2017/05/09

UGYE TE IS TUDOD MIT TEHETSZ A HAJAD SZÉPSÉGÉÉRT?



Csillogó, fényes, selymes, könnyen kezelhető… Minden nő (és persze férfi) ilyen hajról álmodik. Igen. Álmodik, mert sajnos csak nagyon keveseknek adatik meg, hogy ezek a haj-tulajdonságok magától értetődőek legyenek. Sokan küzdenek a haj töredezésével, vagy hullásával, gyakori probléma a haj szárazsága, vagy éppen zsírosodása is.

Mi kell a hajnak?


Ha egyszerűen akarunk fogalmazni, akkor minden, ami az egészséges szervezetnek kell: azaz egészséges életmód, és megfelelő ápolás.


Ha a következő tanácsokat megszívleled, akkor rövidesen Te is selymes, fénylő hajjal büszkélkedhetsz:
  1. Táplálkozz változatosan! A gabonafélék és a hús, tojás, mogyoró, sajt, a barack, a spenót, a répa és a paprikafélék sok C, E és A vitamint tartalmaznak, amik erősítik a hajgyökereket és védik a hajat.
  2. Kerüld a haj számara óriási stresszt jelentő túl meleg vízzel való mosást, a forró levegővel történő hajszárítást, illetve a forró hajformázó eszközöket.
  3. A kevesebb – több elvét alkalmazd, amikor hajbalzsamot, vagy hajrögzítőt használsz. A túl sok balzsam, pakolás, vagy hajzselé egyrészt fölösleges vegyi terhelést jelent, másrészt eleve tompa fényűvé, ápolatlan benyomást keltővé teszi a hajat.
  4. Ne fésüld, ne dörzsöld, ne kínozd a frissen mosott hajadat – a durva mechanikai behatások szintén károsítják a hajszálakat, töredezetté téve azokat.
  5. Mindig a hajad típusának, állapotának, színének megfelelő speciális hajápolókat használj.
  6. Ha hosszú hajad van, akkor mindig gondoskodj a hajvég ápolásáról, illetve a már töredezett hajvégek levágásáról.
  7. Soha ne fogd össze a hajad copfba vizesen! A kiengedett haj sokkal gyorsabban szárad. Ráadásul a nedves haj érzékenyebb, könnyebben sérül.
  8. Ne használj fémcsatokat, vagy textil bevonat nélküli hajgumikat – irritálja a fejbőrt, hajtöredezéshez, hajhulláshoz vezethet.
  9. Minél többször engedd ki a hajad a csatok- és gumik fogságából.
  10. Ha van rá lehetőséged hagyd, hogy a hajad hajszárító használata nélkül a szabad levegőn száradjon meg. Ha mégis előkerül, a szárító soha ne tartsd közelebb 20 centinél, és ne tartsd sokáig egy helyben, – ellenkező esetben irtózatosan kiszárítja.
  11. A kiszáradt hajnak hidratálásra van szüksége, hogy pótolni tudd a nedvességtartalmát: használj hidratáló és kondicionáló samponokat amelyek Aloe verát, glicerolt, panthenolt, selyem-, és búzaproteineket tartalmaznak – megkötik a nedvességet, illetve védőréteget képeznek a hajszálakon.
  12. Használj megfelelő hajkefét - a legjobb hajkefék természetes, vagy kevert sörtékből állnak. Az ilyen kefék könnyedén át tudnak csúszni a hajon.
  13. Ne ijedj meg – a haj zsírosodása egy természetes folyamat. A hajhagymákhoz faggyúmirigyek tartoznak, amik zsíros anyagot, faggyút termelnek. A faggyú jót tesz a hajnak, egészségessé és simává teszi a hajszálakat, és megvédi őket a kiszáradástól és a töredezéstől. A haj zsírosodása lényegében a túlzott faggyútermelés eredménye. Ennek oka lehet: az öröklés, egészségtelen táplálkozás, nem megfelelő hajápolás, gyógyszerek, évszak-változás, klíma-változás, stressz, hormon-változás. Gyógynövényekkel természetes úton csökkentheted a faggyútermelést: a zsurló, a rozmaring, a martilapu, a csalán, a kamilla, zsálya segíthetnek és megnyugtatják a fejbőrt.
  14. A hajhullás sokakat megrémít. Egészséges esetben a hajnövekedésben résztvevő biológiai folyamatok egyensúlyban vannak. A haj hullik, új haj nő a helyére, néhány szál kinő, néhány kihull. Ez az a folyamat, amely a haj valós növekedési fázisait követi. Ha ezek a fázisok nem követik egymást úgy, ahogy a természet kitalálta, akkor megnövekedő hajhullást tapasztalhat. Oka lehet hormonális, okozhatja vitaminhiány, de immunhiány is.



Mi van a hajápoló szerekben?


Aloe vera

Növényi kivonat: vitaminokban, ásványi anyagokban és aminosavakban gazdag, a hajat táplálja nedvességgel és megnyugtatja a fejbőrt.

Barackmagolaj  (Prunus armeniacal

Értékes telítetlen zsírsavat tartalmaz. Száraz, extrémen igénybevett hajra használják..

Carnitine

hatása a vitaminokéra hasonlít; erősíti a vékonyodó hajat, és megvédi a hajhullástól
Ceramide (Ceramide)

A ceramidok lipidek; a haj külső rétegén keletkező réseit kitölti, s ha samponhoz vagy balzsamhoz adják, a haj töredezését akadályozza meg
Coenzyme Q 10 (Ubiquinone
A szervezet által termelt anyag, melynek egyik hatása, hogy a keratin termelését fokozza, amely a haj egyik építőeleme. Egészségesen tartja a hajszerkezetet, a haj fényesebb és könnyebb kifésülni.

Ginzenggyökér-kivonat (Panax Ginseng)

erősíti a hajat, és segíti megelőzni a haj töredezettségét és a hajvégek károsodását
Glycerol (vagy Glycerine)

nagyon hatékony nedvességszabályozó összetevő.
A száraz haj nedvességtartamát szabályozza, és antisztatikus hatása van.

Jojobaolaj (Buxus chinensis / Simondsia chinensis)

növényi viasz, amit a bőr nagyon jól tolerál. A hajat simává és könnyen fésülhetővé teszi. a töredezett hajvégeket regenerálja.

Keratin (Hydrolysed Keratin)

protein, haj fő építőeleme. A keratint tartalmazó hajápoló termékek betöltik a haj külső rétegén esett sérüléseket.

Koffein

megnöveli a hajhagymák aktivitását, és segítheti a haj növekedését is. A hajhullás elleni szerekben használják.

Kollagén

protein - a hajban és a bőrben található. Sok sampon és hajápoló termék alapanyaga, vékony védőréteget képez s hajon.

Makadámiaolaj (Macadamia ternifolia)

számos természetes lipidet tartalmaz. A rendkívül sérült, szálkás haj regenerálásában hatékony
Édesmandula-olaj (Prunus amygdalus dulcis)

nagyon igénybevett, vékonyszálú haj intenzív ápolására alkalmas. Nem teszi nehézzé a hajat.


Olívaolaj (Olea europea)

lanolinsav-tartalmú csúcsminőségű olaj. A hajat simává és fényessé teszi. A lanolinsav gyulladás gátló hatásáról ismert.

Panthenol

nedvességmegkötő és nyugtató anyag, amely képes a haj nedvességtartalmát szabályozni. Egészségesebb külsőt biztosít a haj számára.


Selyemproteinek (Hydrolysed Silk)

fényesebbé teszi a hajat.

Szezámolaj (Sesamum indicum)

sok lanolinsavat tartalmaz, ami gyulladás gátló hatásáról ismert. Ezáltal az olaj ideális az érzékeny haj és az irritált fejbőr ápolására.

Szilikon (pl. Dimethicone)

szintetikus anyag, amelyek védő filmréteget képez a haj körül, és ezáltal a haj külső rétege simábbnak tűnik, könnyebben fésülhető lesz, és szép fényessé teszi a hajat.
Shea vaj (Butyrospermum parkii)

A jó minőségű olajat az afrikai shea fa diójából vonják ki, az olaj sok E-vitamint és karotint tartalmaz. A shea vaj még a rendkívül kezelhetetlen és igénybevett hajat is simává, selymessé és ragyogóvá teszi.

Búzaprotein (Hidralizált búzaprotein)

gazdag telítetlen zsírsavakban, a hajat fényesebbé és könnyen kezelhetővé teszi. A károsodott hajat erősítik.


Vadrózsaolaj

A lanolinsav és az A vitamin csak kettő a számos fontos alapanyagból, ami a vadrózsaolajban megtalálható.

Cink Pyrithione

A gyógyszerészetben a cink pyrithione az ekcéma és az övsömör gyógyítására szolgál, samponokban a korpa visszaszorítására használják

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése