2017/07/31

AZ ANYAGI STABILITÁS TÖBBÉ MÁR NEM ÁLOM… 9 TIPP A MEGVALÓSÍTÁSÁÉRT


Pénz. 
Mindennek az Alfája és Omegája, a világ mozgatórugója – amelynek a hiánya (állítólag a sokszoros megléte is) sok-sok gond és aggodalom forrása.

Ha padlót fogsz…


Anyagilag mélypontra kerülni – nem egy leányálom, a kialakult pénzhiány lélekromboló – a folyamatos létbizonytalanság számos esetben még betegséghez is vezethet, ami tovább ront a helyzeten.

De akkor mit tehetsz?



Egyszerű: törekedj a pénzügyeidben is stabilitásra. Tudom, most felháborodottan legyintesz: „Könnyű azt mondani!”, de hidd el kis odafigyeléssel – és az eleinte még igencsak rosszul eső – fegyelmezettséggel – látványos eredményeket érhetsz el.


Új szokások, új eredmények…
  1. NE KÖLTS! –mármint meggondolatlanul. Nem kell a kézhez kapott fizetésedet azonnal elkölteni. Igen. Valóban jó lenne  „nagylábon” élni, két kézzel szórni a pénzt, de mi lesz veled a hónap második felében?
  2. NÉZD MEG JÓL MIRE KÖLTESZ! – Valóban szükséged van arra, amit éppen a kosaradba pakolsz, vagy csak a reklámok ügyes marketingje vett rá a vásárlásra? Tényleg kell a tizenhatodik új táska/cipő/mobil – sorolhatnám reggelig – vagy éppen olyan jól funkcionál a régi?
  3. HA MÉGIS KÖLTESZ – TARTSD KONTROLL ALATT – azaz mindent jegyezz fel, és hónap végén nézd át mire költöttél. Húzgáld alá azokat a dolgokat, amelyeket kidobtál, nem használtál. Érdekes lesz a végeredmény.
  4. LEGYENEK MEGTAKARÍTÁSAID – minden hónapban alakíts ki egy olyan keretet, amihez semmiképpen nem nyúlsz hozzá. Nevezhetjük ezt „vésztartaléknak” is, de gyűjthetsz olyan dolgokra is amelyeket mindenképpen szeretnél, csak sajnálod rá a pénzt.
  5. KERÜLD AZ ADÓSSÁGOT! – ha csak egy mód van rá, ne vásárolj hitelre, ne kérj kölcsön. Gondolj bele: ha valamire MOST nincs pénzed, honnan lesz pénzed a törlesztő részletekre – a borsos kamatokról nem is beszélve.
  6. OSZD BE, AMID VAN        - fontossági sorrendet felállítva oszd be mire költesz. Ha marad pénzed - pedig tedd félre (lásd fentebb – 4-es pont).
  7. A KÖTELEZETTSÉGEIDET TELJESÍTSD ELŐSZÖR– azaz azonnal fizess be minden csekket, számlát – ha megcsúszol velük, könnyen adósság-spirálba kerülhetsz.
  8. TERVEZZ ÉS JUTALMAZZ – tervezd meg a pénzügyeidet, tűzz ki megvalósítandó célokat, és ha sikerül elérned őket jutalmazd meg magad érte.
  9. FIGYELJ ODA MAGADRA- törődj az egészségeddel, mert annak elveszítése több szempontból is hátránnyá válhat – nem leszel képes dolgozni, pénzt keresni, a betegséged miatti kiadásaid megnőnek, stb.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése