2014/07/20

HETI ÍZPRÓBA : MEGÉRKEZETT BAGAMÉRI !

FAGYLALT

A fagyival és a jégkrémmel úgy voltam, mint Gombóc Artúr a csokoládéval – minden fajtáját szeretem. Szerettem a klasszikus ízeket (csoki, vanília, puncs,), szerettem a gyümölcsösöket, a főzöttet, a szirup nélkülit, a szirupokkal megbolondítottat –egy volt a lényeg: IDE VELE, DE AZONNAL! Ma már kizárólag csak a diabetikus változatok ízeit élvezhetem,(bevallom, azért néha-néha engedek a csábításnak és megjutalmazom magam) de nem panaszkodom – nincs is miért, hiszen ezekből is – végre kezdik felismerni milyen fontos, hogy létezzen ilyen is - bővül a kínálat, ha pedig nem találok a számomra megfelelőt – egyszerűen elkészítem itthon, saját kezűleg. Ez ráadásul több szempontból is előnyös: egyrészt nem kell azon „sakkoznom”, hogy valójában mennyi is a szénhidrát-tartalma, másrészt mindig friss, és természetes alapanyagokat használhatok fel hozzájuk – az anyagi megfontolásokról nem is beszélve. De még mielőtt elmerülnénk a házilag elkészíthető hűs finomságok receptjeiben – kalandozzunk el „Fagylalt ország” jéghideg vadregényes tájain.

FAGYI-TÖRTÉNELEM DIÓHÉJBAN

  • feltételezések szerint a fagylaltot először a kínaiak ismerték, és egyiptomi közvetítéssel került a földközi-tengeri országokba
  • ötezer évvel ezelőtt hóból, tejből és gyümölcsökből kevert jeges édességet fogyasztottak - ez a gazdagabbak kiváltsága volt
  • Hippokratész a betegeinek ajánlotta gyógyírként, Nero császár pedig több száz kilométerről is hajlandó volt jeget hozatni az elkészítéséhez
  • előállítása, és folyamatos hűtése óriási feladat elé állította a készítőket, ami drágává is tette a terméket
  •  Amerikába az 1700-as évek végén jutott el a fagylalt receptje
  • a fagylalt közkedveltségét a tölcsér 1904-es feltalálása növelte. A tölcsér feltalálása előtt a fagyit visszaváltható üvegcsékben árusították. Az édes ostyában árusított jégkrém ötlete Italo Marchiony, olasz emigráns nevéhez fűződik, aki a nyári kánikulában a vásárlók rohama miatt hamar kifogyott az üvegedényekből, ezért megkérte a goffrit áruló szomszédját, hogy készítsen pár vékonyabb tölcsér alakú ostyát a számára. Az ötlet olyan jól bevált, hogy hamarosan megjelentek az első kizárólag tölcsért készítő sütödék is.
  • 1923-ban pedig Harry Burt szabadalmaztatta a „jégkrém pálcikán” elnevezéssel forgalomba kerülő, csomagolt fagylaltját.
  • Magyarországon a XVIII. században terjedt el, akkor még”hideg nyalatnak” nevezték.

MI IS A FAGYLALT?

„Üzemi” változata: tejből vagy tejporból, cukorból, különféle ízesítőkből (gyümölcsök vagy mesterséges ízesítőanyagok, aromák, színezékek, emulgeálószerek) és adalékanyagokból készült hideg édesség.

Szerencsére „házi” változata is elkészíthető, és számos helyen kaphatóak az úgynevezett „kézműves fagylaltok” is, amelyek hagyományos alapanyagokból készülnek, természetes ízesítő-, színezőanyagok, gyümölcsök, csokoládék felhasználásával.

A fagylalt üvegkehelyből vagy ostyából készült fagylalttölcsérből is fogyasztható, díszítésként gyümölcsöt, ostyát, különféle gyümölcsszirupokat, csokoládét és csokoládészirupot stb. használnak. s bármilyen hihetetlen, de léteznek zöldségfagylaltok is. 


 FAGYLALT-FAJTÁK

PARFÉ: tejszínhabot, cukrot és gyümölcsöket vagy csokoládét kevernek össze, majd 5-6 órára mélyhűtőbe helyezik. Tortaként szeletelhető.

SÖRBET: kizárólag gyümölcspüréből, cukorból és esetleg kevés alkoholból áll, amit hűtve, vagy jégkockákkal szervíroznak.

SÜLT FAGYLALT: a fagylaltot kemény habbá vert tojásfehérjével kell beborítani, és pár percre sütőbe tenni

JEGES JOGHURT: fagyasztott joghurt gyümölcsökkel

JÉGKÁSA: jégdarát gyümölcslével vagy fagylalttal kevernek össze, szívószállal iható



MIÉRT JOBB A HÁZI FAGYLALT?
Sok-sok érv szól amellett, hogy időt szánjunk az elkészítésére:
  • természetes alapanyagokból készül
  • kihasználható a szezonalitás (eper-szezon: eperfagyi, málna-szezon: málnafagyi, stb.)
  • egészségesebb, mert nem tartalmaz szintetikus színezékeket, ízesítőket, és szabályozni tudjuk a zsír és szénhidrát-tartalmát
  • elkészítése közös program (ahogy az elfogyasztása is)
  • olcsóbb

 A HÁZI FAGYLALT ALAPANYAGAI
  • szezonalitásnak megfelelő gyümölcspüré, gyümölcslé
  • tej  és/vagy tejszín
  •  tojás
  • joghurt
  • ízesítőszerek: csoki darabok, diók, mogyoró, esszenciák, kivonatok, gyümölcs darabok, likőrök
  • édesítőszerek: cukor, fruktóz, méz, agavé szirup, juhar szirup, édes gyümölcspürék

A HÁZI FAGYIKLÉSZÍTÉSHEZ SZÜKSÉGES ESZKÖZÖK

·        Jó, ha van fagylaltgép – ettől lesz krémes és lágy a fagyink hisz az elkészített fagyi masszába a folyamatos keverés során levegőbuborékokat juttat, de ha nincs – az sem baj –mert ha a masszát egy fagyálló tálba töltjük, és betesszük a fagyasztóba, elég egy-két óránként robotgéppel átdolgozni – legalább 3-4 szer – s már kész is a finomság. Jó ha van kéznél:  turmixgép,  habverő,  szűrő, keverőtálak, lapos fakanál, fagyálló formák, edények

A FAGYLALTOK ÖSSZETÉTELÜK ALAPJÁN LEHETNEK:
  • tejfagylaltok,(olyan készítmény, melynek elkészítéséhez tejet (vagy azt pótló tejkészítményt), cukrot, tojást, ízesítő-, esetenként minőségjavító anyagot használunk fel.
  • tejes fagylaltok, (olyan tejfagylalt, melynek elkészítéséhez növényi eredetű zsiradékot is felhasználnak)
  • tejszínes fagylaltok, (olyan készítmény, melynek elkészítéséhez tejszínt, tejet, tojásfehérjét, cukrot, ízesítőanyagot és esetenként minőségjavító anyagot használnak fel)
  • gyümölcsfagylaltok, (friss vagy gyorsfagyasztott gyümölcsből, egyes gyümölcskészítményekből, cukorból és vízből, illetve konzerv gyümölcsfagylalt-keverékből, gyümölcsfagylalt-sűrítményből, gyümölcsfagylalt-pasztából vagy gyümölcsfagylalt porból és vízből készül. Tojássárgáját nem tartalmaz)
  • gyümölcslé fagylaltok, (ebbe a csoportba csak a citrom-, lime- és narancsfagylalt, illetve a belőlük előállítható tutti-frutti fagylalt tartozik. Ha a fagylaltkeverékben kellő mennyiségű citrom-, illetve narancslé van, a fagylalt kellemesen savanykás ízű és a gyümölcslére jellemző aromájú lesz)
  • joghurtos fagylaltok (olyan készítmény, mely készítéséhez jelentős mennyiségű natúr vagy ízesített friss joghurtot vagy joghurt port használnak fel)
  • zöldségfagylaltok (a zöldségfagylaltok elkészítéséhez friss, fagyasztott vagy konzerv zöldségpüréket, zöldségleveket használnak fel. Általában kevés cukorral vagy teljesen cukor nélkül készítik)
RECEPTEK

ŐSZIBARACK FAGYI

Hozzávalók: 50 dkg friss őszibarack, 15 dkg cukor/vagy ennek megfelelő édesítőszer, 3 dl tejszín, 4 tojássárgája, ½ citrom leve

A tojássárgáját es a cukrot alaposan felverjük. A tejszint felmelegítjük, a felvert tojássárgáját óvatosan hozzáadjuk. A masszát egy fazékban alacsony hőmérsékleten felmelegítjük, de nem forraljuk. Folyamatosan addig keverjük, amíg jól besűrűsödik. Kihűtjük. Az őszibarack darabokat a citromlével turmixgépben pépesítjük, majd a masszához adjuk. Legalább 12 órán át hűtőben hűtjük, 3-4 óránként robotgéppel átkavarva.

KLASSZIKUS VANÍLIA

Hozzávalók: 5 dl tej, 20 dkg cukor/vagy édesítőszer, 8 dl tejszín, 4 tojás, 2 teáskanál vanília-kivonat
 A tojásokat a cukorral habosra kavarjuk, óvatosan hozzáadjuk a felmelegített, de nem forró tejet. Alacsony hőmérsékleten folyamatosan kevergetve besűrítjük – kihűtjük, majd hozzákeverjük a tejszínt és a vanília-kivonatot. Legalább 12 órán át hűtőben hűtjük, 3-4 óránként robotgéppel átkavarva.

ÉDENKERT FAGYLALT

Hozzávalók: 5dl tej, 20 dkg cukor,8 dl tejszín, 4 tojás, 10 dkg kókuszreszelék, 1 teáskanál vanília – kivonat
A tojásokat a cukorral habosra kavarjuk, óvatosan hozzáadjuk a felmelegített, de nem forró tejet. Alacsony hőmérsékleten folyamatosan kevergetve besűrítjük – kihűtjük, majd hozzákeverjük a tejszínt a vanília-kivonatot, és a kókuszreszeléket. Legalább 12 órán át hűtőben hűtjük, 3-4 óránként robotgéppel átkavarva.

EPRES-JOGHURTOS ÁLOM

Hozzávalók: 2 natúr joghurt, 4 dl habtejszín, 20 dkg cukor, 40 dkg eper
A tejszínt habbá verjük, óvatosan belekeverjük a cukrot, hozzáadjuk a joghurtot és az össze turmixolt eper-pépet. Legalább 12 órán át hűtőben hűtjük, 3-4 óránként robotgéppel átkavarva.

CSOKI-FAGYI

Hozzávalók: 5 dl tejszín, 20 dkg csokoládé, 6 tojás sárgája, 15 dkg porcukor
1 dl tejszínhez hozzákeverjük a megreszelt csokoládét és lassú tűzön, összeolvasztjuk. A maradék tejszínhez hozzákeverjük a tojást, a porcukrot, majd gőz fölé tesszük, s hozzáadjuk a csokis tejszínt. Habverővel addig keverjük, amíg be nem sűrűsödik. Miután kihűlt, legalább 12 órán át hűtőben hűtjük, 3-4 óránként robotgéppel átkavarva.

KELLEMES HŰSÖLÉST MINDENKINEK!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése