2014/07/26

HETI HÍRMORZSÁK: 30.hét

GYILKOS FUTBALLKAPU

 Nagykanizsa, 2014. július 20., vasárnap (MTI) - Meghalt egy tízéves fiú Zalaegerszegen, miután szombat délután ráborult egy fém futballkapu - erősítette meg a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság sajtófőnöke a Zalai Hírlap online kiadásának vasárnapi információját az MTI-nek.
Nothoff Ingrid a megerősítésen kívül annyit közölt, hogy az esetről a rendőrség hétfőn ad részletesebb tájékoztatást.
A lap közlése szerint a baleset szombat délután történt az alsóerdei egykori napközis tábor területén. A fiú a szüleivel volt.
A fémből készült és nem kellően stabil futballkapu egyelőre ismeretlen okból a gyerek fejére dőlt. A mentők erőfeszítései ellenére a fiú nem sokkal később belehalt súlyos sérülésébe.

HŐSÉG – MEGEMELKEDŐ ÁRAMFOGYASZTÁS

 Budapest, 2014. július 21., hétfő (MTI) - Megnőtt az áramfogyasztás a hőség miatt; az idei nyár eddigi legnagyobb csúcsterhelése az előzetes adatok alapján hétfőn várható, 6007 megawatt értékkel - tájékoztatott Hackl Mónika, a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. kommunikációs osztályvezetője az MTI megkeresésére hétfőn.
    A Mavir adatai szerint tavaly június 20-án mérték a csúcsterhelési rekordot, 6193 megawattot, míg az utóbbi évtized eddigi legmagasabb nyári csúcsterhelését 2007. július 20-án rögzítették, amelynek értéke 6320 megawatt volt.
    Egy nyári munkanapon átlagosan mintegy 110-115 gigawattóra a hazai áramfogyasztás. Amint a napi átlaghőmérséklet eléri a 24 fokot, az egy nap alatt elfogyasztott villamosenergia mennyisége 1500-2000 megawattórával nő fokonként, ami 500-600 háztartás egész éves fogyasztásának felel meg. Minden egy fok emelkedés pedig 90-100 megawattos napi csúcsteljesítmény-növekedést jelent - áll az írásos tájékoztatásban.
    A melegben a fogyasztás emelkedését a megnövekedett hűtésigény okozza. Magyarországon a nyári villamosenergia-fogyasztás jellemzően továbbra is alacsonyabb a télinél, a rövid idejű csúcsok azonban már akár néhány éven belül meghaladhatják a télieket.
    A legkisebb eltérés tavaly mutatkozott, akkor a téli 6307 megawattos és a nyári 6193 megawattos csúcs közötti különbség mindössze 114 megawatt volt.
    Egy átlagos téli munkanapon mintegy 125-130 gigawattóra bruttó villamosenergia-fogyasztással lehet számolni. A Mavir adatai szerint az eddigi legmagasabb téli csúcsadatot - 6602 megawatt értékkel - 2007. november 29-én mérték.


LAJOSMIZSEI GYILKOSSÁG

Budapest, 2014. július 21., hétfő (MTI) - Előzetes letartóztatásba helyezte a Kecskeméti Járásbíróság azt férfit, aki vasárnap délután vadászfegyverével lelőtte nagyanyját. Egyúttal elrendelték a gyanúsított Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben történő megfigyelését is - közölte a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség hétfőn az MTI-vel.
    Közleményük szerint a 28 éves férfi vasárnap kora délután a lajosmizsei tanyájukon engedéllyel tartott vadászfegyvereivel előbb a tanyaudvaron lévő kutyákat lőtte le, majd a tanyaépületben a vadászfegyverekből leadott több lövéssel megölte 76 éves nagyanyját.
    A rendőrök a Terrorelhárítási Központ (TEK) közreműködésével elfogták a férfit, őrizetbe vették, és emberölés bűntette miatt gyanúsítottként hallgatták ki.
    A megyei főügyészség emberölés bűntette miatt indítványozta a férfi előzetes letartóztatását. Ezt azzal indokolták, hogy a bűncselekmény súlyossága, büntetéssel fenyegetettségének mértéke miatt tartani kell attól, hogy a gyanúsított a hatóságok elől elszökne, elrejtőzne. Megalapozottan feltehető az is, hogy szabadlábra kerülése esetén újabb bűncselekményt követne el - tették hozzá.
    Az elkövetés körülményeire figyelemmel az ügyészség indítványozta a gyanúsítottnak az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben történő megfigyelését is. A gyanúsított büntethetőségének orvos szakértői vizsgálata a nyomozás további feladata. Ezen ügyészi indítványokkal hétfői határozatában a Kecskeméti Járásbíróság egyetértett. A végzés jogerős.
    A TEK vasárnap este az MTI-vel azt közölte, hogy a férfi engedéllyel tartott vadászfegyverével lőtte le nagyanyját. Az önmagára is fegyvert emelő férfit a TEK mesterlövésze tette ártalmatlanná. Közleményükben úgy fogalmaztak: "a férfi a művelet során nem volt sem együttműködő, sem beszámítható, több alkalommal is a TEK munkatársaira fogta fegyverét".



NEM LÉTEZŐ MEGTAKARÍTÁSOK

 Budapest, 2014. július 21., hétfő (MTI) - A válaszadók közel fele már most takarékoskodik a gyermeke jövőjére, 16 százalékuk pedig tervezi azt, míg több mint egyharmaduk anyagi okok miatt nem tud takarékoskodni a gyermekek életkezdésére - közölte a Groupama Garancia Biztosító a megbízásából, a GfK Hungária által készített egyik felmérés eredményét az MTI-vel.
    A 800 fős mintán készített felmérés szerint a gyermek életkezdésére a családfenntartók a legjobb pénzügyi eszközöknek a lakás-takarékpénztárat, a bankbetétet és az életbiztosítást tartják.
    A gyermekük számára már most takarékoskodó válaszadók 53 százalékának életbiztosítása van. Közülük is leginkább a 30-59 év közötti generáció tervez előre. Így a 30-39 év közöttiek 45 százaléka takarít meg ebből a célból, míg a 40-49 év közötti családoknál ez az arány már eléri az 55 százalékot.

SKIZOFRÉNIA KOCKÁZATA ÉS A GÉNEK

 Cardiff, 2014. július 22., kedd (MTI) - Tudósok nemzetközi csoportja felfedezett 83 eddig ismeretlen gént, amely a skizofrénia kockázatával függhet össze - olvasható a Nature tudományos lapban megjelent tanulmányban.
    A tanulmányt jegyző kutatócsoport szerint a betegség valaha készült legnagyobb genetikai vizsgálata megmutatta, hogy a skizofréniának biológiai okai lehetnek. Úgy vélik, eredményeik alapján új terápiák fejleszthetők ki - írta a BBC News.
    A tudósok éveken át vitatták a gének szerepét a világon több mint 24 millió embert sújtó kór kialakulásában. A Cardiffi Egyetem vezetésével zajló vizsgálat 35 ország több mint 37 ezer, skizofréniával élő betegének génjeit elemezte, és összevetette őket mintegy 110 ezer nem skizofréniás emberével.
    A nemzetközi kutatócsoport több mint száz gént talált, amelyek hajlamosabbá teszik az embert a betegségre. A százból 83 gén korábban ismeretlen volt. Közülük több is szerepet játszik az agyban folyó kémiai üzenetváltásokban, mások a szervezet immunrendszerével kapcsolatosak.
     "Éveken át keveset tudtunk a betegségről, ezért nehéz volt új terápiás utakat kidolgozni... A genetikai összefüggések felfedezése segít megérteni a kór biológiáját, és reméljük, végül új gyógymódokhoz is vezet" - mondta Michael O'Donovan, a kutatás vezetője.
    "A tanulmány a pszichiátriát azonos kategóriába helyezi az orvostudomány más területeivel, korábban ugyanis meg kellett küzdenünk azzal a vélekedéssel, hogy a pszichiátriai kórképek nem 'valódi' betegségek. Az első genetikai vizsgálatok kevés sikerrel jártak. Most teljes bizonyossággal megmutathattuk, hogy biológiai folyamatok zajlanak a háttérben, ezek hibái okozhatják a betegséget" - magyarázta David Curtis, a Londoni Egyetem kutatója, a tanulmány egyik szerzője.
    "Úgy gondolom, forradalmi az új felfedezés: a skizofrénia gyógyszeres kezelése ugyanis nem változott jelentősen az 1970-es évek óta" - vélte Gerome Breen, a londoni King's College munkatársa.
    (http://www.bbc.com/news/health-28401693)

ZSEBRE DOLGOZTAK A PULTOSOK

Budapest, 2014. július 23., szerda (MTI) - Munkaadójukat megkárosító pultosokat buktattak le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) revizorai, akik a söröző online pénztárgépének adatai alapján leplezték le a csalókat.
    A NAV Közép-magyarországi Regionális Adó Főigazgatóságának közlése szerint az ellenőröknek gyanús lett, hogy a csepeli sörkimérésből feltűnően rapszodikusan érkeznek a forgalmi adatok az online pénztárgéprendszeren keresztül. A gyors, egymás utáni értékesítéseket újból és újból hosszú, forgalommentes időszakok követték.
    Az ellenőrök kiszálltak a helyszínre, és megfigyelték, hogy amikor a vállalkozó a söntésben van, az alkalmazottak minden eladást beütnek a pénztárgépbe, de amikor a konyhába megy elkészíteni a vendégek által rendelt ételeket, a pultosok szinte semmit sem rögzítenek a bevételből. A vállalkozót megdöbbentette, amikor az ellenőrök ezt elmondták neki. Azóta nincs gyanús hullámzás a forgalmi adatokban, a napi rögzített értékesítések száma pedig megháromszorozódott.
    A nyugtaadás elmaradása miatt az alkalmazottak is számíthatnak bírságra, mely akár 50 ezer forint is lehet - figyelmeztetett az adóhatóság.

OKOS BIZTONSÁGI ÖV

Valencia, 2014. július 23., szerda (MTI) - "Okos biztonsági övet" fejlesztenek spanyol mérnökök. A készülék figyeli a szívritmust, és vészjelet bocsát ki, ha az elalvás veszélye fenyegeti a kormány mögött ülőt.
    A műszer észleli, ha lassul a légzés és a szívverés, ekkor figyelmeztető jelet ad, hogy az autó vezetője húzódjon le, így megelőzheti a balesetet - tudósított a The Daily Telegraph online kiadása.
    A Harken nevű új készüléknek része a különleges ülésborítás is, mely szintén méri a szív és a légzés ritmusát.
    "E két érték változásai összefüggnek a kimerültséggel, ezért jól jelzik, mennyire éber az autóvezető. Ha tehát az álmosság erőt vesz rajta, a műszer észleli a szívverés és a légzés módosulását, és figyelmezteti a sofőrt, mielőtt a tünetek veszélyessé válnának" - magyarázta José Solaz, a valenciai Biomechanikai Intézet munkatársa.
    Az álmosság csökkenti a reakcióidőt, a koncentrációt és a figyelmet. A kimerültséggel kapcsolatos autóbalesetek többsége hosszú vezetés alatt, monoton utakon, például autópályán történik hajnali 2 és 6 óra között, vagy közvetlenül ebéd után.
    A kamionsofőrök és a váltott műszakban dolgozók esnek legnagyobb eséllyel áldozatául. Az elalvós balesetek okozóinak legnagyobb része (85 százaléka) férfi, több mint egyharmaduk 30 éves vagy annál fiatalabb.
    Az új monitort úgy tervezték, hogy csak a szív- és légzésritmust kövesse, és figyelmen kívül hagyja a jármű mozgását. A kutatócsoport sikerrel tesztelte a találmányt versenypályákon, de hamarosan a spanyol utakon is kipróbálják, hogy megnézzék, működik-e közlekedési helyzetekben is.
    Hisznek abban, hogy ha az "okosöveket" és az ülésborításokat beszerelik az autókba, az több ezer baleseti halált előzhet meg az európai utakon.
    (http://www.telegraph.co.uk/news/uknews/road-and-rail-transport/10983272/Smart-seatbelts-monitor-heart-rate-to-stop-drivers-nodding-off.html)



PETREZSELYEMKAPÁLÁS ÉGÉSI SÉRÜLÉSEKKEL

Szeged, 2014. július 24., csütörtök (MTI) - Vizsgálatot indított a rendőrség az égési sérüléseket szenvedő, gyomlálásra felfogadott alkalmi munkások ügyében - közölte a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság az MTI megkeresésére. A szegedi bőrgyógyászati klinikán hat embert ápolnak, az intézményben tartott csütörtöki sajtótájékoztatón elmondták, hogy a súlyosabb esetekben a kialakult bőrgyulladás másodfokú égési sérülésnek felel meg.
    A delmagyar.hu portál szerdai híre szerint ötven ember került égési sérülésekkel kórházba, miután a hétvégén egy Jász-Nagykun-Szolnok megyei kertészetben dolgoztak, és hétfőre valamennyiükön fájdalmas, feszülő hólyagok keletkeztek.
    Az első információkkal ellentétben a munkások nem zellert, hanem petrezselymet gyomláltak.
    A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikájának bőrgyógyásza, Bata Zsuzsanna a sajtótájékoztatón elmondta: az ötven alkalmi munkás hétfő éjszaka égési jellegű sérülésekkel jelentkezett a klinikán, volt, aki mentővel érkezett. Kórházi ellátásra hat embert kellett felvenni, a többiek otthon gyógyulnak.
    A bőrgyógyász a betegeknél diagnosztizált bőrgyulladásról, a fitofotodermatitiszről szólva beszámolt arról is, hogy a tünetek a súlyosabb esetekben másodfokú égési sérülésnek felelnek meg. Mint kifejtette, a fitofotodermatitisz akkor alakul ki, ha bizonyos növények - ilyenek a zeller, a petrezselyem, a citrusfélék, a sárgarépa, a füge, valamint egyes ernyősvirágzatú fűfélék - napozás után a bőrrel érintkeznek. E növények leveleiben ugyanis olyan fényérzékenyítő anyag van, amely a bőrre kerülve napfény hatására toxikussá válik, és bőrgyulladást okoz.
    Bata Zsuzsanna tájékoztatása szerint a fitofotodermatitisz kialakult tünetei a második-harmadik napon a legsúlyosabbak, a pácienseknek nagy fájdalmaik lehetnek. A kórházban kezeltek hétfőn valószínűleg hazamehetnek, de a teljes gyógyuláshoz a sérüléstől függően hosszabb idő kell: e közben a bőr hámosodni kezd, majd - a pigmentáció megváltozása mellett - heg nélkül gyógyul meg.
    Az égési sérülésekkel a klinikán ápolt nők az újságíróknak azt mondták, senki nem figyelmeztette őket, hogy a petrezselyem levele a tűző napon ilyen bőrsérüléseket okoz. A föld gazdája annyit mondott nekik, hogy a gaz, amelynek gyomlálására felfogadta őket, allergizálhat, ezért kesztyűt húztak, de arra nem figyelmeztette őket, hogy a lábukat is védeni kell. Mivel a nagy meleg miatt halásznadrágban dolgoztak, a lábuk megégett.
    Az ötven alkalmi munkást a Csongrád megyei Baksról busszal vitték a Jász-Nagykun-Szolnok megyei kertészetbe.
    A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság az MTI megkeresésére azt közölte, hogy az eset körülményeit a Kunszentmártoni Rendőrkapitányság vizsgálja.
    A történtekkel kapcsolatban a Magyar Szakszervezeti Szövetség nőtagozata és a Magyar Nők Szövetsége vizsgálatot kezdeményezett a Munkavédelmi Felügyelőségnél a munkavédelmi körülmények tisztázására és a foglalkoztatás szabályszerűségének megállapítására.
    Az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményükben azt írták, tisztázni kell, hogy a munkások kaptak-e tájékoztatást a szakszerű munkavégzésről, illetve azt is, miért nem látták el őket megfelelő munkavédelmi eszközökkel.

KÓRHÁZI LOPÁSÉRT BÖRTÖNBÜNTETÉS

Debrecen, 2014. július 24., csütörtök (MTI) - Gyorsított eljárásban jogerősen börtönbüntetésre ítélt a Debreceni Járásbíróság két fiatal férfit, aki a debreceni klinikák kórtermeiből alvó betegek értéktárgyait lopta el - közölte a hajdú-bihari főügyész csütörtökön az MTI-vel.
    Jónáné Pocsai Edit tájékoztatása szerint a büntetett előéletű gyanúsítottakkal szemben egyebek mellett "védekezésre képtelen személytől való elvétellel elkövetett kifosztás bűntette" miatt a Debreceni Járásbíróság az ügyészi indítványnak megfelelően végrehajtandó börtönbüntetést szabott ki: a fiatalabb gyanúsított egy év, a különös visszaesőnek minősülő másik gyanúsított két év négy hónap szabadságvesztést kapott.
    A gyanúsítottak július 12-én a hajnali órákban azért mentek be a klinikák területére, hogy alvó betegektől értéktárgyakat vegyenek el. A nőgyógyászat egyik kórterméből elvittek egy 120 ezer forint értékű mobiltelefont, valamint az alvó beteg táskáját, pénztárcáját, bankkártyáját, egy másik kórteremből pedig a szintén alvó beteg mobiltelefonját.
    Ezután kerékpárral a Nagyerdei Stadion környékére mentek, átkutatták a táskát, s az eltulajdonított tárgyakat a készpénz és a telefon kivételével eldobták. Az egyik sértettnek okozott 136 ezer forint kár nem térült meg, míg a másik sértett mobiltelefonját lefoglalták, a sértett visszakapta - ismertette a főügyész.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése