2014/07/04

EGÉSZSÉGPÉNTEK: A JÓ KÖZÉRZET ÁBÉCÉJE


Egy sorozat, ami megváltoztathatja a mindennapokat.
 Egy sorozat, amely boldogabbá tehet.

A JÓ KÖZÉRZET ÁBÉCÉJE

Minden hónap elején jelentkezik, és minden kérdésre megadja a választ. 

Hagyd, hogy Te is részesévé válhass egy szebb, kiegyensúlyozottabb, gondtalanabb, felhőtlenebb életnek.



„A”


ADAKOZÁS
 Ha képes arra, hogy önzetlenül (azaz mindenféle hátsószándék nélkül) segítsen bajbajutott embertársain, örömmel tölti el. Ne gondoljon feltétlenül több ezer forintos adományokra – egy reggeli a lépcsőházban fagyoskodó hajléktalannak, egy szelet sütemény a magányosan élő szomszéd néninek – habár apróságnak tűnnek, de szebbé varázsolhatják a napját.


ADOTTSÁGOK
A meglévő körülmények összessége alapjaiban határozza meg közérzetünket. A testi-lelki és szociális jólét hármasából, ha bármelyik is hiányt szenved, felborul a kényes egyensúly. Törekedjünk arra, hogy ez ne történhessen meg – éljünk egészségesen, vigyázzunk a szeretteinkre, barátainkra, s erőnkön felül ne hajszoljuk magunkat a gyors meggazdagodás reményében.


AGRESSZIÓ
Bármennyire is idegesítők a hétköznapi problémák,bármennyire is elege van abból, hogy mások gúnyt űznek magából – soha ne reagáljon agresszíven. Egyrészt azért, mert árt vele az egészségének (hirtelen felugró vérnyomás, embolizáció veszélye, magas vércukorszint), másrészt pedig nem old meg vele semmit. Maradjon higgadt, és lépésről lépésre gondolja át, mit tehet az ügy megoldása érdekében. Ha pedig Önnel szemben lép fel valaki támadóan legegyszerűbben úgy tudja leszerelni, ha megőrizve hidegvérét tárgyilagosan érvel a saját igaza mellett, miközben megpróbálja figyelembe venni az ő szempontjait is


AGGODALMASKODÁS
Soha ne rágódjon fölöslegesen a dolgai alakulásán. Ha állandóan aggodalmaskodik, soha nem lesz képes önfeledten örülni az élet apró szépségeinek, amelyek körülveszik, s ennek előbb vagy utóbb az lesz a vége, hogy csak az élet nehézségeit látja. Lazítson – az idő mindent megold, még akkor is, ha nem a gondokon töri a fejét állandóan.




AJÁNDÉK
Ajándékozni öröm: adni valamit annak, akit szeretünk, soha nem lehet nyűg vagy teher. Adni – mindenféle hátsószándék nélkül felemelő érzés,s elvileg még különösebb alkalom sem kellene, hogy megelőzze. Egy szál virág a kedvesnek, egy mókás bögre a nagyinak, egy jó meleg zokni apunak, egy kedves plüssfigura anyunak- bár apróságok, de szívmelengető ajándékok. Az,aki kötelességből – névnapra, szülinapra,karácsonyra – ajándékoz, nem érzi –nem is érezheti- azt a jóleső érzést,ami pontosan az ajándékozás értelme: örömet szerezni annak, akit szeretünk,s örülni az Ő örömének.

ALÁZAT
Ahhoz, hogy sikereket érjen el a munkájában,boldog és kiegyensúlyozott legyen a családi élete némi alázattal kell viseltessen a sorsa iránt. El kell tudni fogadnia, hogy vannak dolgok, amelyeken a legjobb szándéka szerint sem lehet változtatni, együtt kell élnie velük, s alkalmazkodni hozzájuk.

ALKALMAZKODÁS

Az életünk folyamatos alkalmazkodás: igazodás a körülményekhez. Aki erre képtelen, az  folyamatos zavarban él,állandó csatatér az élete- harcol mindennel és mindenkivel,s az áldozat szerepében tetszeleg – s bár folyamatosan rosszul érzi magát a bőrében- nem akar megváltozni. Pedig alkalmazkodni muszáj, aki nem teszi – lemondhat arról,hogy valaha is jó lesz a közérzete. Egyet érdemes megjegyezni: a szélmalomharcok ideje rég lejárt.

ALVÁS
Alapvető szükséglet, amely biztosítja a szervezet pihenését, és feltöltődését. Ezért aztán nem mindegy, hogy mennyit és mennyire pihentetően alszik. Teremtsen megfelelő körülményeket – csend, nyugalom, kényelmes fekhely, megfelelő szobahőmérséklet – s legalább napi 7-8 órát biztosítson szervezetének a regenerálódásra.

AMBICIÓ


Akit becsvágy fűt – könnyen halad előre. Persze csak akkor, ha egészséges mértékben enged ambiciózus vágyainak, s a cél elérése érdekében nem gázol át a fél világon. Ha itt is,- mint az élet oly sok területén – az arany középutat válassza – elérheti amire vágyik ,s a barátait sem veszíti el.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése