szervezetnek: édesebb, mint a friss barack, ezért inkább csak sütéshez és desszert készítéséhez használjuk, gyümölcskenyér sütéséhez, kis mennyiségben müzlik alkotórészeként. Fontos tudni, hogy amíg a friss barackban 48 kcal/100 g energia van, az aszalt sárgabarackban 307 kcal/100 g. és a szénhidráttartalma: 70 g/100 g. emiatt aszalt formájában egyáltalán nem tanácsos a cukorbetegeknek a fogyasztása, nyersen pedig mérve és számolva kell (10,2gramm/100 gramm a szénhidráttartalma) beiktatni a mindennapos étrendbe
  15. A-vitaminja javítja a látást és késlelteti az öregedési folyamatokat
Csupán egyetlen probléma van vele: magas cukortartalma miatt cukorbetegek csak minimális mennyiségben fogyaszthatják.


A sárgabarack leginkább nyers állapotában fejti ki áldásos hatását, de számtalan formában hasznosíthatjuk még: levesek, torták, gyümölcslevek készíthetőek belőle télire pedig –ha üvegbe szeretnénk zárni a nyár valódi ízeit – érdemes sok lekvárt és, dzsemet készíteni belőle. Akár le is fagyasztható, natúr, vagy felcukrozott formában.



VANILIÁS SÁRGABARACK KRÉMLEVES

Hozzávalók: 0,5 kg sárgabarack, só, fahéj, szegfűszeg, 1 csomag. vanília puding, méz, cukor, tej.
A barackot kimagozzuk, fél liter vízbe téve 7-8 percet főzzük, csipetnyi sóval fűszerezve. Egy csomag vaníliás pudingot elkészítünk az előírt módon. A barackot összeturmixoljuk a saját levével, s hozzáadjuk a pudingot. 3 barackot apró kockára vágunk, hozzá adjuk a szegfűszeget, fahéjat, és a pudinggal elkevert pürét, percig összefőzzük, cukorral vagy mézzel (esetleg édesítőszerrel) ízesítjük. Tejszínhabbal díszítve hidegen fogyasztjuk.

SÁRGABARACKOS KARAJ

Hozzávalók: 8 szelet rövidkaraj (csont nélkül), 3 nagy fej vöröshagyma vékony karikákra szelve,, 50 dkg sárgabarack, 5 dkg vaj, 3 evőkanál olaj,4 evőkanál kristálycukor, 2 kiskanál pirospaprika, 3 evőkanál paradicsompüré, 3 evőkanál borecet, 4 evőkanál citromlé, 2 dl víz só,bors,oregánó

A sót, a borsot, és az oregánót összekeverjük. Ezzel a keverékkel meghintjük a kivert hússzeleteket. A olajban a húsokat mindkét oldalukon átsütjük, félretesszük. A visszamaradt zsiradékban aranysárgára pirítjuk a vöröshagymát. Egy tálkában összedolgozzuk a cukrot, pirospaprikát, sűrített paradicsomot, borecetet, citromlevet, sót, és felengedjük vízzel. Az elegyet ráöntjük a megpárolt vöröshagymára és együtt főzzük pár percig. A hússzeleteket egymás mellé fektetjük egy tepsiben. Ráhelyezzük a barackokat a húsra. Ezután beterítjük egyenletesen a hagymás szósszal. Alufóliával letakarjuk, és megsütjük. Burgonyapüré illik hozzá.

KLASSZIKUS SÁRGABARACKOS GOMBÓC

Hozzávalók: 1 kg krumpli, 1 kg liszt, 2 diónyi zsír, 2 teáskanál só, 2 tojás, 1 kg barack,10 dkg cukor, őrölt fahéj, 1 bögre pirított dara vagy zsemlemorzsa, cukor
A főtt krumplit összetörjük, s elkeverjük a sóval, liszttel, tojással, gyúrható tésztává dolgozzuk össze. Lisztezett deszkán kinyújtjuk és 6x6 cm kockákra vágjuk. Közepébe egy-egy fél cukorban és őrölt fahéjban megforgatott barackot teszünk és gombócot formálunk. Lobogó vízbe rakjuk, amíg feljönnek a víz tetejére (2-3 perc). Kiszedjük, lecsöpögtetjük. A gombócokat pirított cukros zsemlemorzsában megforgatjuk és fogyasztható máris.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése