2014/07/05

HETI HÍRMORZSÁK: 27.hét


KUTYASZANATÓRIUM

Tokióban jó kutyának lenni – ugyanis megnyitották az első öreg kutyák számára kialakított "idősek otthonát". Az Aeon Co. Ltd. kereskedelmi óriáscég egyik leányvállalata nyitja meg az első ilyen létesítményt. A kutyaotthonban egész napos orvosi felügyeletet, és speciális berendezéseket biztosítanak a megfáradt ebek számára: szépségszalon, fitneszstúdió, rehabilitációs úszómedence áll rendelkezésre. Az otthonban egy hely havonta 100-200 ezer jen (225-500 ezer forint) közötti összegbe kerül a házi kedvenc méretétől függően.

RAJTOL AZ ALLERGIASZEZON

Várhatóan ismét emelkedik a pollenkoncentráció a következő napokban- közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat. Az előrejelzések  szerint a pázsitfüvek és a csalánfélék virágporának mennyisége elérheti a tüneteket okozó közepes, helyenként a magas szintet. A kültéri allergén gombák koncentrációja jellemzően a közepes-magas tartományban alakul, de helyenként elérheti a nagyon magas szintet is. Az útifű és a hárs pollenje viszont valószínűleg csak alacsony koncentrációt ér el. A lórom, a libatopfélék, a kender, illetve az üröm virágporából is csak egy-egy szem fordul elő a levegőben, pollenkoncentrációjuk a hétvégén is várhatóan alacsony marad, nem éri el a tüneteket okozó szintet – írta az ÁNTSZ.

ELŐKERÜLT AZ ELLOPOTT IZOTÓPSZÁLLÍTMÁNY

Megtalálták Mexikóban pénteken azt a radioaktív anyagot, amelyet nemrégiben loptak el egy kamionnal együtt. Az anyagot tartalmazó konténert közterületen, hiánytalanul és bontatlanul találták meg, a környezetet nem érte kár, a lakosságot nem fenyegeti veszély – jelentette be a helyi katasztrófavédelem illetékese. Az autó tolvajok kirakták a tartályt a kamionból, valószínű, hogy nem is tudták, mit tartalmaz.

KÍNAI-MAGYAR ORVOSKÖZPONT BUDAPESTEN

Kínai-magyar orvosi gyógyítói központot hoztak létre Budapesten, a VIII. kerületi Benyovszky Móric utcában. Az intézmény magyar-kínai kormányzati együttműködésben alakult meg, célja, hogy Magyarországon is teret kapjon a világ számos országában elismert kínai és a nyugati orvoslás együttes alkalmazása. Az intézmény fontos célkitűzése, hogy a magyar emberek megismerkedhessenek a több ezer éves múltra visszatekintő és komoly szakmai követelményeket támasztó hagyományos kínai orvoslással, valamint, hogy a Magyarországon élő kínaiak magas színvonalú ellátást kaphassanak. A központban egy öttagú tolmácscsapat is segíti a munkát.

MŰTÉTI VÁRÓLISTÁK

Az országos várólista nyilvántartás alapján több mint 58 ezren várakoznak valamilyen műtéti beavatkozásra. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) június végi adatai szerint az előjegyzett – akik saját kérésükre a lehetséges ellátási időponthoz képest egy későbbit kértek – és a várólistán lévő betegek száma a szürkehályog-szemműtét esetében a legnagyobb, erre a beavatkozásra csaknem 27 ezer embert regisztráltak, ez majdnem ezerrel több a januárban dokumentáltnál. A következő a térdprotézis-operáció, amelynél nagyjából 9900 a várakozók száma. A csípőprotézis-műtétre feliratkozók száma csaknem eléri a 8400-at. Az adatok alapján jelentősen megugrott a mandula-, orrmandula-műtétre regisztráltak aránya: jelenleg 2450, az év első hónapjában tapasztalthoz képest ezerrel több ember várja, hogy sorra kerüljön.

SZÉLSŐSÉGES IDŐ – NŐ A HALÁLOZÁSOK SZÁMA

Szélsőségesen meleg vagy hideg időben jelentősen megnövekszik a szívelégtelenség vagy agyi-érkatasztrófa okozta halálesetek száma. A müncheni Helmholtz Központ munkatársainak tanulmányából kiderült: a statisztikai adatok továbbra is azt sugallják, hogy szélsőségesen meleg időben megnövekszik a halálesetek száma: ezt bizonyította a Nyugat-Európát 2003-ban sújtó nyári hőhullám is, amely nagyjából 22 ezer ember életét követelte. A tanulmány azt is kimutatta, hogy főleg az idősebb emberekre van hatással a szélsőségesen meleg, illetve hideg idő.

ÚJ ELEKTRONIKUS ANYAKÖNYVI RENDSZER

Új elektronikus anyakönyvi rendszer működik július 1-je óta Magyarországon, mely megkönnyíti a hivatalos ügyintézést.

LÉPFENE

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve azonnal vizsgálatot rendelt el, amint tudomást szerzett arról, hogy illegális szarvasmarha-vágásból eredő lépfene-baktériumot találtak egy tiszafüredi telepen. Az egészségügyi hatóság a helyszínen haladéktalanul megtette a szükséges intézkedéseket, közvetlen veszéllyel már nem kell számolni. Hat embert a debreceni kórházban kezelnek. Azok, akik nem betegek, de érintkezésbe kerülhettek a tiszafüredi, lépfenével fertőzött szarvasmarhákkal vagy azok húsával a feldolgozáskor, megelőző antibiotikumos kezelést kapnak.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése