2014. július 6., vasárnap

HETI ÍZPRÓBA: MÁR MEGINT SÁRGABARACK



Igen. Minden évben írok róla. És ez így lesz ezek után is. Mindig újabb és újabb érdekességgel bővül az ismeretek tárháza – de azt hiszem ez nem baj. Egyúttal persze a barackos receptek száma is nő, ami külön öröm – hiszen újabb ízeket, újabb finomságokat lehet kipróbálni. A sárgabarackról szóló előző cikkeket és a recepteket a következő linkeken találhatjátok meg:



További érdekességek a sárgabarackról:

  • Keleti források „a hűség holdjaként”, az ókori perzsák „a nap gyümölcseként” említették
  •  Európába örmény kereskedők közvetítésével jutott el
  • Fontosabb kajszibarack termesztő országok: Törökország, Olaszország és Oroszország.
  •   Hét sárgabarack fedezi a felnőtt napi A-vitamin szükségletét.
  • Magas béta-karotin tartalma miatt segít egyes szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, védi szemünket.
  • Sok benne az élelmi rost. Elősegíti a tápcsatorna természetes mozgását, az emésztést.
  • Vásárláskor keressük a puha, illatos barackot, mert bár kevésbé tartható el, antioxidáns-tartalma a legkedvezőbb.
  • Népies neve: tengeri barack, majombarack, kajszi, kajszibarack, sárgabarack, kapszin.
  • Fája 4-7 m magasra nő, akár 90 évig is elél, évente átlagosan 100-120 kilónyi gyümölcsöt terem.


ÉLETTANI HATÁSAI

  • elsősorban szellemi munkát végzőknek hasznos, magas foszfor-, magnézium- és vastartalma miatt. 
  • serkenti az agyműködést, a növekedést,
  • javítja a látást,
  • növeli az ellenálló képességet.
  • szerepet játszik a csontok, szövetek újjáépítésében
  • fogyasztása növeli a sejtek élettartamát, fokozza azok tevékenységét.
  • növeli a sejtek energiáját, élettartalmát,
  • fokozza a vérképzést
  • mérsékli az asztmatikus panaszokat
  • segít leküzdeni a baktériumok, vírusok által okozott fertőzéseket.
  • vízhajtó, méregtelenítő hatású.
  • megerősíti a nyálkahártyát, így kiváló torok- és garatszárazság ellen;
  • az asztmás panaszokat is enyhíti, sőt bizonyos mértékig képes a tüdőt is védeni a dohányfüsttől
  • jótékony hatással van a bőrre, hajra és a körömre, a szervezetünk számára fontos béta-karotinról, ami a bőr barnulásához – különösen nyáron – elengedhetetlen.
HATÓANYAGTÁBLÁZAT ( /100 gramm)

A és C-vitamin
(10 mg)

niacin
(0,6 mg)
béta-karotin

(1,8 mg)
kalcium

(13,8 mg)
foszfor

(20 mg)
élelmi rost

(3,6 mg)
fehérje

(0,9 g)
likopin

(0,5 mg)
flavonoid

(11,5 mg)
oxálsav

(14 mg)
B2-vitamin

(30 µg)
Biotin

(1,7 µg)
Folsav

(3 µg)
B1-vitamin

(20 µg)

KONYHAI TIPPEK

  • Ananász- vagy narancslében megforgatva a sárgabarackdarabok megtartják eredeti színüket
  • Fagyasztáskor a héja megkeményedik, ezért blansírozzuk: forró, majd hideg vízbe merítjük. Lecsepegtetés után fagyaszthatjuk. Ugyanígy lehet a héjat eltávolítani.
  • Ízéhez jól társul a csillagánizs, fahéj, szerecsendió, sós mandula, pisztácia
  • Kiválóan aszalható: tehetjük gyümölcskenyérbe, süteményekbe, akár sós ételekbe.
  • Különleges, keleti ízt ad a zöldséges kásának.
  • Nyersen kerülhet gyümölcssalátába, díszíthet süteményt.


RECEPTEK


SÁRGABARACK-LEVES

Hozzávalók:1 kg sárgabarack, 2 evőkanál keményítő, 2 evőkanál cukor, 1 rúd vanília, pici só, kevés citromlé, 1 liter tej

A barackokat annyi vízben, ami ellepi, megfőzzük (ez körülbelül 2 perc). Egy lábosban a cukrot meg karamellizáljuk, 2 dl tejjel fokozatosan felöntjük, majd a tej többi részével csomómentesre kevert keményítőt is hozzáadjuk. A barackokat pépesítjük, és a leveshez adjuk. Jó sűrűre főzzük – közben folyamatosan kevergessük, mert könnyen leragad.

ECETES BARACKMÁRTÁS SÜLTEKHEZ

Hozzávalók: 30 dkg sárgabarack, 4 evőkanál fehér balzsamecet, 1 evőkanál erős mustár, 2 evőkanál szőlőmag olaj, 1 evőkanál méz, só

A pépesített barackot a többi hozzávalóval alaposan elkeverjük – tálalás előtt a mártást alaposan lehűtjük.


SÁRGABARACKOS PULYKAMELL

Hozzávalók: 1 kg pulykamell filé, olíva olaj, vaj, só, tört színes bors, méz, 60 dkg sárgabarack, bazsalikom, 3 dl narancslé, 5 dl tejszín, 3 evőkanál kukoricakeményítő, fahéj

A pulykamellet vékonyabb csíkokra vágjuk. Sózzuk, borsozzuk, majd az olajon és a vajon megpirítjuk. Szórjuk meg szárított bazsalikommal, majd adjuk hozzá a mézet. Kicsit karamellizáljuk. A barackot vékonyabb csíkokra vágjuk. Adjuk a húshoz, és 2-3 percig süssük együtt. Hozzá adjuk a narancslevet. A keményítőt kikeverjük a tejszínnel, és hozzáöntjük. Felforraljuk, fahéjjal ízesítjük – és rizskörettel már tálalhatjuk is.


SÁRGABARACK KRÉM

Hozzávalók:1 kg sárgabarack, 2 vaníliás pudingpor, 2 joghurt, 5 szem szegfűszeg 1 darabka fahéj, 2 dl tej, tejszínhab, vaníliás cukor

A sárgabarackot kimagozzuk. 2 deci vizet forralunk, beletesszük a vaníliás cukrot, a szegfűszeget és a fahéjat. Pár percig forraljuk, majd beletesszük a barackokat is és 2 percig főzzük. Botmixerrel összemixeljük. Kihűtjük. Közben elkészítjük a pudingot. Hozzáadjuk a mixelt barackot – alaposan elkeverjük, majd tálkákban elosztva lehűtjük. Tejszínnel díszítve tálaljuk.

DIABETIKUS TURMIX

Hozzávalók:40 dkg kimagozott érett sárgabarack, 4 dl tejszín, fél citrom leve, édesítő ízlés szerint, csipetnyi só
A hozzávalókat összeturmixoljuk.  Akár le is fagyasztható – kiváló fagylalt lesz belőle.


TOVÁBBI FINOM ÉTELEK RECEPTJÉT TALÁLHATOD MEG AZ ALÁBBI KÉT LINKEN:




JÓ ÉTVÁGYAT MINDENKINEK!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...